Verwachte kerstdrukte op de buitenlandse wegen richting skigebieden
Publicatiedatum: 20 december 2019
23 december 2019 begint de kerstvakantie in Nederland, daarom wordt er extra drukte op de wegen in zowel binnen- als buitenland verwacht. Het zal vooral druk worden op de wegen richting de wintersportgebieden in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Dit kunt u verwachten.
Duitsland
In Duitsland komt de drukte al in het weekeinde voor de kerstvakantie op gang. Op 21 december, maar ook op 2e kerstdag gaan veel mensen via de Duitse wegen op weg naar de wintersportgebieden. Files zijn vooral te verwachten op de volgende wegen:
- A3/A9 Frankfurt – Neurenberg – München
- A5 Karlsruhe – Bazel
- A7 Kempten – Füssen
- A8 München – Salzburg
Oostenrijk
Ook in Oostenrijk zal het vanaf 21 december drukker gaan worden op de wegen richting de skioorden. Dit zijn de Oostenrijkse knelpunten:
- A10 Salzburg – Villach
- B179 Fernpasroute bij de grenstunnel in Füssen
Rijdt u door Oostenrijk? Vergeet dan uw tolvignet niet. Enkel in het grensgebied zijn sommige stukken snelweg tolvrij, op de rest van de Oostenrijkse snelwegen is een tolvignet verplicht.
Maatregelen tegen sluipverkeer
Ook goed om te weten is dat er in Tirol regels gelden om het sluipverkeer tijdens het drukke toeristenseizoen tegen te gaan. Daarom mag alleen bestemmingsverkeer de afritten van snelwegen nemen op zaterdagen, zondagen en feestdagen in de periode 21 december 2019 tot en met 12 april 2020. Op zaterdagen geldt de maatregel van 07.00 tot 19.00 uur en op zon-en feestdagen van 08.00 tot 17.00 uur. De feestdagen zijn 25 en 26 december, 1 en 6 januari en 13 april.
Zwitserland
In Zwitserland belooft het tijdens de kerstvakantie en in het verdere skiseizoen druk te worden bij de St. Gotthardtunnel (A2 Bazel – Chiasso), op de wegen bij Zürich en rond Lausanne. De dagen waarop de drukte het grootst is zijn 22 en 29 december, 26 januari en 2, 9, 16 en 23 februari.
Ook in Zwitserland is een tolvignet vereist. Daarnaast wordt er extra tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Voor de bekende Sint-Gotthardtunnel wordt dan weer geen tol geheven.
Frankrijk
Zaterdag 21 en zaterdag 28 december zijn de drukste dagen op de Franse wegen. Files staan dan op de volgende wegen:
- A6 Parijs – Lyon
- A40 Mâcon – Chamonix
- A43 Lyon – Chambéry
- RN85 Grenoble – Gap
- RN90 Albertville – Bourg St. Maurice
Kom niet voor vervelende verassingen te staan door een milieusticker aan te vragen. In de grote Franse steden mag u namelijk niet zonder zo’n sticker rondrijden, ook in Grenoble is dat het geval. Meer over milieustickers leest u in dit artikel.
Drukte in Nederland
Niet alleen in het buitenland, maar ook op de Nederlandse wegen zal het verkeer zich aanpassen op de kerstvakantie. Op vrijdag 20 december, voor veel Nederlanders de laatste werkdag van 2019, wordt een drukke spits verwacht, maar de rest van de kerstvakantie zal het waarschijnlijk relatief rustig blijven op de wegen. Pas op maandag 6 januari wordt er weer een ‘normale’ ochtendspits verwacht.
Winterbanden
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar in sommige Europese landen onder bepaalde weersomstandigheden wel. Zo moet u in Oostenrijk van 1 november tot 15 april winterbanden onder de auto hebben bij winterse omstandigheden. Heeft u geen winterbanden, dan bent u wel verplicht om sneeuwkettingen bij u te hebben. Ook in Duitsland is het verplicht om met banden te rijden die winters weer kunnen doorstaan. Heeft u die niet, dan riskeert u een boete van minimaal 60 euro. In Frankrijk zijn winterbanden niet verplicht, maar worden ze wel aangeraden. Sneeuwkettingen zijn op bepaalde wegen en in bepaalde gebieden wel verplicht. Ook in Zwitserland zijn winterbanden niet verplicht. Het is wel raadzaam om winterbanden te hebben of in elk geval sneeuwkettingen mee te nemen, want het veroorzaken van hinder op de weg door onvoldoende grip, kan een boete opleveren.
Ook het oppompen van uw autobanden is belangrijk, om extra veilig richting uw bestemming te vertrekken. Lees hier hoe u dit het best kunt doen.
Lees ook:
Toltarieven 2019, zoveel betaalt u dit jaar in populaire Europese tollanden
(Bron: ANWB, archief)