Wist u dit al over de Camino naar Santiago de Compostella?
Publicatiedatum: 1 augustus 2018
In het nieuwe MAX-programma Laat mij maar lopen volgen wij 7 mensen die de pelgrimstocht naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella lopen. Laat mij maar lopen start op 1 augustus 2018, en om de voorpret te versterken, hebben wij de belangrijkste feiten over de tocht voor u op een rij gezet.
Een drukte van belang
Santiago de Compostella, of kortweg Santiago, is een stad in noordwest Spanje en telt nog geen 100.000 inwoners. Toch is het altijd druk in de stad, want het is een van de grootste christelijke bedevaartsoorden ter wereld. Wie de tocht volbrengt, komt uit bij het graf van Jakobus de Meerdere. Jakobus is een discipel en een van de 12 apostelen van Jezus. Volgens de legende is zijn graf aangewezen door een ster ontdekt op het sterrenveld in Santiago de Compostella. Hij is beschermheilige van onder andere Spanje en dan in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella. De traditie van de bedevaart gaat terug naar de tijd van Karel de Grote. Hij zou volgens de overlevering in 814 het graf van Jakobus gevonden hebben.
Op jaarbasis komen duizenden pelgrims het graf van Jakobus bezoeken. Zij komen uit alle windstreken en hebben heel uiteenlopende redenen voor hun deelname. Er zijn mensen die de tocht lopen uit religieuze overtuiging, maar dit worden er steeds minder. Nu grijpen wandelaars de tocht vaak aan om een nare periode in hun leven af te sluiten of om een overleden dierbare te herdenken.
Meerdere wegen leiden naar Santiago
Wie de tocht wil afleggen, kan veel routes nemen die allemaal in Santiago uitkomen. Frankrijk heeft er een aantal, waarvan de Camino Frances de meest bekende en populaire is. Deze begint in het Frans-Spaanse grensplaatsje Saint-Jean-Pied-de-port. Vanaf daar is het ongeveer 825 kilometer naar Santiago de Compostella. Met een gemiddeld looptempo van 25 kilometer per dag, doet u er ongeveer 33 dagen over en komt u door steden als Pamplona, Logroño en Burgos. Ook Spanje kent verschillende routes naar het bedevaartsoord. De weg die de deelnemers van Laat mij maar lopen nemen is ook een Spaanse: de Via de la Plata. Deze route is veel minder druk bewandeld dan bijvoorbeeld de Camino Frances en komt onder meer langs Zamora, wat een erg mooie stad is.
Naast de Franse en de Spaanse, zijn ook de Engelse, Ierse en Portugese route bekend.
Ook Nederland heeft een eigen pelgrimsroute die uiteindelijk leidt naar Santiago de Compostella. Volgens de overleveringen is de route ontstaan nadat Bonifatius het christendom naar Friesland bracht. Er bestaan nog steeds verschillende routes zoals het Jabikspaad, het Jacobspad en de Jakobswege. Ze hebben uiteindelijk allemaal als eindbestemming Santiago de Compostella.
De Jakobsschelp als symbool
Wie besluit een route naar Santiago de Compostella te lopen, hoeft niet bang te zijn om te verdwalen. In meerdere landen is bewegwijzering aanwezig en in Spanje zijn er zelfs speciale camino-borden waarop een Sint-Jakobsschelp is afgebeeld. Deze schelp is het symbool van de heilige Jakob en zodoende ook van de pelgrimstocht. Veel van de pelgrims dragen de schelp ook bij zich tijdens de tocht.
Doorlopen naar Finisterre
Na de aankomst in Santiago stopt voor veel wandelaars de tocht nog niet. Zij zetten koers richting Kaap Finisterre, een kustplaats op zo’n zo’n 83 kilometer van Santiago de Compostella. De naam Finisterre is afgeleid van het Latijnse Finis Terrae, wat einde van de wereld betekent. Er wordt gezegd dat Jakobus de Meerdere door Jezus naar dit punt is gestuurd om het geloof te verkondigen. Sommige pelgrims verbranden hier hun kleren symbolisch voor het einde van hun reis.
Laat mij maar lopen, vanaf 1 augustus 2018, 20.30 uur, NPO 1.
Wilt u meepraten over de uitzendingen van Laat mij maar lopen? dat kan via de facebookpagina MAX Documentaires. Naar de pagina!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb tweemaal Santiago de Compostela gelopen. Éénmaal,van Belgisch Limburg en de tweede keer van de voet van de Pyreneen. Maar ik heb nooit Cantiago de Compostella zien staan.
In het Spaans is het Santiago de Compostela en in het Frans Santiago de Compostelle.
Groeten van een pelgrim meer dan twintig jaar geleden.
René Janssen