Naar cookieinstellingen
Amerikaanse presidenten

Amerikaanse presidenten en Nederland

Met de inauguratie van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten is de aandacht in Nederland gericht op de VS. Slechts 5 keer zijn de rollen omgedraaid als een Amerikaanse president ons land bezoekt. 3 van de 4 presidenten die ons land hebben aangedaan, hebben historische familiaire banden met Nederland. Via die banden blijken George Bush sr., George Bush jr. en Barack Obama verre familie van elkaar.

De Nederlandse betrekkingen met de VS gaan terug tot aan het begin van de oprichting van het land. The Pilgrim Fathers worden gezien als de mensen die de eerste aanzet geven voor wat later leidt tot een onafhankelijke Verenigde Staten. The Pilgrim Fathers zijn Engelse calvinistische gelovigen die begin 17e eeuw hun land verlaten wegens religieuze vervolging. Ze vestigen zich 11 jaar in Leiden.

The Mayflower

Een deel van hen vaart in 1620 op het schip The Mayflower naar Amerika en richt in wat nu de staat Massachusetts is, de Plymouth Colony op. Ze ondertekenen samen een verklaring om een eigen bestuur op te richten. Het document is het eerste dat het bestuur van de kolonie regelt voornamelijk op basis van hun geloof.

The Pilgrim Fathers nemen een aantal Nederlandse gebruiken over. Zo introduceren zij het burgerlijk huwelijk dat is gebaseerd op het Nederlandse huwelijksrecht uit die tijd. Tevens vieren zij voor het eerst het Amerikaanse oogstfeest, Thanksgiving. Dit feest zou onder meer zijn gebaseerd op het Nederlandse 3 oktoberfeest, oftewel Leidens Ontzet.

Maar liefst 9 presidenten hebben banden met de Pilgrim Fathers. Ulysses Grant, Calvin Coolidge, John Adams, John Quincy Adams, Zachary Taylor, Franklin Delano Roosevelt , George H. W. Bush, George W. Bush en Barack Obama zijn nazaten van de Leidse Pilgrims.

Bush sr. en jr. en Obama familie

Via deze Nederlandse connectie zijn George Bush sr., George Bush jr. en Barack Obama familiair met elkaar verbonden. Zij zijn verre neven van elkaar en bloedverwanten van de Leidse Pilgrimfamilie Blossom, één van families die naar Nederland zijn gevlucht voor religieuze vrijheid. De familie krijgt 6 kinderen, onder wie Peter en Elizabeth. Bush jr. en sr. zijn afstammelingen van Peter, Obama is via zijn moeders kant een afstammeling van dochter Elizabeth Blossom.

John Adams

Nederland erkent als tweede land ter wereld de onafhankelijke Verenigde Staten op 19 april 1782. John Adams, na George Washington de tweede president van de Verenigde Staten, is de eerste ambassadeur in Nederland. Aan de Fluwelen Burgwal 44 in Den Haag opent Adams de eerste ambassade van de VS in de wereld.

Ondanks de soms moeilijke onderhandelingen tussen Adams en de Nederlanders, houdt hij warme gevoelens over aan ons land. 50 jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van 4 juli 1776 schrijft hij over ons: “Recht aan de Hollanders voor hun verdienste in het bevorderen van de letteren, wetenschap, zeevaart, handel, patriottisme, vrijgevigheid, tolerantie is nooit gedaan. Ik ben het eens met elke lofspraak op de Nederlandse natie. De Grieken zelf hebben hen nooit overtroffen, behalve in smaak.”

John Quincy Adams

John Quincy Adams is de zoon van John Adams. Hierdoor verblijft hij voor een deel van zijn jeugd in Nederland. Hij studeert onder andere in Leiden en spreekt vloeiend Nederlands. President George Washington benoemt John Quincy Adams tot ambassadeur in Nederland op 6 november 1794. Hij verlaat zijn post op 20 juni 1797. Van 1825 tot 1829 is hij de 6e president van de Verenigde Staten.

Nederlands sprekende president

President Martin van Buren is de 8e president van de Verenigde Staten. Hij is de enige Nederlands sprekende Amerikaanse president uit de geschiedenis. Engels is zijn tweede taal. Van Buren is de eerste Amerikaans geboren president: de presidenten voor hem zijn geboren onder Brits bewind.

Claes Martenszoon van ‘t Rosevelt

Als Theodore Roosevelt na zijn presidentschap in 1910 Nederland bezoekt, wordt hij regelmatig herinnerd aan zijn Nederlandse afkomst. Hij is familie van de Zeeuw Claes Martenszoon van ‘t Rosevelt die midden 17e eeuw naar Nieuw-Amsterdam verhuist. Roosevelt zegt dat het hem spijt dat de naam van Nieuw-Amsterdam is veranderd in New York en dat zijn familie er alles aan heeft gedaan deze naamswijziging te voorkomen. Roosevelt heeft van zijn grootvader een Nederlands kinderrijmpje geleerd dat begint met “Trippel, trippel, toontjes…”. Hij draagt het voor. Niemand verstaat er een woord van maar het enthousiasme is er niet minder om.

Ook Franklin Delano Roosevelt, de 32e president van de VS, en zijn vrouw Eleanor hebben hun roots in Nederland. Via Claes Martenszoon van ’t Rosevelt zijn hij en zijn vrouw verre familie van Theodore Roosevelt. FDR zoals hij wordt genoemd, is zeer trots op zijn Nederlandse afkomst. Hij wordt 4 keer ingezworen als president van de Verenigde Staten en doet dat alle 4 keer met zijn hand op zijn Nederlandse familiebijbel. Tevens is FDR peetoom van onze prinses Margriet. Eleanor Roosevelt bezoekt in 1950 Oud-Vossemeer in Zeeland waar de verre voorouder van de Roosevelts vandaan komt.

De generaal en latere president Dwight D. Eisenhower heeft ook Nederland bezocht, zij het niet als president maar als oorlogsheld. Hij ontvangt van koningin Wilhelmina een gouden erezwaard.

Ronald ‘Dutch’ Reagan

De enige president van de Verenigde Staten die als bijnaam Dutch (Nederlander) draagt, heeft zover bekend geen banden met ons land. Ronald ‘Dutch’ Reagan krijgt zijn bijnaam van zijn vader. Vader Reagan vindt dat zijn zoon met zijn kapsel er uit ziet als de kleine dikke Nederlander zoals die op de potten van verffabrikant Dutch Boy Paint prijkt.

George H. W. Bush in Leiden

De toen nog vicepresident George H. W. Bush bezoekt ons land voor het eerst in 1983 als veel West-Europeanen zich keren tegen de plaatsing van middellange afstandsraketten. Hij probeert steun te krijgen voor het plaatsen van die raketten. Dan, in 1989, bezoekt hij als eerste president van de Verenigde Staten ons land. Hij gaat onder andere naar Leiden waar zijn voorouders hebben gewoond. Hij ontvangt een penning ter nagedachtenis van de tocht van The Pilgrim Fathers naar Amerika. In 1991 is Bush sr. voor de tweede maal in ons land. Hij is aanwezig op het halfjaarlijkse overleg tussen de EU en de VS in Den Haag.

Amerikaanse presidenten

Huis ten Bosch, 1983

Amerikaanse presidenten

1991, op weg naar Den Haag.

Dutch-American Heritage Day

Op 16 november 1776 beantwoorden Nederlandse troepen voor het eerst een saluutschot van een Amerikaans oorlogsschip op het eiland St. Eustatius. Het is het eerste saluut aan de vlag van de dan pas opgerichte onafhankelijke staat. Daarom roept president George Bush sr. op 16 november 1991 16 november uit als Dutch-American Heritage Day, de Nederlands-Amerikaanse Cultuurgoed Dag.

Clinton verliefd in Amsterdam

President Clinton is in 1997 eveneens als zijn voorganger in Nederland voor het halfjaarlijkse overleg tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Tevens is hij aanwezig bij de herdenking van 50 jaar Marshallhulp aan West-Europa, leningen na de Tweede Wereldoorlog van de VS voor de wederopbouw.

Clinton grapt tijdens een speech dat hij ons vergeeft dat New York eens Nieuw-Amsterdam heeft geheten. Hij heeft goede herinneringen aan onze hoofdstad omdat hij in de jaren 60 als student Amsterdam heeft bezocht. Hij wordt straalverliefd op een Nederlandse vrouw en er wordt gesproken van een onstuimige liefdesrelatie. De vrouw in kwestie wil niet naar buiten komen met haar verhaal.

Amerikaanse presidenten

1997, transatlantische besprekingen tussen de EU en de VS, in Den Haag.

Bush jr. in Margraten

President George W. Bush is de derde president die ons land aandoet. Hij is in 2005 hier om samen met koningin Beatrix het Limburgse Margraten te bezoeken waar meer dan 8300 Amerikaanse soldaten begraven liggen. Het is in mei van dat jaar precies 60 jaar geleden dat nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk overgeeft.

Amerikaanse presidenten

2005, Margraten

Obama heeft het gezellig

“Ik hou van uw land.” Met deze woorden zet president Obama in 2014 voet op Nederlandse bodem. Hij is hier voor een nucleaire topontmoeting en een bijeenkomst van de G-7, een groep van vooraanstaande industriële landen. Obama houdt een persconferentie voor de Nachtwacht van Rembrandt in het Rijksmuseum in Amsterdam. Obama: “Ik heb in mijn leven veel persconferenties gegeven maar dit is veruit de meest indrukwekkende achtergrond waarvoor ik een persconferentie heb mogen houden.” Hij noemt Nederland als één van de belangrijkste bondgenoten van de VS. Hij beëindigt de persconferentie met de woorden “Dank u wel”.

Obama ontmoet koning Willem-Alexander en koningin Màxima en blijft dineren. Als hij afscheid neemt, doet hij dat in het Nederlands: “Het was erg gezellig.”

Amerikaanse presidenten

2014, Rijksmuseum.

Amerikaanse presidenten

2014, Rijksmuseum.

Trump

Donald Trump heeft Nederland ook aangedaan. Hij heeft in Makkum zijn jacht, de Trump Princess, laten opknappen. In 1988 komt hij hier om de vorderingen te inspecteren. Tevens bezoekt hij Amsterdam en geeft een interview aan Lieke Noorman van Avenue, onder andere over zijn aspiraties om president te worden.

Yankees

De Nederlandse invloed op de VS is aanzienlijk voor een klein land als het onze. “Nederland is het grootste kleine land”, verklaart president Clinton tijdens zijn bezoek aan ons land. Tot rond 1900 wordt er op bepaalde plaatsen in de VS Nederlands gesproken. Veel plekken in New York getuigen met hun naam nog aan het Nederlandse verleden, zoals Flushing (Vlissingen) en Brooklyn (Breukelen).

Zelfs het scheldwoord voor de Amerikanen is afgeleid van het Nederlands. Yankees is een samentrekking van Jan en Kees: spreek Jankees maar eens uit met een Engels accent!

Met dank aan Jos van Tegelen van het Information Resource Center van de Amerikaanse Ambassade in Den Haag.

(Bron: Historisch Nieuwsblad, Elsevier, Trouw, NRC, Departement of State, Universiteit van Leiden, Wikipedia, Youtube.)

Lees ook: De Amerikaanse presidentsverkiezingen van na 1945, deel 1, deel 2 en deel 3.

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.