Naar cookieinstellingen
Duur 00:32
Gepubliceerd op 20 december 1943

De kerstmaaltijd: van oudsher een eetfeest

Met Kerst herdenken we de geboortedag van Jezus Christus. Het jaarlijks terugkerende feest vieren we tijdens de donkerste dagen van het jaar. Kerst markeert tevens de terugkeer naar de zon, de winterzonnewende. In deze dagen van vrede, vergeving en verzoening speelt de kerstmaaltijd een grote rol.

Als mensen aan kerst denken, zien de meeste mensen een kerstboom voor zich met pakjes daaronder en daarvoor een grote eettafel vol met gerechten en lekkernijen. De gezelligheid straalt ervan af. Dit zegt veel over hoe we over kerst denken en over hoe we deze dagen samen vieren. In het verleden staat de viering van de geboorte van Jezus centraal, het feest van tegenwoordig is er één van samenkomst van familie en vrienden. Althans, in tijden zonder het coronavirus. Daarbij is vanaf het begin van de viering een traditie ontstaan van overvloedig eten en drinken.

Jan zonder Land

In de vroege en hoge Middeleeuwen is het overvloedig eten en drinken tijdens kerst een uiting van hoop voor het komende jaar, namelijk dat het volgende jaar net zo rijk aan voedsel mag zijn als het vorige. Ook is er in die tijd een praktische reden: in de winter is er weinig voedsel en als je vee en gevogelte slacht en goed prepareert, heb je eten en hoef je de dieren niet te voeren.

Een voorbeeld van overvloedig eten is van de Engelse koning Jan zonder Land. Tijdens het kerstfeest van 1213 laat hij meer dan 3000 kippen slachten en meer dan 1000 palingen zouten. Dit is echter nog maar een deel van de totale maaltijd. Natuurlijk kan niet iedereen zich zo’n vorstelijk maal veroorloven.

Pest

In de periode tot de late Middeleeuwen, ongeveer tot 1500, is er voor kerst geen speciaal geprepareerd diner. De mensen zijn blij iets te eten te hebben. Ziekten als de pest roeien in de 14e eeuw ongeveer één derde van de Europese bevolking uit en de overlevenden hebben dan wel iets anders aan hun hoofd.

Dikkevretsaovond

Na 1500 begint daar weer een kentering in te komen en wordt het kerstfeest tevens een eetfeest. Vooral de rijke mensen zien het geven van uitbundige feesten als teken van rijkdom. Het hoogtepunt daarvan vormt de kerstmaaltijd die wordt gevierd tijdens de zogenaamde dikkevretsaovond: kerstavond vol met eten, drinken en spelen. Het hoofdgerecht bestaat uit een speciaal geprepareerde gans.

kerstmaaltijd

Reformatie

Als in Nederland en Duitsland de reformatie begint en bijna de helft van de Europeanen zich bekeert tot het protestantisme, is het uit met de dikkevretsaovonden. Kerst moet sober worden gevierd en de kerstmaaltijd verschilt niet of niet veel van een normale maaltijd. In de katholieke landen in Europa blijft men met kerst onverminderd dooreten. Zeker tot aan de 19e eeuw staat een sobere maaltijd op tafel tijdens kerst in ons deel van Europa.

Engeland

In Engeland is zoals gezegd kerst een feest dat gevierd wordt met veel eten en drinken. Tijdens de regeerperiode van Elizabeth I in de 16e eeuw is het voor de adel gebruikelijk grote kerstdiners te geven van meerdere gangen. Ook de rijkere Engelsman en -vrouw doet zich met familie, vrienden en relaties tijdens de kerstdagen te goed aan allerlei lekkernijen.

Suiker

Dit meergangenmenu bestaat vooral uit voedsel met veel suiker. Suiker is in die tijd een duur goed en mensen kennen aan de zoetstof bijzondere medicinale krachten toe. Het hoogtepunt van de kerstmaaltijd bestaat uit marsepein versierd met suikerfiguren, vruchten en noten.

kerstmaaltijd

In de eeuwen daarna wordt suiker meer en meer gemeengoed en verandert in Engeland het hoofdgerecht van suiker in vlees: rosbief, gans en later kalkoen. Kalkoen is dan nog duur en vooral de rijken eten het gevogelte. Deze vleesgerechten worden voorzien van bijgerechten als aardappeltjes en groenten. Een overvloed aan suiker is nog steeds terug te vinden in de nagerechten.

A Christmas Carol

In de 19e eeuw komen de Engelse eettradities van tijdens de kerst overwaaien naar ons land. Het kerstverhaal A Christmas Carol van de Engelse schrijver Charles Dickens zou daarbij een rol hebben gespeeld. In het verhaal krijgt de rijke vrek Scrooge bezoek van 3 kerstgeesten die hem onder andere laten zien hoe mensen met weinig geld gelukkig kunnen zijn op de oergezellige en door Dickens zeer geromantiseerde kerstavond. Het boek vindt gretig aftrek in Nederland en in andere landen van Europa. Ook in de VS wordt het boek populair.

Nederland

Vanaf die tijd keert de uitgebreide kerstmaaltijd weer terug in ons land en dan natuurlijk vooral bij degenen die het kunnen betalen. Ook in Nederland serveren we dan rosbief en kalkoen en eten we nagerechten met veel suiker. Traditioneel nuttigen we met kerst een kerststol, eten we kerstbrood en kerstkransjes. Door toename van de levensstandaard in ons land is de ouderwetse dikkevretsaovond weer een jaarlijks terugkerende eettraditie.

kerstmaaltijd

Gourmetten

Vooral de laatste jaren gaan veel Nederlanders gourmetten met kerst. Dit vleesbakken in kleine pannetjes is van oorsprong Indonesisch. In Indonesië kent men een eeuwenlange traditie van het koken van kleine gerechten in kleine pannetjes.

kerstmaaltijd

Verder nuttigen we tijdens het kerstdiner graag tomatensoep of garnalencocktail vooraf, bestaat ons hoofdmenu uit rosbief, ham of gevulde kalkoen en als toetje komt daar nog ijs of trifle bovenop. Dit alles kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven voor ons gewicht.

Gewicht

Want onderzoekers zijn het over één ding eens: we komen aan tijdens de kerstperiode. De gemiddelde toename is ongeveer een halve kilo. Het probleem is dat het voedsel voornamelijk wordt opgeslagen in vet en dat daardoor veel volwassenen een verhoging van gewicht krijgen.

Christelijke wereld

Het kerstdiner is een niet meer weg te denken traditie in de christelijke wereld. Deze bestaat in allerlei landen uit verschillende traditionele gerechten. Centraal bij de viering in elk land staat de gezelligheid en het samenkomen van familie en vrienden om ons dan te goed te doen aan een overvloed van eten en drinken.

(Bron: isgeschiedenis.nl, Wibnet, fedia.nl, Alletop10lijstjes, Wikipedia.)

Meer beelden van vroeger zien? Neem eens een kijkje in het online archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.