Wegverkeer Nederland onveiliger

Nederland behoort tot de voorhoede van verkeersveilige landen in Europa. Desondanks wordt het wegverkeer onveiliger doordat de politie steeds minder optreedt tegen overtredingen, aldus de Europese Veiligheidsraad Verkeer (ETSC) in hun nieuwste rapport.

Minder handhaving

In 2015 kwamen 621 mensen om in het verkeer, dat is 9 procent meer dan in 2014. ETSC-directeur Antonio Avenoso: “Minder handhaving door de politie zorgt voor dubbele schade. Er worden minder gevaarlijke bestuurders gepakt, en mensen krijgen het gevoel dat de pakkans lager wordt. Hierdoor gaat het aantal verkeersdoden niet omlaag.”

Boetes

Het aantal boetes voor bellen tijdens het rijden daalde tussen 2010 en 2015 met gemiddeld 22 procent per jaar en het aantal snelheidsboetes in Nederland nam de afgelopen vijf jaar jaarlijks met zo’n 4 procent af. Nederlanders krijgen hiervoor vergeleken met andere Europeanen wel de meeste bekeuringen (6,6 miljoen in 2015). De hoeveelheid boetes voor rijden zonder gordel daalde jaarlijks met 30 procent.

Verbeterd gedrag?

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid opppert in het rapport dat de afname van het aantal verkeersboetes te maken kan hebben met hogere boetebedragen, verbeterd weggedrag, meer aandacht voor misdaadpreventie en het afschaffen van quota door de politie. De organisatie erkent echter wel dat Nederland niet aan de verwachtingen voldoet.

Verkeersdoden

In de hele Europese Unie kwamen vorig jaar ruim 26.000 mensen om in het verkeer, dit is de eerste stijging sinds 2001. Te hard rijden, alcohol, geen gordel dragen en bellen achter het stuur blijven de belangrijkste oorzaken, aldus de onderzoekers van het ETSC.

(Bron: ANP)

Geef een reactie