vakantie

Nooit ruzie, maar op vakantie opeens wel? Dit is waarom

Tijdens een vakantie kunnen reisgenoten soms behoorlijk op de zenuwen werken. Een discussie of zelfs een ruzie is dan het vaak het resultaat. Ook mensen die thuis nooit onenigheid met elkaar hebben zullen dit herkennen. Hoe komt het toch dat we juist tijdens zoiets leuks als een vakantie soms beginnen te kibbelen? En belangrijker: is er iets tegen te doen?

Op elkaar aangewezen

Een andere omgeving, (hopelijk) mooi weer en geen overvolle agenda: de vakantie is bij uitstek een tijd om tot rust te komen. Helaas ontstaat er juist op reis soms wrijving tussen reisgenoten. Hoe komt dat toch? Hier zijn verschillende verklaringen voor.

1 van de redenen is dat veel tijd met elkaar doorbrengen eventuele spanningen uitvergroot, zo beschrijft een Amerikaanse studie uit 2014. Hiervoor observeren de wetenschappers stellen waarvan 1 van de 2 leraar is. Leraren zijn in de zomerperiode grotendeels vrij, waardoor zij vaker thuis zijn. De wetenschappers kijken wat de invloed hiervan is op de dynamiek tussen de stellen en concluderen dat dit zorgt voor meer wrijvingen.

Op vakantie is iets soortgelijks aan de hand. U bent dan ook meer op elkaar aangewezen. U moet werkelijk alles met elkaar overleggen: van waar u gaat eten tot wat u die dag gaan doen. De meeste mensen zijn dit niet gewend, waardoor het op een gegeven moment bestaande spanningen kan uitvergroten of voor nieuwe irritaties kan zorgen.

Moeheid

Deze spanningen hoeven niet altijd voor discussies of ruzies te zorgen, maar op vakantie gebeurt dit geregeld. Dit kan te maken hebben met het feit dat u moeilijk even afstand van elkaar kunt nemen, maar ook moeheid speelt vermoedelijk een rol. Wie op vakantie is, heeft vaak een heleboel indrukken te verwerken. Allemaal heel leuk, maar ook vermoeiend. De moeheid die hieruit voortvloeit kan het lontje behoorlijk inkorten, waardoor de weg naar onenigheid wordt vrijgemaakt.

Stress

Ook vakantiestress doet de sfeer vaak geen goed. Hoewel een vakantie vooral leuk ‘hoort’ te zijn, kan het toch ook behoorlijk wat stress opleveren. Alleen het inpakken al zorgt voor allerlei obstakels, net als de logistieke hobbels onderweg. Er is vaak niet veel voor nodig om de situatie te laten ontvlammen. In 1978 illustreren de acteurs van het Werktheater dit al heel mooi in onderstaande scène.

Ook de zelfopgelegde verwachtingen kunnen voor stress zorgen. Wilt u bijvoorbeeld per se een bepaald museum in, maar is het net in de periode dat u er bent dicht? Dit soort zaken kunnen een grote bron van ergernis zijn en die ergernis wordt vaak afgereageerd op de reisgenoot.

Wat is ertegen te doen?

Ruzies of discussies op vakantie kunnen dus via allerlei wegen ontstaan, maar u kunt iets doen om ze tot een minimum te beperken. Het kan bijvoorbeeld al helpen om niet meteen op vakantiedag nummer 1 weg te gaan. Als u werkt, heeft u vaak even tijd nodig om te wennen aan het vrij zijn. Door niet meteen na uw laatste werkdag te vertrekken is het begin van de vakantie vermoedelijk al een stuk meer ontspannen.

Meer bruikbare adviezen leest u in dit artikel

vakantie
Lees ook: Vakantie een bron van irritaties? Niet met deze anti-ruzie tips

(Bron: archief, Psychology Today, American Psychology Association. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie