Zwerfdieren

Zwerfdieren uit vakantielanden meenemen naar Nederland dringend afgeraden

Het vakantieseizoen staat voor de deur en dat is ook de tijd dat we in het buitenland geconfronteerd worden met de vaak vele zwerfdieren daar. Het kan soms erg aanlokkelijk lijken zo’n dier in Nederland een betere toekomst te geven, maar vanwege de vele risico’s die hieraan kleven raadt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dringend af om (zwerf)dieren vanaf vakantieadressen mee te nemen.

Hondsdolheid

De belangrijkste reden om af te raden dieren uit het buitenland mee te nemen is hondsdolheid. In Nederland en de Europese lidstaten komt hondsdolheid nog maar zelden voor, maar in een aantal populaire vakantielanden des te meer. Hondsdolheid wordt vrij gemakkelijk van dier op mens overgedragen en is, als het niet binnen 48 uur behandeld wordt, ook voor mensen dodelijk.

Nederlandse Voedsel- en WarenautoriteitJaarlijks worden er wereldwijd zo’n 10 miljoen mensen behandeld die mogelijk in aanraking zijn gekomen met hondsdolheid. Tussen de 50.000 en 80.000 mensen sterven er jaarlijks daadwerkelijk na een besmetting met het hondsdolheidsvirus. Ook vlak bij Europa (Marokko, Egypte en Turkije) komt hondsdolheid voor. Het aaien van wilde dieren en zwerfdieren vormt in deze landen al een (mogelijk dodelijk) risico.

Uitbraken in Nederland

Het meebrengen van zwerfdieren heeft meerdere keren gezorgd voor uitbraken van hondsdolheid in de EU. Bijvoorbeeld in Nederland, in 2011 en 2012, na het meebrengen van pups vanuit Marokko. Hondsdolheid is echter niet de enige ziekte die de dieren van uw vakantie kunnen meenemen, het advies is dan ook alleen in Nederland een dier aan te schaffen.

Toch een dier importeren

Tijdens uw reis toch gevallen voor een dier en u wilt het naar Nederland importeren? Neem dan goede maatregelen. Het dier moet minstens 15 weken oud zijn, het moet worden gechipt en een geldige vaccinatie tegen rabiës hebben gekregen. Bij aankomst in Nederland bent u verplicht dit te laten controleren bij de douane. Voldoet u niet aan deze eisen, dan wordt het dier direct teruggestuurd naar het land van herkomst. Lukt dit niet, dan moet het verplicht in quarantaine en als het vermoeden van rabiës bestaat, vindt euthanasie plaats. De kosten hiervoor worden aan u doorberekend.

Eigen dier vanuit Nederland meenemen op vakantie?

Als u tijdens uw vakantie uw eigen hond of kat meeneemt, moet het dier zijn gechipt, gevaccineerd en beschikken over de juiste reisdocumenten. Anders bestaat de mogelijkheid dat het bij uw terugkomst in Nederland wordt geweigerd. Ook loopt uw huisdier het risico om zonder de juiste vaccinaties in het buitenland hondsdolheid oplopen.

(Bron en grafiek: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    En dan wordt er nog niet eens gesproken van (genetische) karakterproblemen van een zwerfhond. Deze dieren hebben een aangeboren angst en afkeer van mensen. Meestal hebben deze dieren een verknipt karakter, waardoor er veel problemen openbaren in het nieuwe adoptiegezin. Deze honden zijn angstig, bijten, worden niet zinnelijk en maken alles kapot. Het adoptiegezin begint vol goede moed, aan een opvoeding, geeft handen vol geld uit aan een dierenarts en tenslotte: Na een teleurstelling wordt zo’n dier afgevoerd naar het dierenasiel en vrijwel meteen geeuthaniseerd. Het is heel zielig, als je een mager hondje ziet rondscharrelen in de buurt van de afvalcontainers en iedereen wil uit medelijden zo’n beestje opvangen en meenemen, maar doe het niet. De plaatselijke overheid, houdt één keer per jaar grote opruiming en vangt alle wilde honden, om ze daarna meteen af te maken. In de meeste Aziatische landen worden ze opgegeten en in oost Europese landen worden de kadavers vernietigd. We kunnen niet alle ellende van de wereld mee naar huis nemen, na de hondjes in Roemenië, zijn er de ezeltjes in Egypte, de zeehondjes in Canada, de spreeuwen in Frankrijk. Laten we eerst de varkens bevrijden in Brabant, die celstraf hebben totdat de dood volgt. Of de koeien in de rest van Nederland, die niet meer in de weide mogen lopen, omdat het goedkoper is deze weides te maaien voor kuilvoeder, waarbij alle jonge weidevogels met nest en al gehakseld worden. Met tot gevolg dat de weidevogels in Nederland op uitsterven staan. … Er is thuis nog genoeg te doen, met Uw medelijden en drang naar zorg.