Duur 02:15
Gepubliceerd op 29 juli 2019

We zijn er Bijna!: van Sarajevo via Travnik naar Zlatibor

De reis van We zijn er Bijna! gaat verder naar Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina. Een stad met een roemrucht verleden. Maar Sarajevo is vooral een multicultureel bolwerk. Een plek waar Turkse invloeden, multicultureel erfgoed en littekens uit de oorlog samenkomen, en waar u soms het idee heeft dat de tijd heeft stilgestaan.

Een herhaling van We zijn er Bijna! door de Balkan is wekelijks te zien van zaterdag 18 juli tot en met 22 augustus 2020 om 19.05 uur op NPO 1.

Ottomannen

De stad wordt in 1461 gesticht door de Bosnische Ottomannen en speelt in 1914 een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, want de moord op de aartshertog Frans Ferdinand luidt de Eerste Wereldoorlog in. Maar ook in de recente geschiedenis speelt Sarajevo een bepalende rol. Want tussen 1992 en 1995 tijdens de Bosnische Oorlog, wordt Sarajevo zwaar gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen.

Olympische Winterspelen

In 1984 is Sarajevo het toneel van de Olympische Winterspelen. Hoewel van veel van de faciliteiten van de spelen helemaal niets over is door de oorlog, is het wel de moeite waard om bij de vervallen skioorden te gaan kijken. Het heeft iets weg van een spookdorp, maar bijvoorbeeld de oude bobsleebaan, skischans en skiliften zijn nog redelijk in tact. Tijdens de oorlog zijn ze gebruikt door sluipschutters, maar tegenwoordig staan ze vol met straatkunst en graffiti.

Olympisch dorp Sarajevo

Tunnel van Sarajevo

Een andere bezienswaardigheid is de Tunnel van Sarajevo. De tunnel is in 1993 gegraven tijdens de belegering van de stad en is dan de enige verbinding met de vrije buitenwereld. De tunnel is maar liefst 760 meter lang en onder het vliegveld van Sarajevo door gegraven. Tegenwoordig is deze plek een museum en vertelt alles over de Bosnische Burgeroorlog.

Sarajevo Roses

Tijdens de oorlog belegert het Joegoslavische volksleger 3 jaar lang de stad. Er vallen gemiddeld 300 bommen per dag. De bomkraters die daardoor zijn ontstaan, zijn door de bewoners gevuld met rode hars om de 11.000 slachtoffers te herdenken. Ze worden Sarajevo Roses genoemd.

Sarajevo Roses

Galerija 11/07/95

De Bosnische Oorlog heeft diepe sporen achtergelaten in Sarajevo. Een plek die zeker een bezoek waard is, is Galerija 11/07/95. Dit is een memorial voor de slachtoffers van het bloedbad van Srebrenica. Een tentoonstelling brengt u oog in oog met de geschiedenis en geeft u een inkijkje in één van de zwartste bladzijdes van de Bosnische geschiedenis.

Bazaarwijk

Wat zeer de moeite waard is om te bezoeken is het oude centrum. En dan vooral de voormalig Turkse wijk, de bazaarwijk. De geschiedenis van de bazaar gaat terug tot in de 16de eeuw en dat is goed te zien in het straatje Kazandžiluk. Dit is het oudste straatje van de wijk. Andere bezienswaardigheden in dit deel van Sarajevo zijn de moskee en Pigeon Square.

Ćevapčići

Tijdens een bezoek aan Sarajevo mag een introductie tot de Bosnische keuken natuurlijk niet ontbreken. Een bezoek aan de stad is namelijk niet compleet zonder dat u de beroemde ćevapčići heeft geproefd. Dit zijn kruidige rolletjes gehakt die worden gegeten op een broodje. Lekker als tussendoortje of bij de borrel. Het is overal in de stad te proeven!

Ćevapčići

Route en reisverhalen

Petra en Willem begeleiden dit jaar de reis door de Balkan. In een filmpje stellen zij zich graag aan u voor. En bent u ook zo benieuwd hoe Martine zich voorbereid op de reis? In een filmpje laat ze dat zien. De route en reisverhalen van de reis door de Balkan, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!

Aflevering 2 van We zijn er Bijna! is te zien op maandag 29 juli 2019 om 21.25 uur op NPO 1. 

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer