Milieuzones in Europa, wat betekent dit voor uw reis?
Publicatiedatum: 7 juli 2021
Steeds meer Europese landen voeren milieuzones in om luchtvervuiling tegen te gaan. U krijgt alleen toegang tot deze zones als uw voertuig aan bepaalde eisen voldoet. Oudere voertuigen met veel CO2-uitstoot mogen hier bijvoorbeeld niet meer rijden. In veel landen heeft u daarnaast een milieusticker nodig om het gebied te mogen betreden. Maar de regels wijzigen nogal eens. Waar moet u in de zomer van 2021 rekening mee houden als u op vakantie gaat?
Elk land en vaak zelfs elke zone, heeft specifieke regels die soms letterlijk in 1 dag kunnen veranderen. De kans is groot dat als u in Europa op vakantie gaat u door een milieuzone reist. Houd de eisen dus in de gaten. De belangrijkste regels en actuele stand van zaken in populaire vakantie- en doorreislanden hebben we voor u op een rij gezet.
België
De grote steden Brussel, Antwerpen en Gent hebben een lage-emissiezone (LEZ) of zone de basses émissions. Voertuigen die aan de eisen voldoen met een Belgisch of Nederlands kenteken mogen de zones betreden en hoeven niet vooraf geregistreerd te worden. Op verschillende LEZ-sites kunt u per stad controleren of uw voertuig het gebied in mag (Brussel, Antwerpen, Gent). Voldoet uw voertuig niet aan de toelatingscriteria? U kunt bij een LEZ-automaat of online een dagpas aanvragen. Dit kan maximaal 8 keer per jaar en geldt telkens voor 1 van de steden.
In Gent zijn er daarnaast een paar autovrije gebieden, waar u alleen in bepaalde gevallen een vergunning voor kunt krijgen.
Duitsland
Duitsland is bij uitstek een land met veel zogeheten Umweltzonen, waarvoor u een milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) nodig heeft. De sticker is met kentekenbewijs verkrijgbaar via de ANWB of in Duitsland bij garages, gemeenten, filialen van ATU en keuringsstations van TÜV. Welke kleur sticker u krijgt, hangt af van de hoeveelheid uitstoot van uw voertuig (motoren, brom- en snorfietsen uitgezonderd). Met een groene sticker mag u alle Duitse milieuzones betreden. De gele sticker geeft alleen nog toegang tot Neu-Ulm, een gemeente in de deelstaat Beieren.
Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen niet binnen deze regeling. Dit betekent dat u voor een doorreis geen milieusticker nodig heeft.
Frankrijk
Alle departementen en grote steden in Frankrijk kunnen op ieder moment een tijdelijke of permanente zone à faibles émissions mobilité instellen. Dit hangt af van de mate van luchtvervuiling op dat moment. Aangezien u een milieusticker (certificat qualité de l’air) nodig heeft om in deze gebieden te mogen rijden, is het aan te raden er per definitie een aan te schaffen als u in Frankrijk op vakantie gaat. De sticker is alleen te bestellen via de website van de Franse Overheid. Houd rekening met verzendtijd als u er een wilt hebben!
Het kleurensysteem van de stickers in Frankrijk is een stuk uitgebreider dan in Duitsland. Er zijn 6 kleuren, te weten: groen, paars, geel, oranje, rood en grijs. Voertuigen met een elektrische motor of een motor op waterstof krijgen groen, voertuigen met een gasinstallatie, benzine-, diesel- of een hybridemotor paars. Met deze stickers mag u alle Franse milieuzones betreden. Oudere benzine- en dieselvoertuigen krijgen geel of oranje, waarmee ze meestal nog wel naar binnen mogen. Nog oudere voertuigen met een dieselmotor krijgen een rode sticker en mogen een aantal milieuzones niet in. De meest vervuilende dieselvoertuigen (ouder dan 17 jaar) krijgen de grijze sticker en mogen vrijwel nooit de zones betreden.
Parijs en omgeving is een permanente milieuzone tussen 8 uur ’s ochtends en 8 uur ’s avonds, met uitzondering van Franse feestdagen. In onder andere Lille, Straatsburg en Toulouse gelden op dit moment tijdelijke milieuzones.
