Reisvaccin

Reisvaccin nodig? Wees er op tijd bij!

Nu er in veel landen minder tot geen coronamaatregelen zijn, reizen Nederlanders weer massaal naar het buitenland. Ook verre bestemmingen zijn populair. Maar wie naar een tropisch oord afreist, moet zich goed voorbereiden. Om niet ziek te worden, adviseert het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering voor veel landen een reisvaccin. Hoogleraar infectieziekten en reizigersgeneeskunde van het Leidse Universitair Medisch Centrum Leo Visser geeft in MAX vakantieman tips om goed voorbereid op reis te gaan.

Advies

De meeste vaccinaties zijn niet verplicht, maar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) raadt deze wel aan. Het eerste advies van het LCR luidt daarom: laat u beschermen en vaccineren omdat u niet ziek wilt worden tijdens uw vakantie. De gezondheidszorg in het buitenland is altijd anders geregeld dan we in Nederland gewend zijn.

Verplichte reisvaccinaties

Afhankelijk van de reis die u gaat maken en welke gebieden u gaat bezoeken, kunt u uzelf goed beschermen met reisvaccins. Dit is meestal op vrijwillige basis. Sommige vaccinaties zijn echter wel verplicht, zoals die tegen gele koorts. Bij verplichte vaccinaties moet u een bewijs laten zien bij het inreizen. Landen willen namelijk voorkomen dat een ziekte, zoals gele koorts, hun land binnenkomt of dat dit toeneemt. Bij reizigers die meerdere landen bezoeken kunnen met de vaccinaties ook verspreidingen over de landsgrenzen voorkomen worden. De meeste vaccinaties behouden hun beschermingen voor een lange tijd. Zo bent u als u eenmaal tegen gele koorts gevaccineerd bent, voor minimaal 35 jaar beschermd. Voor de meeste reizigers is dat lang genoeg om de rest van hun leven te kunnen reizen. Zorg er echter wel voor dat u het vaccinatiebewijs goed bewaard.

Ziektes in opkomst

In sommige landen zijn bepaalde ziektes in opkomst. Bijvoorbeeld mazelen en kinderverlamming. Door corona zijn in verre landen waar dit heerst, de vaccinaties hiertegen gestopt. Als u hier in Nederland niet tegen ingeënt bent, of ooit maar 1 prik heeft gehad, is de kans aanwezig dat u dit oploopt. Hierdoor kunt u anderen die ook niet zijn ingeënt besmetten. Neem daarom het advies dat het LCR geeft serieus. Hiermee kunt u ziektes bij uzelf en anderen voorkomen.

Plan uw inenting goed van tevoren

Wilt u zich laten vaccineren? Dat kan bij de GGD en andere prikcentra. U dient deze afspraak wel vooraf, telefonisch of online, in te plannen. Doordat er vanwege corona 2 jaar lang nauwelijks gereisd kon worden, hebben veel centra hun prikmomenten afgeschaald. Nu reizen weer mogelijk is, is er meer vraag naar reisvaccins. Hierdoor is er een schaarste in het aantal prikmomenten ontstaan. Om te voorkomen dat u onbeschermd op reis gaat, moet u er op tijd bij zijn om de afspraak in te plannen.

Op het nippertje

De meeste vaccins moet u enige tijd van tevoren halen vanwege de inwerktijd. Alle vaccinaties hebben gemiddeld 10 tot 14 dagen nodig om actief te worden in uw lijf. Plan dus 1 tot anderhalve maand voor u op reis gaat uw prikken. Dan weet u zeker dat u goed zit. Echter hebben sommige vaccins meerdere prikken nodig. Het is daarom belangrijk dat u op tijd bent met uw afspraak. Anders komt u in tijdnood. Controleer van tevoren dus goed wat u nodig heeft voor uw reisbestemming.

Liever voorkomen dan genezen

Ondanks een reisvaccin, kunt u sommige dingen niet voorkomen. Bijvoorbeeld dat u geprikt wordt door muggen, zoals de tijgermug, die tropische ziektes bij zich dragen. Wel kunt u uzelf hiertegen beschermen met mugwerende middelen. Andere situaties kunt u deels voorkomen, zoals het last hebben van diarree. Water uit de kraan drinken is hier een boosdoener, want in tropische landen zit het kraanwater vol met bacteriën. Verstandiger is het om flessen water te kopen. Controleer van tevoren wel goed of de flessen echt dicht zitten.

Advies controleren

Wilt u de adviezen over vaccinaties voor uw vakantiebestemming controleren? U kunt dan hier op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) kijken voor meer informatie.

Dit onderwerp wordt besproken in MAX vakantieman op 18 juli 2022.

Geef een reactie