Een caravan met voortent op een camping. Kamperen kan het jaarrond.

We kunnen het jaarrond kamperen, maar wat is de beste tijd voor u?

Alleen in de zomermaanden 2 of 3 weken met de caravan, camper, vouwwagen of tent op pad hoeft al lang niet meer. Het hele jaar door kunnen we tegenwoordig kamperen. Elk seizoen heeft z’n eigen voor- en nadelen. Wat is de beste tijd voor u?

Meeste campings open van april tot en met oktober

De meeste campings in Nederland zijn geopend van april tot en met oktober. Maar winterkamperen is ook een nieuwe trend aan het worden. Dat gaat er natuurlijk wel wat anders aan toe dan kamperen in de zomer. We zetten de voor- en nadelen van kamperen in de 4 seizoenen op een rij.

Kamperen in het najaar

Wie niet aan schoolvakanties vast zit, kan goed in september of oktober gaan kamperen. Het is dan een stuk rustiger op campings. Er zullen dan ook weinig kinderen zijn. Voor wie graag in rust kampeert, is het dan goed toeven. De temperaturen in die 2 maanden zijn vaak nog gunstig. Rond de 20 graden is vooral in september niet ongewoon. Het wordt niet voor niets Indian Summer of oudewijvenzomer genoemd. Goed weer om te gaan wandelen of fietsen in de omgeving. Nog een voordeel van kamperen in deze maanden: het is een stuk goedkoper dan in de zomer. Het kan soms zelfs zoveel verschillen, dat u 1 hele maand op een camping kan staan, voor hetzelfde bedrag als 1 week in de zomer.

Een nadeel van kamperen in deze periode is, dat het sneller koud kan worden ’s avonds en ’s nachts. De zon gaat steeds ietsje eerder onder en het kan klam worden. Wie met een caravan of camper gaat kamperen kan prima binnen gaan zitten. In een tent of vouwwagen kan de kou en klammigheid een grotere rol spelen. Neem in dit geval een extra dikke slaapzak of extra dekens mee. En extra verlichting is ook aan te raden.

Kamperen in het najaar.

Wie in een tent slaapt, doet er ook goed aan om te kijken waarop geslapen wordt. Een dun matje is het best, met daaronder een isoleermat of thermodeken. Dat klinkt misschien gek, want u ligt dan dichter bij de grond. Maar in een (dik) luchtbed trekt de kou uit de grond makkelijker omhoog, waardoor het juist kouder wordt.

Ook kunnen faciliteiten op de camping beperkt geopend zijn in deze tijd van het jaar. Denk aan het restaurant, een winkel of het zwembad. Soms zijn deze alleen in het weekend geopend.

kamperen in de regen
Lees ook: 10 tips bij kamperen in de regen

Kamperen in de winter

In de winter kamperen kan op steeds meer plekken, het aantal ligt rond de 200 in Nederland. Wie echt wil gaan winterkamperen, zal zich goed moeten voorbereiden. Het is echt anders dan in de zomer. De kou speelt hierbij de grootste rol. In een caravan of camper zit vaak wel een verwarming, waardoor het binnen behaaglijk blijft. Wie met een vouwwagen of tent gaat kamperen zal zelf een kacheltje mee moeten nemen. Zet dan bijvoorbeeld 15 minuten voor u gaat slapen de kachel in het slaapgedeelte, waardoor u niet in een ijskoud bed hoeft te stappen.

Met een tent in de winter kamperen.

Daarnaast is een goede slaapmat en slaapzak belangrijk. Een mummieslaapzak is een goede om warm te blijven. Hierbij zit een soort capuchon aan de slaapzak vast, die u dicht kunt trekken om uw hoofd. Dit zorgt ervoor dat er minder kou bij het lichaam komt. Zorg daarnaast dat u warm de slaapzak in gaat, want de zak houdt de warmte vast en maakt niet warm. Een warme kruik kan ook wonderen doen. Dit geldt overigens ook voor in de caravan of camper. Daar kan de kou ook omhoogtrekken.

