Een tankstation. Wat als u vergeet te betalen na het tanken?

Per ongeluk vergeten te betalen na het tanken? Dit gebeurt er dan

Bij de bemande tankstations tanken we eerst en betalen we daarna in de bijbehorende winkel. Maar wat als u na het tanken per ongeluk vergeet te betalen? Het kan immers gebeuren dat u in gedachten verzonken bent en wegrijdt.

Wegrijden zonder te betalen komt zo’n 300 keer per week voor

Zo’n 300 keer per week rijden mensen weg na het tanken zonder te betalen. Meestal gaat het hier dan niet om een misverstand, maar gebeurt dit opzettelijk. Dat kost de pomphouders enorm veel geld. Naast dat ze de brandstofkosten missen, wordt er namelijk een hele procedure in gang gezet. En de kosten daarvan lopen aardig in de papieren.

Wat wordt er in gang gezet na wegrijden zonder te betalen?

Het is strafbaar om weg te rijden zonder te betalen. De pomphouder kan besluiten om aangifte bij de politie te doen. Tegenwoordig hangen bij veel tankstations camera’s, waardoor uw kenteken bekend is. Zo kan de politie achterhalen op wiens naam de auto staat en diegene zal een bon in de brievenbus krijgen. De kosten voor de getankte brandstof moeten betaald worden en een schadevergoeding van minimaal 131 euro.

Daarnaast kan een incassoprocedure worden opgestart. Hierbij gaan uw gegevens naar een deurwaarder of incassobureau, die het verschuldigde bedrag komt incasseren. De extra kosten die dit met zich meebrengt, zijn ook voor de wegrijder.

tanken
Lees ook: Hoe zit het? Hoe gevaarlijk is het om te bellen tijdens het tanken?

Vergeten te betalen na het tanken, wat nu?

Wanneer u erachter komt dat u bent vergeten te betalen na het tanken, kunt u het beste meteen teruggaan naar het bewuste tankstation. Spreek een medewerker aan en leg de situatie uit. Betaal de benzine alsnog en biedt uw excuses aan. Wanneer er nog geen aangifte is gedaan, kan een pomphouder hiervan afzien. Doorgaans wachten pomphouders met aangifte te doen, om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een misverstand.

Heeft de pomphouder de procedure al wel in gang gezet bij de politie en eventueel een incassobureau? Dan kan dat niet meer worden teruggedraaid. Wel is het mogelijk voor de pomphouder om door te geven dat er toch nog betaald is. Dit wordt dan opgenomen in de aangifte. De politie bekijkt dan per geval hoe het verder afgehandeld wordt. De aangifte blijft nog lange tijd in het systeem van de politie staan.

Wanneer de brief op de mat valt

Heeft u helemaal niet gemerkt dat u vergeten bent te betalen en komt u er pas achter wanneer de brief op de mat is gevallen? Betaal dan direct om extra kosten en een eventuele strafrechtelijke vervolging te voorkomen.

Kortom: wees er altijd met uw gedachten bij wanneer u gaat tanken en loop de winkel in om te betalen. Want als er eenmaal iets in gang is gezet, kan het niet teruggedraaid worden. Daarnaast zijn er nog meer zaken waar u op moet letten tijdens het tanken.

(Bron: Politie, ANWB, NOS, Bovag, SODA. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Niet iedereen is fout!
    Als je bij de LPG pomp staat en broodje en koffie haalde en betaalde en weg ging…. met een Diesel?
    Je loopt bij niet tanken dus een risico dat er niet betaalde voor of na jou op jou kenteken word genoteerd en gaf veel ellende bij collega.

    Ik had LPG getankt maar omdat er diesel stond ging ik aan andere kant staan en die pomp had geen bonnetje en ging weg….
    Later kreeg hij de boete!
    Er was daar nog 1 LPG pomp en die diesel blokkeerde en ik ga niet op Koffie en Broodje wachten.
    Ik hoorde dit maanden later toen ik daar weg was en deze was niet tegen iedereen bepaald vriendelijk en vond dat wel leuk, hem teruggepakt omdat er volgens man achter kassa Geen LPG aan die pomp getankt was….
    Alleen Benzine of Diesel was mogelijk maar die hoef ik niet.

    Xenomatrix says:

    Wat is eigenlijk de reden, dat je niet eerst moet betalen, en dan pas kunt tanken ? Dan ben je van het hele probleem af.
    Op het eiland Bonaire bijvoorbeeld, moet je eerst een deposit van zeg, $ 50,- geven, daarna wordt de pomp vrij gegeven,
    en kan je benzine tanken tot het ingestelde bedrag ( $ 50,- ) daarna kan je gewoon weg rijden.
    Is de tank eerder vol, dan kan je in de winkel het restant geld ophalen.
    Voor zo’n klein eiland lijkt dit helemaal niet nodig, immers, je kunt volstaan door iemand op twee plaatsen staande te houden, nl. op
    het vliegveld en in de haven, verder kunnen ze toch nergens heen.
    Misschien is dit systeem een idee voor Europees Nederland ?