Tips voor het rijden door een tunnel (bij tunnelvrees)
Publicatiedatum: 25 november 2021
Voor mensen met tunnelvrees is het rijden door een tunnel een ware beproeving. Maar ook voor wie er zijn hand niet voor omdraait is het goed om te weten wat de aandachtspunten zijn. Vooral bij het rijden door langere tunnels (in het buitenland) komt er wat meer bij kijken, dan betrekkelijk overzichtelijke tunnels.
Bij het inrijden van een tunnel
Schakel als dat nog niet is gebeurd de dimlichten aan en zet een eventuele zonnebril af. Bekijk de verkeersborden bij de ingang, zodat u weet welke regels er gelden en hoe lang de tunnel is. Dan weet u waar u aan toe bent. Om goed op de hoogte te zijn kunt u uw radio daarnaast afstemmen op de (FM)-verkeerszender. De frequentie wordt meestal aan het begin van de tunnel getoond. In de tunnel vindt u verder borden naar eventuele vluchtwegen of noodtelefoons.
Maximum snelheid en afstand houden
In tunnels zit een ongeluk in een kleiner hoekje, maar door het aanhouden van de maximumsnelheid en ruim voldoende afstand houden (minimaal 3 seconden) is het eigenlijk net zo veilig rijden als erbuiten. Zeker als u goed rechts houdt bij tegenliggers en de middenstreep niet overschrijdt. Probeer niet te plotseling te remmen en zo min mogelijk van rijstrook te wisselen. Zorg dat u in de tunnel niet hoeft te stoppen en controleer uw brandstof daarom bijvoorbeeld van tevoren. Parkeer alleen als het echt niet anders kan en rij nooit achteruit en keer ook niet.
In het geval van een file
Mocht er file in de tunnel ontstaan, zet dan uw alarmlichten aan. Houd 5 meter afstand tot uw tegenligger en schakel de motor uit als het verkeer stil komt te staan. Blijf rustig in uw auto zitten en luister naar de verkeersberichten op de radio. Is de file veroorzaakt door een pechgeval of ongeluk, van uzelf of iemand anders, parkeer dan zo mogelijk op een pechhaven, vluchtstrook of anders zo ver mogelijk rechts, zodat eventuele hulpdiensten de ruimte hebben. Zet de motor af en verlaat als het om uw eigen voertuig gaat voorzichtig de auto. Draag hierbij een veiligheidsvest. In verschillende landen is dit overigens ook vaak verplicht.
Wilt u communiceren met hulpdiensten, doe dit dan bij voorkeur via een noodtelefoon in de tunnel en niet via een mobiele telefoon. Dan is de precieze locatie direct zichtbaar en kan er sneller hulp geboden worden.
In het geval van een brandende auto
Het komt gelukkig niet zo vaak voor, maar mocht uw auto of die van iemand anders in de brand vliegen in de tunnel, dan is grote alertheid geboden. Vuur en rook zijn in dit geval levensgevaarlijk. Probeer zo’n brand alleen in het beginstadium zelf te blussen en maak u anders uit de voeten. Uw veiligheid is belangrijker dan uw auto of de eventuele spullen die daar in liggen. Gaat het om brand in uw eigen auto, rijd dan zo mogelijk de tunnel nog uit, maar is het einde van de tunnel te ver weg, parkeer de auto dan op een zo veilig mogelijke plek, zet de motor af en laat de sleutel in het contact. Neem via een noodtelefoon contact op met de hulpdiensten en verlaat de tunnel, als u de brand niet zelf kunt blussen, via de dichtstbijzijnde (nood)uitgang.
In het geval van tunnelvrees
Volgens Rijkwaterstaat heeft zo’n 10 procent van de Nederlanders een vorm van angst voor het verkeer. Dat kan snelwegangst zijn, angst voor het rijden over een brug, maar ook tunnelvrees. In het geval van tunnelangst, kan die angst door verschillende dingen veroorzaakt worden: bijvoorbeeld bang om ergens tegenaan te rijden, bang om vast te komen te staan door een ongeluk of file, bang voor brand in de tunnel of claustrofobie. Of een combinatie daarvan. Belemmert het u in het dagelijks leven en vermijdt u het om nog langer door tunnels te rijden, dan kan een cursus hier tegen wellicht helpen of enkele gesprekken met een therapeut. Ook kunt u overwegen een aantal rijlessen te nemen en met de instructeur specifiek het rijden door tunnels te oefenen.
Verdere tips om tunnelangst te verminderen
- Soms kan het helpen om met een bijrijder te oefenen, door de steun en aanwezigheid die diegene u kan geven. Gaat dat eenmaal makkelijker, oefen dan ook als u alleen in de auto zit.
- Zoek een korte en makkelijke tunnel uit en rijd die verschillende keren door. Neem daarna steeds iets langere en moeilijkere tunnels.
- Focus u tijdens het rijden door een tunnel op uw voorligger. Dat geeft vaak houvast. Of vraag of u achter een bekende aan mag rijden.
- Let wat minder op achteropkomend verkeer, zodat u daar geen opgejaagd gevoel van krijgt.
- Blijf bij meerdere rijstroken op de rechterbaan.
- De afstand van een tunnel kan soms bedreigend overkomen. Denk dan liever in tijdsduur en speel bijvoorbeeld een geliefd nummer of nummers af, die ongeveer die tijd duren.
- Leid uzelf af, door hardop mee te zingen.
- Slaat de paniek toch toe, dan zult u vaak automatisch uw snelheid terug laten zakken. Blijf echter wel rijden en doe uw alarmlichten aan, dan kunnen andere weggebruikers rekening met u houden.
(Bron: ANWB, Motorrijdenexpert, Parool, Psychologie Magazine)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Tijdens een file in de tunnels bij Lyon kregen wij het advies van een vrachtwagen chauffeur om de auto ventilatie op recirculatie te zetten en uiteraard ramen dicht. Zo krijg je niet direct de uitlaatgassen in de auto.