Getekend in Westerbork
Jaap Nijstad bezoekt de plekken waar tekenaar Leo Kok tijdens de oorlog verbleef, leefde, tekende, trouwde, stierf en begraven is. Tekenaar Leo Kok werd samen met zijn vrouw Kitty de Wijze als een van de laatste gevangenen van Kamp Westerbork afgevoerd naar de vernietigingskampen in het Oosten. Leo overleefde de oorlog niet, zijn tekeningen wel.
Na de oorlog hertrouwt Kitty en krijgt ze 2 kinderen. Jaap Nijstad is één van die twee. In deze documentaire zien we zijn zoektocht naar het leven en werk van de eerste man van zijn moeder. Jaap bezoekt de plekken waar Leo tijdens de oorlog verbleef, leefde, tekende, trouwde, stierf en begraven is. Jaap’s zoektocht is gefilmd in de sneeuw en bittere kou tijdens de maanden januari en februari van dit jaar op de plekken waar Leo 68 jaar geleden in dezelfde periode en onder dezelfde barre winterse omstandigheden heeft geprobeerd te overleven: Kamp Westerbork, de concentratiekampen Auschwitz/Birkenau (Polen), Theresiënstadt (Tsjechië), Mauthausen en Ebensee (Oostenrijk).
Stichting Oorlogsverhalen
Op de website van Stichting Oorlogsverhalen vindt u nog meer verhalen. De stichting heeft als doel een centraal en openbaar digitaal archief te zijn van Nederlandse oorlogsverhalen, zodat deze verhalen voor iedereen toegankelijk zijn. En dat deze verhalen ook voor de generaties na ons bewaard en vindbaar blijven.
Wilt u uw oorlogsverhaal vertellen, dat kan op de website van Stichting Oorlogsverhalen.