Spanje
Madrid en Barcelona zijn in Spanje de steden met een zona de bajas emisiones. Om de gebieden te mogen betreden heeft u een milieusticker nodig. De Spaanse variant distintivo ambiental is niet te verkrijgen voor in het buitenland geregistreerde voertuigen.
Er zijn een aantal alternatieven voor buitenlandse voertuigen. U kunt een speciale vergunning (2 jaar geldig) of een dagvergunning (1 dag geldig) aanvragen. Daarnaast geldt dat de Deense, Duitse, Franse en Oostenrijkse varianten van de milieusticker ook geldig zijn in Spanje. Gaat u op autovakantie naar Spanje? De Franse milieusticker, die heel handig is voor een doorreis, zorgt ervoor dat u in Spanje ook goed zit.
In sommige gebieden, zoals delen van Madrid, gelden APR-zones. Om de lucht hier acuut op te schonen mogen enkel voertuigen met een speciale vergunning deze gebieden betreden. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de gemeente Madrid.
Portugal
Alleen Lissabon heeft vooralsnog een Zona de Emissões Reduzidas. De maatregelen gelden tussen half 7 ’s ochtends en 12 uur ’s avonds en u heeft geen milieusticker nodig om het gebied te mogen betreden. Houd zelf dus goed in de gaten of u aan de eisen voldoet. De toegestane maximummassa van uw voertuig mag niet meer dan 7.500 kilogram zijn en voldoen aan de Euro-4-emissienorm of hoger. Dit geldt over het algemeen voor voertuigen gebouwd vanaf 2005, maar u kunt dit ook checken op de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.
Zwitserland
In een aantal Zwitserse gemeenten is een périmètre de circulation différenciée aanwezig. Om de gebieden te mogen betreden heeft u een milieusticker nodig. Aangezien de Zwitserse sticker (macaron Stick’Air) een variant van de Franse is, is de Franse milieusticker ook geldig in Zwitserland. Wilt u toch een specifiek Zwitserse sticker? In Zwitserland zelf is deze verkrijgbaar bij het Office Cantonal des Véhicules en diverse servicestations van het kanton. Online is de sticker alleen verkrijgbaar via de officiële website van de République et canton de Genève. Naast een milieusticker is in Zwitserland ook een vignet verplicht.
Oostenrijk
In Oostenrijk gelden in enkele regio’s milieuzones voor vrachtvervoer. Deze voertuigen hebben een milieusticker (Abgasplakette) nodig om de zones te mogen betreden. Voor andere vervoersmiddelen, zoals de gewone personenauto, zijn vooralsnog geen beperkende maatregelen.
Net zoals in Zwitserland heeft u in Oostenrijk een vignet nodig. Sinds december 2017 is deze ook beschikbaar als digitale variant, die u online kunt bestellen.
Italië
Een aantal Italiaanse steden en eilanden hebben een milieuzone of verkeersluwe zone (Zona a Traffico Limitato). Om deze gebieden te mogen betreden moet u een vergunning hebben. Het is aan te raden buiten de zone te parkeren en verder te voet of met het openbaar vervoer te gaan.
Op enkele kleine Italiaanse eilanden, zoals Capri, Ischia, Ponza en Procida, zijn geen motorvoertuigen van niet-inwoners toegestaan tijdens de zomermaanden.
Er zijn in Italië geen milieustickers, maar er wordt wel gecontroleerd en de boetes zijn hoog. Verdiep u goed in de specifieke regels van steden (zoals Rome, Bologna, Florence en Milaan), ze kunnen erg van elkaar verschillen.
Boetes
Wees verstandig en check voor u in de auto stapt of u de juiste milieusticker(s) geregeld heeft. Het zou zonde zijn als u na de vakantie hoge boetes thuisgestuurd krijgt, die gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden.
(Bron: Archief, ANWB, ANP, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Ministère de la Transition Écologique, Dirección General de Tráfico, Datos Abiertos (Madrid), Portal web del Ayuntamiento de Madrid, République et canton de Genève)