Pas op: lawinegevaar
Publicatiedatum: 18 januari 2017
In Oostenrijk is op maandag 16 januari 2017 een Nederlandse wintersporter om het leven gekomen door een lawine. Het gaat om een 33-jarige Amsterdammer, zo bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag.
1.5 meter sneeuw
Volgens de Oostenrijkse omroep ORF was de man met een andere Nederlander en een gids gaan skiën buiten de piste op de Trittkopf, een berg in de buurt van Lech. Zij veroorzaakten volgens de burgemeester van Lech rond 12.30 uur een lawine van 300 meter lang en 80 meter breed. Het slachtoffer kwam onder ongeveer anderhalve meter sneeuw terecht. Er kwam meteen een reddingshelikopter en binnen tien minuten was de Amsterdammer uitgegraven, zegt de ORF, maar toen was het al te laat. Reanimatie lukte niet meer.
Buiten de piste skiën is levensgevaarlijk
Hoewel het skiën buiten de piste voor veel mensen fantastisch lijkt, is het gevaar voor lawines groot. Commercieel directeur Bert Romani van de Nederlandse Ski vereniging waarschuwt de Nederlandse skiërs: “Afgelopen week is er veel sneeuw gevallen. Op sommige plekken ruim een meter. Bij zo veel sneeuw neemt het lawinegevaar toe. Maar wat het vooral gevaarlijk maakt nu, is dat er in de periode daarvoor zo weinig sneeuw is gevallen waardoor de ondergrond waar de verse sneeuw op valt slecht is.
Mensen veroorzaken lawines zelf
Lawines worden in veel gevallen door mensen zelf veroorzaakt door het skiën in losse sneeuw. Daarom is het skieën buiten de pistes, waar de sneeuw niet is aangestampt, ook zo gevaarlijk. Romani: “In één keer gaan er dan tientallen meters sneeuw glijden, en dan kun je alleen maar hopen dat je er niet onder begraven wordt.” Mensen kunnen er volgens hem wel genoeg aan doen om lawines te voorkomen. Er zijn cursussen waarin mensen leren om te herkennen waar ze wel en niet buiten de piste kunnen skiën. Ook leren mensen hoe ze iemand moeten redden, mocht het toch gebeuren. Het is daarnaast belangrijk om goede spullen mee te nemen als u offpiste gaat. “Zorg dat u op z’n minst een schep, een sondeerstok en een lawinepieper bij u heeft. Zo kunt u in ieder geval iemand lokaliseren en snel uitgraven”, aldus Romani.
Lawinetips
Het overkomt ieder jaar meerdere wintersporters: ze komen terecht in een lawine. Maar wat kunt u nu het beste doen om een lawine te overleven? 6 handige tips:
- Volg lawinecursussen
Door een lawinecursus te volgen bent u op de hoogte van de gevaren van het off piste skiën en wat u kunt doen in geval van nood - Ga samen
In uw eentje off piste skiën is heel onverstandig. Als er dan iets gebeurt bent u sowieso verloren. Zorg dus altijd dat u samen met iemand op pad gaat. - Schep, sonde en lawinepieper
Zorg dat u altijd op pad gaat met deze 3 hulpmiddelen. Door de pieper kunnen mensen u snel opsporten als u onder de sneeuw terecht bent gekomen. Met een combinatie van de drie hulpmiddelen kunt u zelf iemand redden. - Neem een airbag mee
De kussens van een airbag voor in de sneeuw zorgen ervoor dat mensen bij een lawine boven de sneeuw blijven schuiven in plaats van eronder bedolven te worden. - Maak een zwembeweging
Maak, zolang de sneeuw schuift, zwembewegingen. Het kan u helpen om aan de oppervlakte te blijven. - Bescherm uw gezicht
Zodra de lawine vertraagt, moet u zorgen dat u uw neus en mond goed bedekt. Zodoende kan er geen sneeuw binnen komen.
Wintersporttips
Het is, of u nu gaat skiën of niet, sowieso belangrijk om u goed voor te bereiden op de wintersport. Denkt u voordat u op wintersport gaat aan de volgende zaken?:
- Een goede uitrusting is een must. Zorg dat u goed warm blijft en dat u goed materiaal aanschaft of huurt.
- In de winter op weg naar Duitsland, Oostenrijk of Frankrijk? Dan krijgt u zeer waarschijnlijk te maken met gladde wegen, sneeuwval en lange files. Controleer van te voren goed wat er allemaal verplicht mee moet in de auto en wat handig is om mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een warme deken en zorg dat u ten alle tijden voldoende brandstof heeft.
- Maak voor u vertrekt een goede paklijst. Op internet vindt u verschillende voorbeelden. Denk vooral aan belangrijke documenten zoals identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren.
- Ga voorbereid de piste op: neem even de tijd om u voor te bereiden op de wintersport, zo heeft u minder kans op blessures. Houd rekening met andere pistegebruikers en draag een skihelm. In sommige landen is dat zelfs verplicht.
- Houd de weersvoorspellingen op en rond de pistes goed in de gaten.
(Bron: NOS, ANWB, MetroNieuws)