Slecht zicht in het donker? Zo weet u of u nachtblind bent
Publicatiedatum: 28 oktober 2022
Het wordt weer vroeg donker, grote kans dat ook u de komende tijd in het donker in de auto stapt. Sommige mensen houden niet van autorijden in het donker, omdat zij niet alles zien. Herkent u dit? Dan kan dan zijn dat u last van nachtblindheid heeft. Wat zijn de kenmerken van deze oogaandoening en wat is er tegen te doen?
Wat is nachtblindheid?
Het netvlies bestaat uit 2 soorten cellen: kegeltjes en staafjes. Wanneer de staafjes niet goed werken, ontstaat nachtblindheid. Goedwerkende staafjes vangen licht op, zodat u ook in het donker kunt zien. De kegeltjes gebruikt u alleen in het licht, zij zorgen ervoor dat u scherp ziet en kleuren kunt onderscheiden.
Zo herkent u nachtblindheid
- In het donker ziet u (bijna) niets, terwijl u bij voldoende licht wel prima kunt zien.
- Uw ogen hebben moeite met wennen aan een plotselinge overgang van licht naar donker.
- U ziet in het donker slecht met beide ogen. Nachtblindheid heeft u namelijk altijd aan beide ogen. Ziet u in het donker slecht met één oog? Dan is er mogelijk iets anders aan de hand.
Oorzaken
Nachtblindheid is in veel gevallen erfelijk. De meest voorkomende vorm heet retinitis pigmentosa, dit is een verzamelnaam voor een grote groep erfelijke netvliesziekten. Deze vorm van nachtblindheid komt bij 1 op de 3500 mensen voor.
Er bestaan ook niet-erfelijke varianten van nachtblindheid. Deze worden vaak veroorzaakt door een gebrek aan vitamine A. Ook het aan kunstlicht blootstellen van uw ogen vergroot de kans op nachtblindheid. Ogen worden namelijk overgevoelig en moe van teveel kunstlicht. Daarom is een beetje duisternis op zijn tijd goed om uw ogen actief te houden. Op die manier worden de staafjes geactiveerd, waardoor nachtblindheid minder kans krijgt. Nachtblindheid kan ook een bijkomend gevolg zijn van andere oogziekten, zoals bijziendheid, staar en glaucoom.
Dit kunt u doen tegen nachtblindheid
De erfelijke variant van nachtblindheid is helaas niet te voorkomen. Wel zijn er bepaalde hulpmiddelen, zoals een nachtzichtbril, die u kunnen helpen met zien in het donker. Tegen niet-erfelijke nachtblindheid kunt u wel wat doen, wij hebben enkele tips voor u op een rij gezet.
- Een nachtzichtbril kan het zicht in het donker verbeteren. Deze bril heeft gele glazen die fel licht dimmen en ervoor zorgen dat contrasten duidelijker worden.
- Een gebrek aan vitamine A kan nachtblindheid veroorzaken. Eet gezond en neem eventueel een voedingssupplement om meer vitamine A binnen te krijgen.
- Geef uw ogen genoeg rust. Zeker wanneer u zich veel in een omgeving met kunstlicht bevindt, is het goed om soms even in het duister te kijken.
- In sommige gevallen is nachtblindheid een gevolg van onbehandelde bijziendheid. Dan is een juiste bril de oplossing.
- Nachtblindheid kan ook een gevolg van staar zijn. Een nieuwe lens kan dan ook de klachten in het donker laten verdwijnen.
- Ziet u met een nachtzichtbril nog steeds niet goed in het (half)donker? Dan is het verstandig om niet in de auto te stappen als het donker is.
- Het is belangrijk om uw ogen regelmatig door de oogarts te laten controleren wanneer u last heeft van nachtblindheid.
(Bron: ANWB, Oogfonds)