Op reis? Controleer de geldigheid van uw paspoort
Publicatiedatum: 17 mei 2022
Binnenkort op reis naar een land waarvoor u een paspoort nodig heeft? Controleer dan de geldigheid van uw document. Sommige landen stellen eisen aan de geldigheidsduur, waardoor u mogelijk een nieuw paspoort moet aanvragen voordat u weggaat. Welke landen hanteren zo’n regel?
Paspoort nodig
De Nederlandse identiteitskaart opent de deuren van veel landsgrenzen. Sowieso kunt u ermee reizen door de hele Europese Unie, maar het is ook een geldig reisbewijs in niet-unie landen als Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Wie naar het Verenigd Koninkrijk of buiten Europa wil reizen, heeft echter niet zoveel aan een identiteitskaart. In dat geval is er een geldig paspoort nodig.
Geldigheid
Soms is een geldig paspoort alleen niet genoeg. Sommige landen willen graag dat uw paspoort nog een bepaald tijd geldig is om het moment dat u aankomt of terugkeert. Vervalt uw paspoort eerder? Dan kan u geweigerd worden aan de grens. Dit is bijvoorbeeld het geval in Kaapverdië. Nederlandse paspoorten moeten nog 6 maanden geldig zijn bij aankomst. Ook de volgende landen hanteren een dergelijke systeem:
- Egypte (nog 6 maanden geldig bij terugreis)
- Cuba (idem)
- Verenigde Staten (idem)
- Indonesië (nog 6 maanden op moment van aankomst)
- Kenia (idem)
- Nieuw-Zeeland (nog 6 maanden geldig bij terugreis)
- Mexico (nog 6 maanden op moment van aankomst)
- Brazilië (nog 6 maanden geldig bij terugreis)
- Zuid-Afrika (nog minstens 1 maand bij terugreis)
- Argentinië (nog 6 maanden op moment van aankomst)
- Marokko (nog 90 dagen bij terugreis)
- Verenigde Arabische Emiraten (nog 6 maanden op moment van aankomst)
- Suriname (nog 6 maanden op moment van aankomst)
Voor reizen naar de Nederlandse Antillen is ook een paspoort nodig, maar er worden geen aanvullende eisen gesteld aan de geldigheidsduur.
Staat het land waar u naartoe gaat er niet bij? U kunt bij de ambassade van het betreffende land informatie inwinnen. Op de website van de Rijksoverheid kunt u in de zoekbalk de naam van het land invullen, waarna u te zien krijgt hoe u de ambassade kunt bereiken. U kunt ook informatie inwinnen bij de luchtvaartmaatschappij of bij de Koninklijke Marechaussee.
Paspoort te kort geldig?
Is de geldigheid van uw paspoort niet toereikend? Dan moet u een verlening aanvragen bij de gemeente. Doe dit tijdig, want veel gemeenten kampen met lange wachttijden. Dit komt door onderbezetting en door het feit dat veel mensen vlak voor de zomervakantie een nieuw reisdocument aanvragen. Op het moment van schrijven kan de wachttijd in de gemeente Den Haag nog oplopen tot zo’n 10 weken, in Utrecht is het 4 tot 6 weken, in Zoetermeer zo’n 9 weken en in Almere tot 4 weken. Dat blijkt uit een rondgang van Nu.nl. De normale termijn is 1 werkweek. U kunt bij de gemeente waar u woont navragen hoelang u hier moet wachten.
Noodpaspoort
Gaat u al snel op reis en kunt u niet op tijd een nieuw paspoort krijgen? Een noodpaspoort kan dan een optie zijn. Dit is een reisbewijs dat wordt afgegeven door de Koninklijke Marechaussee. Zo’n nooddocument wordt niet zomaar gegeven, want de aanvrager moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet er aangetoond worden dat de reis niet uitgesteld kan worden. Ook moet u een geldig legitimatiebewijs meenemen en een uittreksel van het Basisregistratie Personen (BRP). Dit laatste document kunt u aanvragen bij de gemeente en wordt doorgaans binnen een paar dagen thuisbezorgt. Meer over deze, en meer voorwaarden, leest u op de site van de marechaussee.
Een noodpaspoort is overigens niet in alle landen buiten Europa geldig. Dubai en de Verengde Staten accepteren bijvoorbeeld geen noodpaspoorten zonder chip, zoals de Nederlandse.
(Bron: Koninklijke Marechaussee, Rijksoverheid, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Corendon, ANWB, ambassades genoemde landen. Foto: Shutterstock)