Waarom het geen goed idee is om door te rijden totdat de brandstoftank écht leeg is
Publicatiedatum: 19 april 2019
Pas gaan tanken als het laatste druppeltje brandstof in de tank is verbruikt: veel automobilisten doen het. Uzelf ook? Voor de auto én uw portemonnee is het beter om deze gewoonte te veranderen.
Verstoppingen
Nog net even die laatste kilometers meepakken voordat de brandstofmeter in het rood duikt. In principe kan het, zeker als de auto nieuw is. Deze geven immers precies aan hoeveel kilometers er nog afgelegd kunnen worden totdat de auto ermee stopt. Toch is het niet het beste idee van de wereld. Vooral eigenaren van oudere dieselauto’s doen er goed aan om te gaan tanken als er nog wat brandstof in de tank zit. Dit heeft volgens Tom Huyskens van branchevereniging BOVAG te maken met het bezinksel dat zich ophoopt in de tank als er te vaak tot het allerlaatst mee wordt gereden. “Bij moderne auto’s houden brandstof-filters dat als het goed is tegen, maar bij oudere auto’s kan het bezinksel zich ophopen en verstoppingen veroorzaken in de leidingen. Dat wil je niet.” Zodra een verstopping een feit is, moet de auto naar de garage. Iedereen die weleens autopech heeft gehad, weet dat zo’n bezoekje aardig in de papieren kan lopen.
Gezond verstand gebruiken
Volgens de ANWB kan het ook voorkomen dat een motor ontlucht moet worden als de tank helemaal wordt leeggereden. Het is daarom volgens woordvoerder Ad Vonk handig om altijd een basisniveau aan benzine of diesel in de tank te laten zitten. Wat een goed basisniveau is, hangt volgens hem af van de situatie. “Het is bijvoorbeeld niet verstandig om tijdens een lange autorit door de bergen pas te gaan tanken als de brandstof bijna op is.” Hierbij is het dus vooral een kwestie van uw eigen gezonde verstand gebruiken.
Is een volle tank beter?
Hoewel het rijden met een bijna lege tank niet verstandig is, is altijd rondrijden met een volledig volle tank ook niet zo handig. U weet dan weliswaar zeker dat u niet strandt door gebrek aan brandstof, maar al die extra brandstofkilo’s moet de auto wel meesjouwen. Dat werkt afremmend. Ook is brandstof niet goedkoop.
(Bron: BOVAG, ANWB, AD)