autobanden

Veel meer aandacht voor veiligheid autobanden nodig

Bij het vervangen van de autobanden letten mensen voornamelijk op de prijs en veel minder op de veiligheid. Dat is het oordeel van een onderzoek dat in opdracht van brancheorganisaties Bovag en de Vaco gehouden is.

Goedkoopste rubber

“Veel mensen (29 procent) rijden ’s winters gewoon door met hun zomerbanden”, zegt Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt tegenover de NOS. Van de 863 particuliere automobilisten die ondervraagd zijn blijkt 1 op de 6 automobilisten geen antwoord te weten op de vraag of er op dit moment zomer- of winterbanden onder de auto gemonteerd zijn. Ruim driekwart is daarnaast niet bekend met het sinds 2012 verplichte Europese bandenlabel en 18 procent kiest bij een volgende aanschaf voor het goedkoopste rubber. De branche-organisaties noemen de uitkomsten zorgelijk.

Ongevallenanalyses

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland zijn winterbanden bij ons niet verplicht. De brancheorganisaties willen dat de overheid ingrijpt en dat er ongevallenanalyses uitgevoerd worden. “Als bij ongelukken in winterse omstandigheden auto’s met zomerbanden betrokken zijn of zelfs de veroorzaker zijn, dan lijkt ons dat relevante informatie”, zegt Eckhardt. In Duitsland houdt het Centraal Bureau voor de Statistiek bij wat de oorzaken zijn van verkeersongevallen. Ongeveer 1 op de 3 ongevallen heeft daar met de autobanden te maken. “In Nederland mag meer en is minder handhaving. Je kunt daarom op je vingers natellen dat het bij ons veel slechter gesteld moet zijn”, zegt Edwin Brinksma van bandenorganisatie VACO.

Waarom winterbanden?

  • Kortere remweg
    Bij een snelheid van 50 kilometer per uur op een besneeuwde weg en een temperatuur van -5 graden Celsius is de remweg op winterbanden ongeveer 27 meter. Op zomerbanden met dezelfde omstandigheden is dit bijna 65 meter.
  • Meer grip
    Bij een temperatuur onder de 7 graden, hebben winterbanden meer grip dan zomerbanden. Zowel bij een besneeuwd als een nat wegdek.
  • Betere prestaties
    Bij lage temperaturen wordt rubber hard, waardoor de band grip met de weg verliest. Winterbanden zijn daarom gemaakt van een zachtere rubbersamenstelling dan zomerbanden.

Overigens zijn er ook 4-seizoenenbanden op de markt, welke in de winter beter presteren dan zomerbanden en in de zomer beter dan winterbanden.

(Bron: NOS, Radar)

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Zomer en winterbanden is de grootste onzin van deze tijd. Ik begrijp dat Bertho Eckhardt banden wil verkopen. Maar laat deze onzin achterwege. We hebben al tijden lang geen echte winters meer, waar winterbanden van belang zouden kunnen zijn. De commercie probeert het gepeupel op alle mogelijke manieren geld uit de zakken te kloppen en één daarvan is winterbanden. Nog even en we hebben ook regenbanden nodig voor de herfstmaand. Mensen trap er niet in. … Hoeveel dagen hebben we sneeuw in Nederland? Hoeveel dagen was het kouder als -5 graden? En hoe vaak moet je een noodstop maken? Denk eens even na en maak eens een noodstop bij 50 km/uur. Wedden dat je binnen 10 meter stil staat (met zomerbanden in de winter) Ik heb nog nooit zo’n onzin gelezen als in bovenstaand geklets.