Trek laagjes kleding aan. Dit helpt om warm te blijven. 1 laag thermokleding of -ondergoed kan al een stuk warmer voelen. En eet gezond en voldoende. Het lichaam verbrandt meer calorieën als het kouder is, dus het is belangrijk om genoeg te eten. Want anders kunt u het koud krijgen.

Hoe vaak moet een slaapzak gewassen worden? En hoe dan?
Lees ook: De slaapzak schoonmaken na het kamperen

Kamperen in het voorjaar

De vogels laten zich weer vaker horen, de natuur gaat weer ‘aan’. Het voorjaar kan een fijne periode zijn om te kamperen. Maar ook hier zitten wat voor- en nadelen aan. De kou speelt ’s avonds, ’s nachts en ’s ochtends nog steeds een rol. Maar overdag kunnen de temperaturen al aangenaam zijn. Wie graag kampeert voor de rust en stilte kan dit goed doen in het voorjaar.

De meeste campings gaan vanaf eind maart of begin april weer open. Het is dan nog rustig op de meeste plekken. Dan is er nog wat meer privacy en kunt u kiezen waar u op de camping wilt staan. Daarnaast bent u ook flexibeler om te kiezen wanneer u wilt gaan. In vakantieperiodes staat alles vaak vol. Ook in het voorjaar zijn de kosten voordeliger dan in de zomermaanden.

Een caravan met voortent op een camping.

Net zoals in de herfst, is het goed te kijken welk materiaal u meeneemt en waar u op gaat slapen. Vanuit de winter is de grond nog koud en dit trekt snel omhoog. Een verwarming meenemen, laagjes kleding dragen, een kruik en extra verlichting meenemen is ook in dit seizoen aan te raden. En daarnaast kunnen bepaalde faciliteiten, zoals een winkel of restaurant, niet alle dagen geopend zijn in deze periode.

Regent het tijdens de dag van vertrek en moet de (voor)tent nat mee naar huis? MAX vakantieman heeft tips op een rij gezet hoe u hem het beste meeneemt en laat drogen.

Kamperen in de zomer

Kamperen in de zomer kan natuurlijk ook nog. De kou speelt hier vaak geen rol, maar het kan alsnog wel veel regenen. Verder is het een stuk drukker op de campings, omdat gezinnen dan op vakantie gaan. Wie wat meer levendigheid op een camping zoekt, kan het beste in de zomer gaan. Er worden in deze periode meer activiteiten georganiseerd. Een animatieteam voor kinderen of een bingo-avond voor volwassenen bijvoorbeeld.

De prijzen om te kamperen liggen in de zomer wel een stuk hoger dan de rest van het jaar. De temperatuur is in deze periode vaak beter, soms kan het zelfs te warm worden. En wie dan met een tent of vouwwagen kampeert kan ’s ochtends vroeg al uit de tent branden.

2 fietsers op een camping, met tenten.

Conclusie

Elk seizoen heeft z’n eigen voor- en nadelen. Het is maar net waar u van houdt. Wilt u meer rust en van de natuur en omgeving genieten? Dan is het voor- en najaar een prettige periode. Maar het kan dan nog wel koud zijn en er zijn minder activiteiten op de camping zelf en andere faciliteiten kunnen beperkt open zijn.

(Bron: Kampeermeneer, CampingZoeker, Camp-to-go, Campooz, Weeronline. Foto’s: Shutterstock/Joop Hoek/Philip Lange/Arina P Habich)

Geef een reactie

Reactie

    John K says:

    Een aanvulling:bij vele caravan/camperstallingen is het mogelijk om alleen voor de wintermaanden het volle stallingstarief te betalen .Voor de zomer maanden een gereduceerd tarief met de vast stelling dat de caravan/camper tijdens de zomer maanden NIET in de stalling staat.