mobiel gebruiken tijdens het autorijden

Wanneer krijgt u wel en niet een boete als u tijdens het autorijden uw mobiel gebruikt?

Autorijden en een mobiele telefoon gebruiken gaan niet zo goed samen. Om deze reden bestaan er apps om meldingen te dempen wanneer u aan het rijden bent. Op die manier raakt u niet in de verleiding om toch even te kijken. Maar wat als u de weg niet kent en uw navigatie wil instellen? Of u via uw mobiel muziek wil luisteren? Wanneer mag u uw smartphone wel en niet gebruiken wanneer u met de auto onderweg bent?

Mag bellen, de navigatie instellen of naar muziek luisteren via uw mobiel?

Tijdens het rijden mag u geen elektronische apparaten vasthouden die gebruikt kunnen worden voor communicatie of informatieverwerking. Ook een smartphone valt daaronder, is te lezen op de website van de Rijksoverheid. Doet u dit toch, dan kan u dat een boete opleveren van 420 euro. Ook de telefoon tussen uw oor en schouder klemmen is niet toegestaan. Tegenwoordig wordt dit niet alleen door de politie gecontroleerd, maar ook door slimme camera’s, die deze handelingen haarfijn herkennen in auto’s. U mag uw mobiel wel handsfree gebruiken, door hem in een houder te plaatsen. Op die manier kunt u bijvoorbeeld iemand bellen of de navigatie instellen. Appen, een film kijken of gamen is dan weer niet toegestaan, zelfs niet handsfree.

smartphone
Lees ook: Digitip: smartphone op de fiets, wat mag wel en niet?

Gevaarlijk rijgedrag door afleiding wel beboet

Ook al is het toegestaan de telefoon te bedienen wanneer hij in de houder geplaatst is, het blijft bijzonder risicovol. Jaarlijks gebeuren er vele auto-ongelukken door. U kijkt immers toch al snel meerdere seconden op het schermpje, in plaats van op de weg. In die tijd kan zich makkelijk een situatie voordoen waar u meteen op moet reageren. Maar als u dat pas seconden later doorheeft, kan dat te laat zijn.

Ook is aangetoond dat bestuurders meer worden afgeleid wanneer ze met hun mobiel bellen, dan wanneer ze naar de radio luisteren of met een medepassagier praten. Het maakt daarbij niet uit of de telefoon wel of niet in de houder zit. Dat komt doordat bestuurders bij deze manier van communiceren minder goed hun aandacht kunnen houden bij het besturen van de auto, legt auto-expert Niek Schenk tegenover het AD uit.

Besef dat u daarom wel degelijk een bekeuring kunt krijgen voor roekeloos rijgedrag. Bijvoorbeeld wanneer u uitgebreid de menu’s van uw mobiel doorloopt. Hierdoor kunt u langere tijd niet op de weg letten en zodoende brengt u andere weggebruikers in gevaar.

Stilstaand uw mobiel gebruiken mag wel

Staat u met uw auto geparkeerd, dan mag u uw mobiel wel vasthouden en gebruiken. Stel daarom liefst al voor het wegrijden uw smartphone in en pas dat onderweg zo min mogelijk aan. Langzaam rijden in een file geldt vanzelfsprekend niet als stilstaan.

(Bron: Rijksoverheid, AD, komveiligthuis.nl, MAX Meldpunt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Dirck says:

    Tijdens diverse proefritten in nieuwe EV voertuigen zag ik vaak slecht zichtbare Navi gaat niet overdag!
    Mijn Smartphone aan de zonneklep ziet geen enkele Politie of Camera, zit te hoog!
    Ook niet op NL gezet; Ga rechtsaf…. over 300 meters en ik zit weer verkeerd!
    De Vlaamse stem riep voor zelfde stukje; Ga over 300 meters Rechts af!
    Ook is op de zonneklep ver weg van Radio ook die stem te horen, en op de klep nooit last van de zon en dichterbij mijn zelf.
    Kijken en Luisteren mag en gaat prima, programmeren kan wel maar als ze ’t zien?
    Voor die €420,- kan ik wel 2 Budget iets verouderde ook goede Smartphones kopen!
    Wel is snoertje voor de lader die ik nog beter weg moet werken!
    In EV auto + Camper + boot, ja ik kan ook vaar route erin zetten.
    Maar lopende of fietsen op Fuckbike? Dat doe ik wel met oortje in want overdag met mooi weer zie ik niets.

    Holiday420 says:

    Een mening is goed, maar wat staat er in de wet. Ja moet ook 2 handen aan het stuur houden, dan kunnen ze ook bekeuren als je aan het schakelen bent of je ruitenwisser aan zet, richting aan geeft.
    Kortom, wat staat er in de wet.

    RoelofHoving says:

    En wat doe ik als mijn bloedsuikersensor piept tijdens het autorijden. Controle moet via de telefoon!!