Vaarregels en pechhulp op het water, houd hier rekening mee
Publicatiedatum: 16 augustus 2021
De Nederlandse wateren worden volop gebruikt deze zomer. Recreanten, watersporters en beroepsschippers zijn veel op het water te vinden, waardoor het soms behoorlijk druk is. Om het varen voor iedereen fijn en bovenal veilig te houden, is het heel belangrijk om de vaarregels te kennen en op te volgen. Mocht er toch iets misgaan, weet dan ook hoe u hulp kunt krijgen.
Kosten en regels
Wees niet te impulsief bij het aanschaffen van een boot. Er komen een hoop kosten bij kijken waar u in eerste instantie misschien niet direct aan denkt. Brandstof, verzekeringen, het stallen van de boot, et cetera. Daarnaast moet u uzelf goed verdiepen in de regels die gelden op het water om het varen voor iedereen leuk en veilig te houden.
Vaarbewijs
Niet voor alle watervoertuigen heeft u een vaarbewijs nodig. Hier hoeft u pas over te beschikken als uw sloep, zeil- of motorboot langer is dan 15 meter en/of het voertuig sneller kan varen dan 20 kilometer per uur.
Samen verantwoordelijk
Het is natuurlijk heerlijk om tijdens het varen lekker van het zonnetje en de omgeving te genieten, maar zorg ervoor dat u te allen tijde alert blijft. Net zoals in het verkeer op de weg, bent u met elkaar verantwoordelijk voor het verkeer op het water. Geef anderen de ruimte en los samen de situaties die u tegenkomt op. Houd rekening met elkaar!
Goed voorbereid het water op
Zorg dat uw actuele vaarkaarten meeneemt van de wateren die u wilt bevaren. Controleer voor vertrek de weersverwachtingen en ga niet uit varen bij slecht zicht of in het donker als dit niet nodig is.
Vaarregels
Om echt goed voorbereid het water op te gaan, is het verstandig een (dag)cursus vaarbewijs te doen. We hebben een aantal belangrijke vaarregels alvast voor u op een rij gezet.
Houd tijdens het varen zoveel mogelijk rechts aan (stuurboord) en houd het midden van drukke vaarroutes vrij voor grotere schepen. De regel is dat degenen die strak stuurboordwal aanhouden voor mogen gaan. Wees duidelijk in welke koers u vaart en verander niet plotseling van snelheid. Vaar sowieso niet te hard in de buurt van anderen. Doe dit alleen op plekken waar het kan én u anderen niet tot last bent.
Beroepsschippers gaan voor op recreanten en watersporters. Over het algemeen geldt dat groot voor klein gaat. Grotere schepen kunnen minder goed manoeuvreren en hebben daarnaast voor de boeg vaak een dode hoek. Blijf uit de buurt van dergelijke schepen! Voor kleinere schepen geldt: zeil gaat voor spier, spier gaat voor motor. Dit betekent dat zeilschepen voorrang hebben op roeiboten en kano’s, die weer voorrang moeten krijgen van motorschepen. Kijk voor meer informatie over de vaarregels op website van Varen doe je Samen.
Anker uitgooien
Gooi het anker alleen uit als dat veilig kan. Doe dit dus niet in de buurt van bruggen, sluizen, stilliggende werkschepen of midden op het vaarwater. Hetzelfde geldt voor zwemmen. Dit mag bijvoorbeeld niet in gedeelten van de vaarweg die bestemd zijn voor de doorgaande vaart, bij bruggen, sluizen of wachtplaatsen.
Alcohol aan boord
Om zo alert mogelijk te blijven op het water, kunt u het beste helemaal geen alcohol nuttigen. Wettelijk gezien mag het alcoholgehalte van uw bloed niet hoger zijn dan 0,5 promille. Dit haalt u al na 1 à 2 glazen alcohol. De waterpolitie kan een ademtest bij u afnemen. Zowel voor het varen onder invloed als het weigeren van de ademtest kunt u een boete krijgen.
Pechhulp
Op het water is er geen pechhulp zoals we dat met de auto kennen. Bij niet spoedeisende hulp moet u zelf bepalen welke hulpverlener u nodig heeft. U kunt hiervoor gebruik maken van de lijst van pechhulp aanbieders, opgesteld door de Kustwacht. Afhankelijk van het gebied waarin u vaart, kunt u verschillende hulpdiensten bellen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is in alle Nederlandse gebieden bereikbaar, bij voorkeur via de KNRM Helpt-app (groene assistentie knop) of bel 088-999 6100.
Pas op voor onnodig hoge kosten als u zelf op zoek gaat naar bijvoorbeeld een sleepbedrijf. Het is sowieso altijd verstandig om te informeren naar de kosten als u iemand moet laten komen. Controleer uw verzekering als u hierover beschikt.
Ook voor spoedeisende hulp en andere noodgevallen kunt u bij de KNRM terecht. U kunt de organisatie bereiken via de marifoon (VHF kanaal 16 – VHF/DSC kanaal 70), de KNRM Helpt-app (rode noodgeval knop) of door te bellen (0900-0111 of 112). Op de website van KNRM kunt u de precieze gegevens terugvinden en eveneens controleren wanneer situaties spoedeisend en niet-spoedeisend zijn.
Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 16 augustus 2021 met Sjaak van Oosten, vaartoezicht politie-eenheid Den Haag.
(Bron: Archief, Varen doe je samen, Rijksoverheid, Kustwacht, KNRM)