Bij Trump in de limo
“Ik gooi hem gewoon uit die limousine,” dacht Lieke Noorman (58) toen ze in 1988 Donald Trump interviewde voor het maandblad Avenue en hij elke enigszins kritische vraag hooghartig negeerde. Noorman is de enige Nederlandse journalist die een interview met Donald Trump had en hem van zo nabij meemaakte.
Maandenlang was ze bezig geweest om een interview met Trump te regelen: vergeefse telefoontjes met zijn secretaresse en eindeloos wachten op een toezegging. Noormans geduld werd beloond. Ze kreeg een tip dat Trump voor een dag naar Amsterdam zou vliegen om een kijkje te nemen bij zijn miljoenenjacht de Trump Princesss. Dat werd opgeknapt bij de scheepswerf in Makkum. Zijn bezoek aan Nederland bood Noorman de gelegenheid om hem te kunnen interviewen.
Slechte reputatie
“Donald Trump was in Nederland destijds helemaal niet bekend, maar in Amerika wel. Van vrienden in New York, waar ik een tijd logeerde, hoorde ik dat hij een omstreden, steenrijke projectontwikkelaar was,” vertelt Noorman. “Ook toen al had hij geen goede naam. Hij kocht grote delen van de stad op en pestte mensen weg uit hun huis. Dat bezorgde hem een slechte reputatie. Veel New Yorkers beschouwden hem als een gevaarlijke man. Dat intrigeerde me en daarom wilde ik graag een interview met hem.”
De man van 3 miljard
Noorman wachtte Trump samen met een ontvangstcomité op bij Schiphol Oost. “Hij kwam aan met zijn vrouw, toen nog Ivana. Ze straalden glamour uit. Allebei goed in de kleren. Zij met hoge pumps en een stormbestendig kapsel. Hij in pak met das. Ik herinner me nog goed de opwinding onder de mensen die hen ontvingen. Ze waren nerveus, liepen gespannen heen en weer. Het was duidelijk dat er iets heel belangrijks stond te gebeuren. Ze wilden ‘de man van 3 miljard’ goed ontvangen. Het mocht hem aan niets ontbreken. Hij kreeg dan ook een vorstelijk onthaal. De macht van het grote geld prikkelde. Dat kon je goed merken.”
Geïrriteerd
Even zag Noorman haar hele verhaal die dag bijna de mist in gaan. Nadat Trump gearriveerd was, vertelde zijn secretaresse haar dat er geen tijd was voor een interview. Trump wilde de rest van zijn dag gebruiken om te lunchen in Amsterdam. “Ik moest het maar met de persmap doen. Daar had ik natuurlijk niets aan. Ik bleef aandringen, vertelde dat ik al zo lang had gewacht en veel moeite had gedaan. Uiteindelijk zei Trump zelf dat ik wel met hen mee kon rijden in de limousine naar Amsterdam. Ik weet niet of dat uit aardigheid was of omdat hij de publiciteit in een Nederlandse glossy wel mooi meegenomen vond. Ik vermoed het laatste. Totdat hij constateerde dat ik helemaal geen gezellige vragen stelde. Ik was kritisch. Dat maakte hem nors en geïrriteerd. ‘Nu even geen vragen meer. Ik wil ook nog wat van Amsterdam zien,’ zei hij. Daarop schoot ik in de stress. Van binnen was ik echt boos. Het was al zo’n kort ritje en dan moest ik zeker met mijn mond dicht naar buiten gaan zitten kijken!”
Arrogante kwal
Noorman weet ook nog hoe kwaad ze was toen ze terug keerde van het interview: “Mijn vriendin vroeg me hoe het was geweest. Ik vertelde haar dat ik die Trump zo’n arrogante kwal vond, een eikel! Daarbij zat ik in mijn maag met het stuk. Ik kon daar geen serieus interview van maken, omdat uit het gesprek weinig te halen viel. ‘Dan schrijf je dát toch op,’ opperde mijn vriendin. Mijn verhaal bevat daarom veel sfeerbeschrijvingen.”
Belangrijkste man van de wereld
Na de publicatie van het interview verloor Noorman Trump uit het oog. Totdat hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap van de Verenigde Staten. “Daar was ik heel verbaasd over. Tijdens mijn interview in 1988 maakte hij die ambities al kenbaar, maar ik hield het niet voor mogelijk dat hem dat ooit zou lukken. Terugkijkend vind ik het een raar idee dat ik Trump ooit gezien en gesproken heb en dat hij nu een van de belangrijkste mannen van de wereld is geworden.”
MAX Vandaag heeft het interview van Lieke met Donald Trump integraal geplaatst. Klik hier om het te lezen.