Rode Kruis

150 jaar Het Rode Kruis: een terugblik

Het Nederlandse Rode Kruis is jarig. De Hollandse tak van de hulporganisatie is 150 jaar geleden opgericht en heeft sindsdien ontelbare keren hulp verleend aan burgers in nood. De hoogste tijd om terug te blikken op de belangrijkste momenten.

Henry Dunant

Het Nederlandse Rode Kruis is een afdeling van het internationale Rode Kruis. De initiatiefnemer tot het oprichten van deze organisatie is de Zwitser Henry Dunant. Dunant komt op het idee nadat hij zelf in 1859 de veldslag bij het Italiaanse Solferino meemaakt. Hij ziet hier vele soldaten sterven op het slagveld, omdat er weinig tot geen medische hulp aanwezig is. Ook merkt hij dat de hulpverleners die er zijn, eigenlijk alleen soldaten uit het eigen kamp willen verzorgen.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

De oprichting

Hier moet verandering in komen, vindt Dunant. Zodoende komt hij met het idee voor een internationale hulporganisatie van neutrale vrijwilligers die tijdens oorlogen de gewonden verzorgen. Zijn plan wordt in 1863 werkelijkheid met de geboorte van Het Rode Kruis. In 1867 wordt de Nederlandse tak opgericht.

Tweede Wereldoorlog

Een grote beproeving voor het Nederlandse Rode Kuis dient zich in 1940 aan in de vorm van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de organisatie goed bevoorraad is en er voldoende vrijwilligers zijn, wordt er tijdens de oorlogsjaren weinig tot geen hulp geboden aan de Joodse gemeenschap. Ook na de bevrijding is er weinig gedaan aan de opvang van de Joodse mensen die terugkwamen uit de kampen.

Zelf noemt Het Rode Kruis de Tweede Wereldoorlog ‘een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis’. In 2013 begint het Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) een grote studie naar de rol van de hulporganisatie tijdens de periode 1940-1945. Het onderzoek wordt naar verwachting in 2017 afgerond.

Watersnoodramp

Het Rode Kruis is wél van onschatbare waarde tijdens de Watersnoodramp in 1953. De bijna 5000 vrijwilligers delen hulpgoederen uit, evacueren mensen en brengen gewonden naar het ziekenhuis. Ook houden zij zich bezig met de identificatie van de slachtoffers. De actie rondom deze ramp is nog steeds één van de grootste ooit.

Vrijwilligers van het Rode Kruis ondersteunen een geëvacueerde op weg naar een opvangcentrum.

Vrijwilligers van Het Rode Kruis ondersteunen een geëvacueerde op weg naar een opvangcentrum.

30.000 vrijwilligers

Naast het verlenen van hulp tijdens nationale- en internationale rampen, doet Het Rode Kruis dit ook in andere situaties. Zo zijn er steevast vrijwilligers aanwezig tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Daarnaast organiseert zij EHBO-cursussen en leuke uitjes voor de kwetsbaren in de samenleving. Op dit moment zijn er zo’n 30.000 Nederlanders aangesloten bij Het Rode Kruis. Internationaal staat de teller op ruim 1 miljoen vrijwilligers.

Het jubileum van het Nederlandse Rode Kruis wordt uitgebreid behandelt op televisie. Op NPO 1 kunt u op 8 mei 2017 om 15:45 de viering van het 150 jarig bestaan volgen. Vervolgens is er om 20.30 een documentaire over de organisatie te zien.

(Bron: NIOD, Het Rode Kruis, Youtube, ANP)

Geef een reactie