60 jaar Benelux: dit is er bereikt
Publicatiedatum: 5 juni 2018
In 1958 tekenen België, Nederland en Luxemburg een vooruitstrevend samenwerkingsverdrag dat wij kennen onder de naam Benelux. Op 5 juni 2018 bestaat de Benelux 60 jaar, een tijd waarin veel is bereikt. Wat? Wij zoeken het op.
Ontstaan van de Benelux
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verkeren de regeringen van Nederland, België en Luxemburg in ballingschap te Londen. Tijdens deze periode kijken de landen alvast vooruit, want hoe zorgen zij ervoor dat zij na de oorlog geen speelbal worden van de grotere Europese landen? Er worden plannen gemaakt die meteen na de oorlog worden gerealiseerd, met name op het gebied van betaalverkeer. Deze afspraken worden in 1958 officieel verankerd in het Benelux-verdrag. Met het tekenen van dit verdrag, wordt ook het Benelux-parlement in het leven geroepen. In dit toezichtsorgaan zitten vertegenwoordigers van alle landen en zij kijken of de afspraken die zijn gemaakt goed worden uitgevoerd.
Succesvolle afspraken
In de 60 jaar dat de Benelux bestaat, zijn er veel afspraken gemaakt waar wij in het dagelijks leven veel aan hebben. Zo is het mede door de Benelux makkelijker om handel te drijven tussen de 3 landen en mogen ambulances gewoon doorrijden zodra zij de grens over gaan. Ook hoeven de 29 miljoen burgers van de Benelux zich geen zorgen te maken over hun pensioen als zij bijvoorbeeld in België wonen en in Nederland werken. Ook op gebied van sociale zekerheid is er veel geregeld voor mensen die in het ene land wonen en in het andere werken. Dit is uniek, want een samenwerkingsverband als de EU regelt op dit gebied veel minder voor haar burgers. Daarnaast werken de politie-eenheden van de 3 lidstaten veel samen. Ook heeft de Benelux het voorzetje gegeven voor het afschaffen van de roamingskosten binnen de gehele Europese Unie. Roamingskosten zorgen ervoor dat het gebruik van internet op de smartphone veel duurder is in het buitenland dan in het thuisland. In 2017 is dit onder meer op aandringen van de Benelux afgeschaft in de EU.
Viering 60 jaar Benelux
Om dit alles te vieren, organiseert de Belgische koning Filip op 5 juni 2018 een lunch in het Koninklijk Paleis in Brussel. Hierbij zijn onze koning Willem-Alexander en groothertog Henri van Luxemburg aanwezig. Er zou aanvankelijk ook een Benelux-top plaatsvinden met de 3 minister-presidenten, maar deze top is naar een later tijdstip verplaatst. De Belgische premier Charles Michel gaat de begrafenis bijwonen van de agenten die zijn omgekomen bij de vermeende terroristische aanslag in Luik van afgelopen week.
(Bron: BNR Nieuwsradio, Reformatorisch dagblad, Trouw, ANP, Koninklijk Huis)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Er moeten niet zoveel positieve veranderingen vermeld worden over pensioenen en sociale zekerheden binnen de Benelux, die niet waar zijn. De pensioenen van de grensarbeiders zijn tot op de dag van vandaag niet geregeld en betrokkenen worden nog steeds benadeeld door dubbele belastingheffingen. Ook de roamingskosten zijn niet door de Benelux geregeld. Maar ik begrijp wel waarom de Benelux nu in het zonnetje wordt gezet. Als de Europese Unie uiteenvalt, binnenkort, willen de drie deelnemende landen van de Benelux de banden opnieuw aanhalen en een kleine Unie vormen. De Europese unie hinkt op één been omdat de Oost Europese landen, voor de helft pro Poetin zijn en de Europese Unie chanteren. Zoals ook Griekenland gedaan heeft. Griekenland was klaar op de Russische roebel als betaalmiddel in te voeren als de schulden niet ingelost zouden worden. In ruil daarvoor zou Poetin de haven tot zijn beschikking krijgen voor de Russische vloot. Nu treed Italie in de voetsporen van Griekenland en eist dat de schulden van de Italiaanse banken worden ingelost. Zo niet, da gaat Italie zaken doen met Poetin. En tot ieders verrassing begint nu ook Oostenrijk te morren. Als dit niet opgelost wordt en daar lijkt het sterk op, betekend dit het einde van de Europese Unie. En daarom is de Benelux nu weer actueel.
60 jaar Benelux: dit is er bereikt:
… Joop Beuting werkte 17 jaar als internationaal verkoopleider bij een Duits bedrijf. Hij bouwde in die jaren geen Nederlandse AOW op. In de plaats daarvan bouwde hij wel een Duits pensioen op, de ‘Altersrente’. Daarop werd hij ineens flink gekort… Sinds zijn pensionering ontvangt Beuting AOW met een korting van 34 procent vanwege zijn Duitse jaren, en als aanvulling daarop de Altersrente. Sinds 2016 is het netto deel van dit Duitse pensioen met maar liefst 14 procent verlaagd. Heel gek, want de Altersrente is niet gekort, sterker nog: deze wordt jaarlijks geïndexeerd. Hoe kan het dan dat de heer Beuting erop achteruitgaat?
Dus er niets bereikt met de Benelux in 60 jaar.