Recirculatiestand airco auto

Waar dient de recirculatiestand in uw auto voor?

Zit er op het dashboard van uw auto een knop met een auto-icoontje, met daarin een gekromde pijl? Bij de meeste hedendaagse auto’s is dat inderdaad het geval. Met deze knop bedient u de recirculatiestand van uw auto. Ten eerste kan dit handig zijn om uw auto fris te houden, maar u kunt er ook brandstof mee besparen. Wij leggen uit hoe dit precies werkt.

Wat doet de recirculatiestand van uw auto?

Als de recirculatiestand aanstaat, zorgt deze functie ervoor dat er geen lucht van buiten uw auto inkomt. Zoals de naam al doet vermoeden, zorgt deze functie dat er alleen lucht circuleert, die al in uw auto aanwezig is. Dit kan van pas komen als u een tunnel inrijdt. Zet dan de recirculatiestand aan, zodat u uitlaatgassen en vervuilde lucht buiten de deur houdt. Wat er verder komt kijken bij het rijden in een tunnel, legt MAX vakantieman in dit artikel uit.

Daarnaast kan deze functie van pas komen als u in de file staat. Zorg er wel voor dat u de recirculatiestand op tijd inschakelt. Zo niet, dan zijn de uitlaatgassen en andere onaangename geuren al uw auto binnengedrongen. En dan gaan juist deze luchtjes door de auto circuleren. Let er bovendien op dat u de recirculatiestand na een paar minuten weer uitschakelt. Want dan kan er weer frisse lucht naar binnen komen. Als u te lang in dezelfde, niet-geventileerde ruimte blijft zitten, waarin u bovendien CO2 uitstoot, gaat dat mogelijk ten koste van uw alertheid en concentratie.

airco
Lees ook: Zet ook in de koudere maanden de airco in de auto aan

Hoe zorgt de recirculatiestand voor een lager brandstofverbruik?

De recirculatiestand kan u ook helpen om zuiniger te rijden. Vooral als u op warme dagen een korte autorit maakt, kunt u met deze functie besparen op uw brandstofverbruik. De airco gebruikt namelijk motorvermogen – en dus brandstof – om warme buitenlucht af te koelen in de auto. Maar als de recirculatiestand aanstaat, komt die warme buitenlucht dus niet binnen en ontziet u de airco en de motor.

De ANWB adviseert verder om voor vertrek alvast de ramen open te zetten, zodat de auto eerst af kan koelen. In dit geval geldt eveneens: zorg dat u de recirculatiestand tijdig weer uitzet. Zoekt u meer tips voor een optimaal gebruik van de airco op warme dagen? Die vindt u op de website van Meldpunt.

Handmatig of automatisch?

Vaak moet u de knop handmatig aan- en uitzetten. Maar er zijn ook auto’s met een automatische recirculatie. Die meten met sensoren hoe vervuild de buitenlucht is en zorgen er zelf voor dat er tijdelijk geen buitenlucht in de auto kan komen. Ook afzuigkappen en luchtafvoersystemen in de keuken kunnen een recirculatiestand hebben.

(Bron: MAX vakantieman, MAX Meldpunt, Plus Online, Algemeen Dagblad, ANWB. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Mijn Camper is ietsje grotere en ik weet;
    Opwarmen gaat sneller als je geen koude buitenlucht maar Recirculeren aan zet, zodra motor op temperatuur is kan deze weer verse lucht pakken omdat je dan heel veel Afval warmte hebt dat anders verloren ging.

    Zomers met koelen zelfde, Airco uit en eerst alleen blazen koste weinig.
    Maar als het erg heet is voor langere ritten?
    Die doe gordijntjes voor zon instraling dan zicht en dat bespaarde ook veel.

    Maar ook naast mijn Camper is de achter en zijkant afdekken rendabel.
    En voor je instapt, druk ik op knop, alle ramen + schuifdak open bij warm weer en omdat warmte omhoog ging minder heet in voertuig, en ook witte handdoek op je stuur, ik ga echt niet met handschoentjes hete stuur pakken!

    Ook de Zilveren folie voor raam niet bevriezen zal op Dashboard veel tegenhouden aan hitte zomers als deze geparkeerd staat.
    Dus naast koude ijsvrij houden ook Zomers prima te gebruiken.
    Deze reflecteerde de hitte van je voorruit en werkte “Gratis”.