Omvang ramp Sulawesi steeds meer zichtbaar
Na de krachtige aardbeving en tsunami die Sulawesi vrijdag 28 september 2018 getroffen hebben wordt de omvang van de ramp steeds meer duidelijk. Volgens officiële cijfers zijn er minstens 844 doden te betreuren, maar in media wordt al gesproken over meer dan 1200 overledenen.
Massagraf Palu
Het natuurgeweld heeft afgelopen vrijdag voor een enorme ravage gezorgd in het gebied. De Indonesische autoriteiten voeren hulpgoederen en materieel aan na de aardbeving en vloedgolf op Sulawesi. De rampenbestrijdingsdienst zegt meer zwaar materieel en mankracht nodig te hebben om lichamen te bergen op het eiland. De autoriteiten begraven lichamen in Palu na identificatie noodgedwongen in een massagraf. Er liggen vermoedelijk nog veel mensen onder het puin van ingestorte gebouwen in Palu. Tientallen mensen worden er nog vermist. Onder hen zijn verschillende buitenlanders, onder wie 3 Fransen. Onder de slachtoffers zijn voor zover bekend geen Nederlanders, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag maandag weten. Er zitten mogelijk nog honderden mensen vast in dorpen die zijn getroffen door aardverschuivingen.
Aanvoer hulpgoederen verloopt problematisch
De aanvoer van hulpgoederen voor overlevenden stuit op problemen. Sommige mensen zijn volgens Indonesische media aan het plunderen geslagen om aan levensmiddelen te komen. Agenten en militairen zijn ingezet om tankstations en supermarkten te bewaken. President Joko Widodo heeft aangegeven dat maandag 1 oktober zo veel mogelijk voedselhulp naar het eiland wordt gestuurd met militaire transportvliegtuigen. De president heeft Palu zondag bezocht. Hij doet een beroep op zijn landgenoten om geduld te hebben. Vanuit het buitenland wordt veel hulp aangeboden. De Europese Commissie heeft 1,5 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar gesteld.
Koningspaar betoond medeleven
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben in een officiële reactie op de natuurramp op Sulawesi hun medeleven betoond: “de verwoestende gevolgen van de aardbeving op Sulawesi en de tsunami daarna worden steeds duidelijker. Het natuurgeweld heeft veel slachtoffers geëist. Wij leven mee met de getroffen families en zijn in gedachten bij hen. Allen die te midden van deze ontreddering hulp bieden aan de mensen die in nood zijn, wensen wij kracht toe”, aldus de verklaring van koning Willem-Alexander en koningin Máxima zondagmiddag.
Update 2 oktober
De Indonesische rampenbestrijdingsdienst heeft laten weten dat het officiële dodental door de aardbeving en tsunami op Sulawesi is opgelopen van 844 naar 1234. Duizenden mensen hebben zich verzameld op het vliegveld van Palu omdat ze het rampgebied willen ontvluchten. Het lukt ze niet om weg te komen omdat er nauwelijks vliegverkeer is. De autoriteiten onderzoeken of het mogelijk is een marineschip in te zetten voor het helpen bij de evacuatie van bewoners.
Giro555
De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie begonnen voor de slachtoffers van de aardbevingen en tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi. Giro555 roept iedereen in het land, ook scholen, bedrijven, sportclubs op een bijdrage te leveren om zoveel mogelijk levens te redden. De hulporganisaties achter Giro555 zijn onder meer Oxfam Novib, het Nederlandse Rode Kruis, Cordaid, Save the Children en UNICEF Nederland. Vertegenwoordigers van de 11 organisaties zijn zelf, of via lokale partners, in het gebied aanwezig. Zij bieden directe noodhulp, zoals onderdak, voedsel, tenten, dekens, hygiëne-pakketten, medische zorg en drinkwater. Ook zoeken ze mee naar slachtoffers tussen het puin.
Dit onderwerp is te zien in Hallo Nederland van dinsdag 2 oktober 2018, waarin de Fries/Indonesische Ritsko aan het woord komt.
(Bron: ANP)