Parkeertarieven flink gestegen

De kosten voor een gezellig dagje uit kunnen door de parkeertarieven hoog oplopen. Waar we vroeger gemiddeld 2,31 euro per uur voor een parkeerplek betaalden, moeten we nu 2,61 euro neerleggen. Wat is het gevolg hiervan voor winkels in Nederlandse steden?

Minder bezoekers

De hoge parkeertarieven zorgen volgens brancheorganisatie Detailhandel Nederland voor minder winkelbezoekers in steden. De woordvoerster van deze organisatie benadrukt dat de prijsstijging voor Amsterdam wellicht niet uitmaakt; daar is het immers altijd druk. Kleinere steden, die kampen met leegstand, hebben echter wel degelijk last van de hoge kosten.

Uit het rapport van marktonderzoeksbedrijf Strabo blijkt dat hoge parkeertarieven zorgen voor een teruglopende omzet van 20 tot 30 procent. Uit onderzoek van Detailhandel Nederland blijkt dat de parkeerkosten tussen 2012 en 2017 met 13 procent zijn gestegen. Dit is 2 keer zoveel als de algemene inflatie van 6 procent tussen 2012 en 2017. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van 36 Nederlandse steden.

Parkeren speelt (g)een rol

In 2016 is er veel commotie ontstaan over de parkeertarieven. Volgens onderzoeker Giuliano Mingardo van de Erasmus Universiteit zorgt minder parkeergeld niet voor meer consumenten. “Er is veel wetenschappelijk bewijs dat stelt dat het niet helpt om parkeergeld in het centrum af te schaffen”, aldus Mingardo tegen de NOS.

Nederlandse steden

De parkeertarieven in Assen zijn met 60 procent gestegen. De prijzen zijn in de Drentse hoofdstad opgelopen tot 2,40 euro per uur. In Amsterdam zijn de parkeerkosten, met 5 euro per uur, het hoogst. Ook in Utrecht (4,63 euro), Haarlem (4,20 euro) en Rotterdam (4,00 euro) zijn de prijzen fors gestegen.

(Bron: NOS,  ANP, Detailhandel Nederland )

Geef een reactie

Reactie

    oosterwijck says:

    Daar is maar één remedie tegen, … nooit meer in een parkeergarage de auto stallen. … Ik ben al 15 jaar niet meer in een parkeergarage geweest. Dat betekend dat ik nooit meer in het stadscentrum parkeer en dus nooit meer in het stadscentrum winkel. Ik ga altijd naar een winkelcentrum in een buitenwijk, waar ik vrij kan parkeren. Dit is waarschijnlijk helemaal volgens wens van de planologische dienst, die het stadscentrum van de steden weer tot een woonwijk willen veranderen en daarvoor het winkelend publiek de stad uitjagen. Als je ’s avonds door het stadscentrum loopt, is alles uitgestorven, er is totaal geen levend wezen meer te bekennen, in de lege woningen boven de winkels is alles donker en verlaten. Er zijn dan ook heel veel winkels verdwenen uit het stadscentrum, en nu staan ook de winkels leeg. Nu nog woningen bewoonbaar maken en bewoners terug lokken naar het stadscentrum.