Souvenirs kopen? Hier moet u op letten
U koopt op vakantie een leuk souvenir als aandenken. Niets riskants aan, zo lijkt, maar het tegendeel kan waar zijn. Wilt u zeker weten dat uw vakantie-aankopen u niet ophouden bij de douane? Wij hebben wat handige tips.
Dure souvenirs = betalen
Allereerst is het belangrijk om te weten dat als u buiten de Europese Unie (EU) op vakantie gaat, u voor 430,00 euro per persoon aan spullen mee terug mag nemen. Heeft u voor meer bij u, dan moet u aangifte doen. Dit kan op de luchthaven zelf. Op Schiphol kiest u dan voor de uitgang met ‘aangifte goederen’. Binnen de EU geldt deze regel niet.
Wel geldt er zowel voor binnen als buiten de EU dat u er goed aan doet om bepaalde producten links te laten liggen.
Alles van koraal
In landen waar koraal voor de kust groeit, vindt u in veel souvenirwinkeltjes en op markten sieraden die hiervan gemaakt zijn. Dit mag u niet meenemen naar huis, want koraal is beschermd en mag Nederland niet in.
Alles van ivoor
In verschillende landen waar dieren met ivoren horens leven, worden deze speciaal gedood voor de toeristenindustrie. U doet er daarom goed aan om geen beeldjes, schaaltjes of andere zaken van ivoor te kopen in landen waar dit wordt aangeboden. Zo stimuleert u de stroperijen niet en krijgt u geen moeilijkheden bij de grens, want ivoren souvenirs mogen Nederland niet in.
Wapens
Misschien voor de hand liggend, maar wapens mogen niet mee naar nederland. Er zijn uitzonderingen, maar de meeste zijn hartstikke verboden.
Kleden van dierenhuiden
Het wordt afgeraden om kleden van dierenhuid mee terug naar Nederland te nemen. In sommige gevallen zijn de kleden gemaakt van beschermde diersoorten.
Schelpen
Vindt u een mooie schelp op het strand? neem die dan veiligheidshalve niet mee. Sommige zijn beschermd en moeten in het land van herkomst blijven.
Nepproducten
Een ‘echte’ Rolex voor 10 euro of een ‘echte’ tas van Chanel voor nog geen 15 euro. Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Nepartikelen mag u mee terugnemen naar Nederland, maar alleen voor eigen gebruik. Niet om te verkopen.
Mocht u nu in het buitenland zijn en twijfelen over een bepaalde souvenir? Maak er een foto van en plaats deze op de Facebook-pagina van Douane Nederland plaatsen met de hashtag #magditmee. De Belastingdienst heeft ook een Douane reizen app. Deze vertelt u precies wat u vanuit welk land ter wereld mee terug mag nemen. De app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play Store.
Ook handig om te weten
Naast de regels voor ’traditionele’ souvenirs, gelden er ook regels voor de invoer van contant geld, beschermde plant- en diersoorten, bepaalde levensmiddelen, kunst en geneesmiddelen die u meeneemt van vakantie. Een actueel overzicht vindt u op de website van de Belastingdienst.
Voor het invoeren van drank en sigaretten gelden andere regels. Tot een bepaalde hoeveelheid mag u sterke drank en tabak invoeren. Een overzicht van de exacte hoeveelheden vindt u eveneens op de website van de Belastingdienst. Heeft u meer meegenomen? Dan kunt u op Schiphol aangifte doen.
Dit onderwerp wordt besproken in Groeten van MAX op maandag 17 juli 2017 om 20.30 uur op NPO 1.
Heeft u weleens een ‘fout’ souvenir meegenomen van vakantie?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Komaan, mag het wat strijdlustiger bij Groeten van Max? Vierduizend euro Douane-boete voor een tand in de handbagage, een tand van eem in Oeganda door een ander beest opgegeten beest, een dier dus dat een natuurlijke dood stierf! De Douane op Schiphol, die door ons belastingbetalers in het leven werd geroepen en in stand wordt gehouden met belastinggeld (d.w.z. Ons geld), is verworden tot een vulgair incassoburo van de overheid, die godbetert ook al van ons allemaal is, maar daar doorgaans volledig aan voorbij gaat, tot het eerdaags te laat is… Graaiers zijn ’t en, zoals een recente rechtszaak tegen een corrupte douanier maar al te duidelijk aantonde, zelf verre an correct komen zij ons, hun hoofdsponsors, met absurde boetes corrigeren, welja!
Van het programma Groeten van Max had ik een steviger standpunt verwacht, ook al bestaat Max als onderdeel van de Publieke Omroep eveneesn van ons eigen Belastinggelld. Als belastingbetalers raken wij er inderdaad zo zoetjesaan zat van om met ons eigen geld te worden bestreden.