autovakantie

Op autovakantie in het buitenland, let op deze zaken

Elk jaar kiest een groot deel van de vakantiegangers voor de auto als vervoersmiddel. Daarnaast vinden door corona veel mensen de auto veiliger dan andere voertuigen. Dit betekent dat in de zomer van 2021 extra veel auto’s op de buitenlandse (snel)wegen te vinden zijn. In het buitenland zijn er echter wel wat andere regels dan in Nederland. We hebben een aantal zaken voor u op een rij gezet om op te letten tijdens uw reis.

Topdrukte op de snelweg

De vele auto’s, caravans en campers op buitenlandse (snel)wegen zorgen in de zomer regelmatig voor extreme drukte. 31 juli 2021 is de eerste zogeheten zwarte zaterdag van dit jaar, maar daar blijft het niet bij. Ook zaterdag 7 augustus 2021 wordt een zwarte zaterdag. De vertraging kan uren duren. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de vertrekdatum, vertrektijd of stippel eventueel een alternatieve route uit.

Zwarte zaterdag
Lees ook: Zwarte zaterdag: zo vermijdt u drukte

Milieuzones, -stickers en tolvignetten

In steeds meer Europese landen komen milieuzones voor, waarbij uw voertuig aan bepaalde eisen moet voldoen om de zone te mogen betreden. Daarnaast moet u vaak beschikken over een specifieke milieusticker om het gebied legaal in te kunnen. Afhankelijk van het land kunt u de sticker(s) soms in Nederland al halen bij bijvoorbeeld de ANWB. De Franse milieusticker is echter alleen te koop via de website van de Franse overheid. Bestel deze sticker niet te laat, want hiervoor geldt een levertijd van zo’n 10 dagen.

Verdiep uzelf goed in welke milieuzones u tegen gaat komen en zorg dat u de juiste stickers en vignetten aanschaft voor of tijdens de reis. In bijvoorbeeld Zwitserland en Oostenrijk bent u namelijk verplicht een tolvignet aan te schaffen.

Milieuzones
Lees ook: Milieuzones in Europa, wat betekent dit voor uw reis?

Mobiele telefoons

Net zoals in Nederland is het in alle populaire vakantielanden verboden om achter het stuur een mobiele telefoon te gebruiken. Handsfree bellen is wel toegestaan met een carkit. Uw smartphone als navigatiesysteem gebruiken mag eveneens, maar hiervoor moet de telefoon wel in een speciale houder worden geplaatst. Ook wanneer u bijvoorbeeld in de file staat, mag u de telefoon niet aanraken.

De regels omtrent het gebruik van oortjes en hoofdtelefoons verschillen per land. In onder andere Frankrijk en Spanje is dit bijvoorbeeld geheel verboden. Duitsland staat het gebruik van oortjes en hoofdtelefoons wel toe, mits het omgevingsgeluid nog goed hoorbaar is. Er wordt aangeraden maar 1 oortje in te doen tijdens het rijden. Italië en Portugal staan juist weer alleen een speciale headset toe met 1 oortje.

Afstand houden

Het is overal de standaard om genoeg afstand te houden tussen uw voertuig en uw voorganger. Houd daarnaast extra afstand als u met een caravan achter de auto rijdt. In Duitsland is hiervoor een specifieke regel het leven ingeroepen.

Op de Duitse autosnelweg is over het algemeen sprake van een adviessnelheid van 130 kilometer per uur. Hoewel te hard rijden dus niet zo snel bestraft wordt, moet u goed opletten dat u genoeg afstand houdt tot uw voorganger. De regel qua minimumafstand in meters met het voertuig voor u is uw rijsnelheid gedeeld door 2 (ook wel halber Tacho genoemd). Rijdt u bijvoorbeeld 130 kilometer per uur? Dan moet u 65 meter afstand houden.

Er wordt streng opgetreden door de Duitse politie bij het overtreden van deze regel. De boetes lopen op vanaf 75 euro. Daarnaast krijgt u 1 of 2 strafpunten en eventueel een rijverbod. Van dit rijverbod kan in principe worden afgezien tegen verdubbeling van het boetebedrag.

Reddingsstrook

België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland stellen het verplicht om een reddingsstrook te vormen op het moment dat er sprake is van file. Dit houdt in dat iedereen op de linkerbaan zo ver mogelijk links gaat rijden en iedereen op de (midden- en) rechterbaan zo ver mogelijk naar rechts gaat. Hierdoor ontstaat er een vrije ‘strook’ tussen de auto’s, waar hulpdiensten gebruik van kunnen maken.

Het MAX NPO Radio 5-programma Lunch Lekker met Daniel Dekker besteedt op 7 augustus 2021 aandacht aan dit onderwerp. Daniel Dekker spreekt in de uitzending met Bianca Damink van de ANWB. U hoort Lunch lekker elke werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur.

(Bron: Archief, ANWB, Nu.nl)

Geef een reactie