elektrische fiets opladen

Opladen van de elektrische fiets? Dit is wat het kost

Een van de vele voordelen van de elektrische fiets, is dat u met de trapondersteuning een stuk verder (en tegen de wind in) kunt fietsen. Dus weer of geen weer, met de e-bike kunt u altijd op pad. Om van de ondersteuning gebruik te blijven maken, moet u de accu regelmatig opladen. Maar wat kost het laden van de accu eigenlijk?

Onderhoud van de (elektrische) fiets

Wie de fiets goed onderhoud, heeft er langer plezier van. Dat geldt voor een elektrische fiets helemaal. Vooral de accu heeft onderhoud nodig. Maar doet u dat goed, dan heeft u er langer plezier van. Gebruikt u de accu bijvoorbeeld niet, zorg dan toch dat hij tot 50 procent geladen is en bewaar hem op een droge plek en een niet te koude plek. De accu is niet groot, dus het kan gewoon in de huiskamer in het stopcontact. Laat hem als u de accu gebruikt ook niet helemaal leeglopen en als hij vol is, haal hem dan zo snel mogelijk van de stroom af.

aankoop e-bike
Lees ook: Op deze extra kosten moet u rekenen bij de koop van een e-bike (en bespaartips)

Capaciteit van de accu

Maar wat kost het opladen van de accu? De kosten worden door 2 factoren bepaald, de capaciteit van de accu en de prijs van stroom. De gemiddelde accu capaciteit ligt rond de 300 wattuur (Wh). Daarbij moet gezegd worden dat de gemiddelde accu geen rendement heeft van 100 procent. Ongeveer 25 procent van de elektriciteit gaat verloren aan warmte. U laadt daarom altijd iets meer, zeg 400 Wh.

Kosten opladen

De andere factor is de prijs van elektriciteit. Een kilowattuur (1kWh) kost in Nederland gemiddeld 0,25 euro. Wie 400 Wh nodig heeft om de accu te laden is 0,25 : 1000 kWh x 400 Wh = 0,10 euro kwijt. Een oplaadbeurt kost u dus maar 0,10 eurocent. Gemiddeld verbruikt u 100 Wh op 12 tot 14 kilometer. Over het algemeen is 300 Wh goed voor 35 tot 40 kilometer, bij een gemiddeld gebruik van de trapondersteuning. Dus fietst u op een dag 35 kilometer, dan kost u dat 0,10 eurocent.

e-bike
Lees ook: Snelle e-bike vraagt om aangepast fietsgedrag: test uw kennis met online cursus

Voor de actieradius van de fiets is ook de motor van belang. Een middenmotor is zuiniger in gebruik dan een voorwielmotor. Wilt u de fiets vooral voor langere afstanden, dan kunt u een accu nemen met een grotere capaciteit. Maar ook de weersomstandigheden, bandenspanning, remmen en optrekken en de weg waarover u rijdt zijn mede bepalend hoe lang u met de accu doet. Laat u hierover informeren bij een speciaalzaak.

(Bron: Radar, Kieskeurig, Fietsenwinkel, Fietsersbond)

Geef een reactie