Open Monumentendag dit jaar met app én nieuwe ambassadeur (‘onze’ Janny van der Heijden)
Publicatiedatum: 10 september 2024
Nederland telt duizenden monumenten. Veel daarvan zijn niet toegankelijk voor het publiek. Eens per jaar openen zo’n 5.000 monumenten wél hun deuren voor publiek, tijdens de Open Monumentendag op 14 en 15 september. In 2024 is het thema Onderweg. Dat ondersteunen ze met een vernieuwde app.
Onderweg op de weg en in tijd
Met Onderweg wordt aandacht besteed aan reizen via diverse soorten wegen en met verschillende vervoersmiddelen. Maar ook onderweg zijn in vorm van tijd: van verleden naar heden en van oud naar nieuw.
Ga op pad tijdens Open Monumentendag met de nieuwe smartphone app
De nieuwe app voor op de smartphone zorgt ook dat u onderweg makkelijker van het ene monument naar het andere kan. Alle opengestelde monumenten zijn hierin te vinden. Daarnaast is Google Maps geïntegreerd. Hierdoor kunt u van A naar B navigeren.
Bijzondere locaties om te bezoeken tijdens Open Monumentendag
In elke provincie zijn er vele monumenten te bezichtigen in het weekend. Sommigen zijn beide dagen open, anderen alleen zaterdag of zondag. Voor een aantal plekken moet gereserveerd worden. Bedenk dus vooraf goed waar u heen wilt. Op de website van Open Monumentendag kunt u per plaats, gemeente of provincie kijken wat u kunt bezoeken. We lichten een paar bijzondere locaties eruit.
De Domtoren beklimmen
De Dom in Utrecht heeft 5 jaar lang in de steigers gestaan, om gerestaureerd te worden. Een groot deel van die steigers is inmiddels weg en tijdens deze Open Monumentendagen is het mogelijk om de toren te beklimmen. Dit is alleen mogelijk op zaterdag. Let wel op, het zijn veel trappen omhoog en het is heel smal. U moet dus redelijk bij conditie zijn en tegen kleine ruimtes kunnen om dit te doen. De toren is alleen zaterdags te beklimmen.
Historische stations
Het thema is dus Onderweg en daarom zijn er ook vele treinstations te bezichtigen dit jaar. In Nederland hebben we bijna 90 (rijks)monumentale stations. 3 daarvan hebben nog een speciale koninklijke wachtkamer. Één daarvan bevindt zich in station Baarn. Tegenwoordig is die niet meer als zodanig in gebruik. Op zaterdag is deze tussen 10.00 en 15.00 uur te bewonderen.
Foto: Wolf-photography/Shutterstock
Rondom de stations is ook van alles te doen, voor jong en oud. Zo zijn bij station Winschoten (Groningen) radiozendamateurs aanwezig. Zij laten zien hoe u verbinding kunt leggen via radiocommunicatie. Daarnaast kunnen bezoekers in Oldambt ook zelf verbinding leggen met de naastgelegen gemeente Veendam.
De Poentunnel in Amsterdam
In de kelder van voormalig bankgebouw de Bazel zitten de kluizen. Normaal zijn die niet te bezoeken, maar tijdens Open Monumentendag worden ze opengesteld. Inclusief zware gepantserde kluisdeuren. Dat zorgt voor een bijzonder gezicht. Ook is hier een particuliere voetgangerstunnel onder de Keizersgracht naar gebouw Duintjer aan de overzijde.
Foto: Marc Bruxelle/Shutterstock
Een hop-on hop-off trein in Zwolle
De hop-on hop-off bussen kent u misschien uit het buitenland. Tijdens deze Open Monumentendagen rijdt er een speciale trein door het centrum van Zwolle heen. Deze brengt u langs verschillende monumenten in de stad. Kinderen kunnen een speciaal treinkaartje krijgen en stempels verzamelen.
Kasteel Vosbergen (bekend van Liefde voor het Landgoed)
Heeft u toevallig MAX-programma Liefde voor het Landgoed gekeken? Kasteel Vosbergen in Heerde (Gelderland) is hierin te zien. Tijdens Open Monumentendag stellen de eigenaren de deuren open en worden er rondleidingen gegeven. U kunt binnenkijken op zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur.
Foto: © Elvin Boer/MAX
Varend verhalen horen
In het Friese Woudsend is het mogelijk om met een (gratis) vaartochtje een half uur het water op te gaan. In een mini-skûtsje of een salonboot gaat u varen. Onderweg worden verhalen over het dorp en de omgeving verteld.
Foto: Janita Sassen
Janny van der Heijden nieuwe ambassadeur
Sinds 2024 is er een nieuwe ambassadeur: Janny van der Heijden. Dat maakt ze op 8 april 2024 bekend in Tijd voor MAX. Ze neemt het stokje over van Pieter van Vollenhoven. Janny denkt dat het goed bij haar past. “Ik probeer altijd verbinding te maken. Of het nu gaat om mensen, eten, eeuwen. Het is een mooi rijtje om aan te sluiten. Als er 2 dingen belangrijk zijn in ons leven is het eten en wonen. Ik denk dat het heel belangrijk is dat de monumenten in stand gehouden worden. Dat we ons daar bewust van zijn.”
Janny geeft aan ‘heel erg opgegroeid te zijn met musea en monumenten’. “Ik hoop dat ook door te geven. Mijn kinderen wonen ook beiden in monumenten, ik woon zelf in een monument. Ik vind dat heel belangrijk, dat we dat door kunnen geven aan een volgende generatie.”
(Bron: Tijd voor MAX, Open Monumentendag. Hoofdfoto: Open Monumentendag)