Duur 02:54
Gepubliceerd op 19 augustus 2019

We zijn er Bijna!: van Cetinje naar Dubrovnik

De reis gaat verder. De groep van We zijn er Bijna! verlaat via Cetinje en Budva Montenegro en gaat via de baai van Kotor naar het Kroatische Dubrovnik. Sinds deze Kroatische stad een prominente rol heeft in de serie Game of Thrones, zijn de toeristenaantallen enorm gestegen. Het is er druk en warm en daarom bezoekt de groep de stad pas aan het einde van de dag om ’s avonds als het afgekoeld is en de drommen toeristen zijn vertrokken, nog iets mee te krijgen van de oorspronkelijkheid van de stad.

Een herhaling van We zijn er Bijna! door de Balkan is wekelijks te zien van zaterdag 18 juli tot en met 22 augustus 2020 om 19.05 uur op NPO 1.

Cetinje

Montenegro heeft niet alleen een gewone hoofdstad, Podgorica, maar ook een culturele en historische hoofdstad. Dat is Cetinje. De stad ligt aan de voet van de Lovćen. Een berg die door de Montenegrijnen als heilig wordt beschouwd, omdat hij voor velen nog symbool staat voor de voormalig onafhankelijke staat en de vrijheid.

Cetinje

Cetinje

Klooster

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden is het oude klooster. De kloosterkerk hangt vol met middeleeuwse wandschilderijen en byzantijnse iconen. In één van de schatkamers zijn relikwieën van onschatbare waarde te bewonderen zoals de gemummificeerde hand van Johannes de Doper en een stuk hout afkomstig van het Heilige Kruis. Als toerist mag u niet alle vertrekken bezoeken. Alleen de binnenplaats en het rechter kapelletje zijn open voor publiek. Let op dat u wel netjes gekleed gaat. Dat wil zeggen dat de benen bedekt moeten zijn. Er zijn ook doeken aanwezig voor het geval u niets bij u heeft.

Klooster Cetinje

Koninklijk paleis

Behalve het oude klooster zijn ook de paleizen die nog toebehoren aan de familie van Petrovic Njegos te bewonderen. Het staat in het hart van de stad en is gebouwd tussen 2 natuurgebieden. U kunt zich dus wel voorstellen dat het uitzicht prachtig is. Het paleis is herkenbaar aan de zachtblauwe voorgevel met rode pilaren. Tegenwoordig is het de ambtswoning van de zittende president. Als hij er is staan er 2 traditioneel geklede bewakers voor de deur.

Koninklijk paleis

Nationaal Park Lovćen

Ook het Nationaal Park Lovćen is de moeite van een bezoek waard. Het park is bijzonder omdat hier 2 klimaten samenkomen. Het mediterrane- en het landklimaat. En dat levert een diverse en zeer rijke flora en fauna op. Er staan meer dan 1300 bomen- en plantensoorten, kruiden met geneeskrachtige werking en er leven wolven, beren, vossen en wilde zwijnen. Daarnaast leven er ook nog ruim 200 vogel- en 85 vlindersoorten.

Baai van Kotor

Op weg naar de mondaine kustplaats Budva, passeert u de baai van Kotor. Er wordt gezegd dat het één van de mooiste baaien ter wereld is. Het heeft wel iets weg van een fjord en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De baai is vlindervormig en bestaat eigenlijk uit 4 baaien: golf van Herceg Novi, golf van Tivat, golf van Risan en de golf van Kotor.

Baai van Kotor

Budva

Van alle steden aan de Montenegrijnse kust is Budva misschien wel het meest mondain. De oude stad is autovrij en wordt omringt door een oude middeleeuwse stadsmuur. U kijkt uw ogen uit, want de architectuur in de straatjes heeft Italiaans-Romeinse invloeden met prachtige balkons, ramen en deuren. Het is ook een zeer geliefde badplaats, want aan de kust vindt u zandstranden en beschutte baaien met tropische begroeiing. Het is niet alleen bij toeristen een geliefde plek, ook de lokale inwoners gaan er graag naar toe. Zij noemen dit strand Havaje, wat Hawaï betekent.

Budva

Budva

Dubrovnik

Via Budva verlaat de groep Montenegro. De reis gaat verder naar de Kroatische havenstad Dubrovnik. Volgens velen één van de mooiste steden aan de Adriatische kust. De ommuurde vestingstad, het historische centrum, is klein maar uniek. Het staat op de Werelderfgoed van UNESCO en is nog in goede staat. En dat is bijzonder, want in 1667 richt een aardbeving veel schade aan de stad. Toch zijn de gotische, renaissance en barokke kerken, maar ook de diverse kloosters, paleizen en fonteinen bewaard gebleven.

dubrovnik

Dubrovnik

Blasiuskerk

De smalle straatjes en de vergezichten over de zee, zijn de moeite van de wandeling zeer waard. Op het grote plein staat Blasiuskerk. De glasramen zijn het werk van lvo Dulèiæ en hoog op de muren staan de standbeelden van de 16de eeuwse kunstenaar Nikola Lazanid of Braè. Op het hoofdaltaar staat het gouden beeld van de Heilige Blasius, de patroonheilige van Dubrovnik. Voor de kerk staat Roland, de schutspatroon van de stad.

Blasius kerk

Kerk van Sint Blasius

Uitzicht over de stad

Het mooiste uitzicht over de stad heeft u overigens vanaf de berg Srd, waaraan Dubrovnik ligt. Het uitzicht is gratis, maar er moet wel betaald worden voor de rit met de kabelbaan. Bent u met de auto dan kunt u via een (smalle) weg naar het uitkijkpunt rijden. Nog een andere manier om de stad te bekijken is via een wandeling over de stadsmuren. Het is niet kosteloos, maar vanaf de oude muren heeft u een geweldig uitzicht over de rode daken en de verschillende bijzondere bouwwerken van de stad. Het is een wandeling van ongeveer 2 kilometer en onderweg is er gelegenheid om iets te drinken.

Onofrio Fontein

Door de hele stad zijn fonteinen aangelegd waaronder de grote Onofrio Fontein. Deze fontein wordt gevoed door bergbronnen, dus u kunt het water gewoon drinken. En dat is best prettig, een gratis drankje, want Dubrovnik is niet echt een goedkope stad. Dat wil zeggen, het oude historische gedeelte is dat niet. Maar als u de gebaande paden verlaat, dan wordt het niet alleen minder druk, de prijzen dalen zienderogen.

Onofrio Fontein

Onofrio Fontein

Route en reisverhalen

Petra en Willem begeleiden dit jaar de reis door de Balkan. In een filmpje stellen zij zich graag aan u voor. En bent u ook zo benieuwd hoe Martine zich voorbereid op de reis? In een filmpje laat ze dat zien. De route en reisverhalen van de reis door de Balkan, en ook eerdere reizen, zijn te volgen op onze site!

Aflevering 5 van We zijn er Bijna! is te zien op maandag 19 augustus 2019.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer