westerbork

Administratie kamp Westerbork niet op orde

Onderzoekers van het voormalig kamp Westerbork hebben bij een grote controle van de administratie meer dan 1000 fouten ontdekt. Zo zijn er mensen als overleden bestempeld, terwijl zij juist levend terugkeerden uit een concentratiekamp.

Chaos

Volgens de onderzoekers zelf hebben de administratieve fouten vooral te maken met de chaos die er na de oorlog heerst in Nederland. De fouten zijn nu pas ontdekt, maar het vermoeden dat er iets niet klopt aan de administratie, is er al jaren. Daarom is er in 2014 een speciaal team ingezet om deze op te sporen. Of de ontdekking van de meer dan 1000 fouten betekent dat het team nu stopt met zoeken, is nog onduidelijk. Het is wél duidelijk dat de fouten invloed zullen hebben op de officiële cijfers van de Jodenvervolging in ons land.

Over Westerbork

Kamp Westerbork in het Drentse Hooghalen wordt in 1939 in gebruik genomen. Vanaf dat jaar is het een opvanglocatie voor Joodse vluchtelingen. In 1942 komt hier verandering in en wordt het een deportatiekamp. In totaal zullen er 93 treinen vertrekken richting de concentratiekampen in Oost-Europa. De meeste ritten hebben Auschwitz als reisdoel, maar ook Sobibor, Theresienstadt en Bergen-Belsen zijn vaak eindbestemming.

Cijfers

In totaal worden er meer dan 100.000 Nederlandse Joden afgevoerd naar vernietigingskampen. De meerderheid van deze mensen zijn gedeporteerd via Westerbork. Volgens de huidige cijfers van het kamp hebben slechts 5000 mensen het overleefd, maar dit aantal kan herzien worden door de ontdekte fouten in de administratie. Naast veel Joden, zijn er vanuit Westerbork ook 200 Roma en Sinti naar de kampen gebracht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden er naar schatting, naast de 100.000 Nederlanders,  5 miljoen andere Joodse Europeanen het slachtoffer van de Holocaust. Zeker 3 miljoen van hen zijn Polen.

(Bron: ANP, NOS, site Westerbork, NRC)

Geef een reactie