Rijvaardigheid senioren in het geding

Als u ouder wordt wilt u niet thuis achter de geraniums zitten, u wilt actief blijven. Boodschappen doen, bij familie of vrienden op bezoek, deelnemen aan het verenigingsleven. Dit wordt een stuk lastiger als u de auto voorgoed moet laten staan, bijvoorbeeld als gevolg van een kleine verkeersovertreding.

Kleine fout, grote gevolgen

Het kan voorkomen dat de politie of het CBR u na zo’n overtreding een rijvaardigheidsonderzoek oplegt. Er wordt dan bekeken of u nog veilig auto kunt rijden. Dit onderzoek kan grote gevolgen hebben. Op de redactie van het consumentenprogramma Tijd voor Meldpunt! zijn verschillende brieven binnengekomen van ouderen die zich gediscrimineerd voelen omdat ze een rijvaardigheidsonderzoek moeten doen en daardoor hun rijbewijs kwijt kunnen raken.

Onzeker in de auto

Zonder rijbewijs is de kans dat ouderen in een sociaal isolement terecht komen een stuk groter. Maar door goed rekening te houden met uw lichamelijke gebreken kunt u tot op hoge leeftijd prima auto blijven rijden. Al voelt niet iedereen zich even zeker in de auto. Uit onderzoek van het MAX Opinie Panel blijkt dat ruim de helft van de vijftigplussers nog dagelijks autorijdt. Ze doen dit voornamelijk om boodschappen te doen (72%) of om vrienden / familie te bezoeken (80%).

 

Waarvoor gebruikt u de auto het meeste?

Geef een reactie

Reactie

    Joshua_66 says:

    Kijk ook eens naar RTL5 programma 112. Hoeveel ouderen (75+sers) en hoeveel
    jongeren dan 70+ zijn heer de “brokkenpiloten”?? Het gedrag in het verkeer hangt
    niet af van een verkeersbord alleen!! Het heeft te maken met drie zaken:
    1. Opvoeding 2. Karakter 3. Gedisciplineerd gedrag.
    Dit ontbreekt massaal vanaf de ± zestiger jaren en is ver te zoeken in dit land.