65 jaar na de Watersnoodramp
Publicatiedatum: 1 februari 2018
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 worden Zeeland en delen van Zuid-Holland en Noord-Brabant overspoeld. De dijken die hen hadden moeten beschermen breken rond middernacht. Ze kunnen de kracht van het water uit de Noordzee in combinatie met een storm en springtij niet weerstaan. Die nacht, die vanaf dan de geschiedenisboeken in gaat als de Watersnoodramp, is dit jaar 65 jaar geleden. En nog altijd is de strijd met het water in volle gang.
Slachtoffers
Door een combinatie van een hevige storm en springtij breken de dijken de nacht van 31 januari en 1 februari. 1835 mensen overleven de ramp niet. Tienduizenden dieren verdrinken en meer dan 100.000 inwoners verliezen hun huis en haard, alles. De vloed veroorzaakt grote schade aan woningen, gebouwen en aan de infrastructuur. In totaal worden ruim 4.000 huizen en gebouwen verwoest en komt 165.000 hectare grond onder water te staan. De zuidzijde van Duivenland en Overflakkee wordt het zwaarst getroffen.
Naast de slachtoffers in Nederland treft deze storm ook Groot-Brittannië. Daar komen ruim 300 mensen om het leven, waaronder de opvarenden van een veerboot. In België komen ruim 25 mensen om het leven door de storm.
Deltawerken
Hoewel het plan voor de bouw van een verdedigingssysteem ter bescherming tegen het hoge water er al lange tijd ligt, zijn deze gebeurtenissen de doorslag om hiermee aan de slag te gaan. Naar aanleiding van de Watersnoodramp wordt een Deltacommissie geïnstalleerd. Deze commissie heeft tussen 1953 en 1955 het Deltaplan opgesteld. In november van datzelfde jaar wordt een ontwerp van het Deltaplan ingediend bij de Tweede Kamer. Uiteindelijk wordt in november 1957 het plan aangenomen en wordt in mei 1958 gestart met de uitvoering ervan. Met de aanleg is de kustlijn van Nederland 700 kilometer ingekort en zijn gesloten en doorlaatbare dammen tussen de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden geplaatst. Met de afronding van de Oosterscheldekering, de Maeslantkering en het verhogen van de dijken is het project afgerond. Op 4 oktober 1986 wordt de stormvloedkering in de Oosterschelde door koningin Beatrix officieel geopend. De Deltawerken zijn na 33 jaar voltooid.
Sporen van de ramp
Nog altijd zijn in de getroffen gebieden sporen te vinden van de Watersnoodramp. Oude huizen zijn aangetast door het zoute water en her en der zijn nog brokstukken te vinden die door de stormvloed zijn meegenomen. Op veel plekken staan ook monumenten ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp. In 1953 woonde er 10 miljoen mensen in Nederland. Het was voor toen een ramp van ongekende omvang.
Nationale herdenking
Op donderdag 1 februari 2018 is de nationale herdenking van de Watersnoodramp. Tijdens de herdenking in Ouwerkerk wordt stilgestaan bij de slachtoffers en worden er kransen gelegd. Op diezelfde dag wordt in het Watersnoodmuseum de tentoonstelling Het water blijft komen. Vechten tegen de vloed van morgen geopend. Op zaterdag 3 februari houdt het Watersnoodmuseum een open dag en opent een expositie die het verhaal van de ramp vertelt in 65 objecten. Het streekmuseum Goeree-Overflakkee is vanaf dan de ramp in een virtuele wereld te ‘beleven’. Deze expositiemethode is vooral ook gericht op jongeren. Steeds minder mensen die de ramp hebben meegemaakt kunnen het verhaal nog vertellen. Door deze virtuele beleving blijft de herinnering aan de ramp levend.
De NOS besteedt met 2 rechtstreekse uitzendingen aandacht aan de Watersnoodramp van 1953. De programma’s zijn te zien op donderdag 1 februari om 10.30 uur op NPO 1 en om 21.26 uur op NPO 2.
De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp
MAX zendt de documentaire De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp uit. In de documentaire wordt een speciaal project gevolgd, waarbij door middel van DNA-onderzoek alsnog de identiteit van deze ongeïdentificeerde slachtoffers te achterhalen is.
De MAX-documentaire De onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp is te zien op vrijdag 2 februari 2018 om 19.25 uur op NPO 2. Ook het MAX-programma Hallo Nederland besteedt aandacht aan de Watersnoodramp. Een reportage over dit onderwerp is te zien in de uitzending van 1 februari 2018. Hallo Nederland begint om 18.30 uur op NPO 2.
(Bron: Historiek/Wikipedia/ANP)