Ruim 500 kilometer wandelen: dit is het Pieterpad
Publicatiedatum: 7 augustus 2024
Het is één van de langste wandelroutes van Nederland: het Pieterpad. Het loopt van Pieterburen in Groningen in 26 etappes naar de Sint Pietersberg in Maastricht. Onder de vele wandelaars zitten Adrie en Jolanda Hageman en hun vriendin Maxime Schram. We spreken hen over waarom ze het pad bewandelen.
Van Groningen naar Limburg of andersom
De route is in beide richtingen te lopen, dus zowel van Groningen naar Limburg als van Limburg naar Groningen. De routes variëren tussen de 10 en 25 kilometer, maar gemiddeld zijn ze 15 tot 22 kilometer lang. Dit pad is te bewandelen op elk gewenst moment. De etappes zijn te vinden op de website van het Pieterpad. Hierbij zijn ook langere of kortere etappes te vinden, voor wie de standaard routes te lang of juist te kort vindt.
3,5 jaar om de hele route te lopen
Adrie, Jolanda en Maxime wandelen de route van Groningen naar Limburg. Ze zijn in mei 2021 begonnen en lopen de laatste etappes eind september 2024. “Het stond al een tijdje op de planning om het Pieterpad te lopen”, vertelt Jolanda. Samen met Maxime heeft ze eerder een andere langeafstandswandeling gelopen, het Trekvogelpad. Door alle enthousiaste verhalen wil Adrie uiteindelijk ook meewandelen.
Omdat ze met zijn drieën lopen, is het even plannen om de volledige 26 etappes te doen. Vandaar dat er wat tijd tussen de start en de finish zit voor ze. Gemiddeld lopen ze 2 etappes per keer. Ze wonen zelf in Castricum, dus aan de andere kant van het land. Ze plannen de wandeltochten in de weekenden en blijven overnachten. Voor het einde van de route gaan ze zelfs 3 dagen wandelen, omdat Zuid-Limburg een eind weg is.
‘Je onthoudt meer als je in etappes loopt’
Sommige wandelaars pakken veel etappes achter elkaar of bewandelen de volledige route in één vakantie. Maar Adrie, Jolanda en Maxime spreiden het dus meer. “Omdat we het in etappes doen, onthoud je ook meer dingen”, legt Adrie uit. “Je geniet meer van de stukken die je gelopen hebt. Dat vinden we zelf het prettigst.”
Het Pieterpad is geen prestatieloop
Het is geen prestatieloop, zoals de Nijmeegse 4Daagse. Er zijn dan ook geen stempelposten en er is geen medaille te behalen. Wel is een officiële oorkonde te verkrijgen of een penning. Deze moet zelf betaald worden.
Het ontstaan van het Pieterpad
Het Pieterpad is bedacht, gelopen en beschreven door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. De 2 vriendinnen doen dit tussen 1978 en 1983. Ze vinden namelijk dat er wel een lange afstandspad in Nederland moet komen. Inmiddels is er een stichting met vrijwilligers die de route controleert en up-to-date houdt.
Slechte paden op de routes
Het kan namelijk voorkomen dat een deel van de route slecht begaanbaar is. Het voorjaar van 2024 is erg nat, waardoor in de zomer delen van de paden beschadigd zijn geraakt. Op bepaalde stukken in Zuid-Limburg is het pad 1,5 meter diep weggespoeld. Hierdoor zijn er omleidingen ingesteld. De bedoeling is om het pad ‘duurzaam’ te herstellen, waardoor het langere tijd gaat duren.
Ook de Heuvelland4daagse heeft last van de slechte paden
In hetzelfde gebied in Zuid-Limburg start op donderdag 8 augustus de Heuvelland4daagse. Bij dit wandelevenement doen zo’n 6.000 mensen mee. De organisatie heeft een alternatieve route moeten uitzetten, omdat er op verschillende plekken gaten en diepe geulen zijn ontstaan.
Een omleiding op het Pieterpad: boekjes, paaltjes en de website in de gaten houden
Dat er delen zijn afgesloten, merken Adrie, Jolanda en Maxime ook. Zij moeten nog 1,5 etappe voordat ze het volledige Pieterpad bewandeld hebben. En juist daar, in Zuid-Limburg, zijn de paden beschadigd en moeten ze een omleiding volgen. Die is te vinden op de website. “Je hebt alles nodig om de routes te bewandelen”, legt Jolanda uit. “Het boekje, want soms lees je niet goed. De routepaaltjes, want soms is iets toch eerder dan je dacht.”
De boekjes worden regelmatig geüpdatet, wie een oudere versie heeft kan via de website kijken wat de laatste wijzigingen zijn. Dat ze nu een omleiding moeten lopen, vinden ze toch wel jammer. Jolanda: “Waarschijnlijk is het minder mooi, dat gaan we missen. Dat is zeker jammer. Maar we zijn al wel eens eerder in de regio geweest.”
Het einde is in zicht
Eind september 2024 loopt het drietal de laatste kilometers. En dan is het afgelopen. “We gaan het wel missen. Wat gaan we hierna doen eigenlijk? Een ander pad of ergens af en toe rondwandelen”, vertelt Jolanda. Adrie vult aan: “We zullen vaker een mooie wandeling maken.”
Want het in de natuur zijn en op plekken waar ze normaal niet zo snel heen gaan, vinden ze erg fijn. “Het pad is vaak onverhard, zonder auto’s en lekker door het bos”, vertelt Jolanda. Adrie vult haar aan: “In de periode die we gelopen hebben, maak je veel mee. Je ziet veel provincies, het platte van Groningen en Drenthe.” “Je ziet polders, bossen, mooie gebouwen, dieren, bloemen en planten. Het is zo afwisselend. Dat is echt het voordeel van Nederland”, zegt Jolanda.
Start- en eindpunt van het Pieterpad
Een officieel startpunt van het pad is er in Groningen, maar het heeft 40 jaar geduurd voor er ook een echt eindpunt is in Limburg. In 2016 is al bepaald dat er een nieuw eindpunt zou komen, maar pas in 2023 is het daadwerkelijk gerealiseerd.
(Foto’s: Adrie en Jolanda Hageman/Wut_Moppie-Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij Kees en Sonja Wagtmans hebben het Pieterpad gelopen voor onze kleinzoon Pieter.
Hij heeft CF taaislijmziekte! We zijn een actie gestart en hebben €1,- per km gedoneerd.
Er zijn nog vele mooie donaties binnengekomen.
We hebben gelopen van november 2022 t/m juli 2024. En hebben in totaal €2.350,- binnen gehaald.
Het is te hopen dat er in de toekomst een medicijn komt die CF kan genezen!💪🏻🥾
In 1998 liepen wij hem met een groepje van 6, vier vrouwen, twee mannen. Erg gezellig. Helaas overleed onze initiatiefneemster op haar 44ste. Maar de grootste bewondering heb ik voor de uitgever van o.a. mijn boek. Hij reed hem in een scootmobiel helemaal uit. Hij is bijna 2 meter en op scootmobiel van WMO, niet direct de meest comfortabele. Deze man verdient een plekje in een van uw uitzendingen op tv. Waarom dit niet opgepakt werd door u? Ik gaf het wel door! Heel jammer.