In de Franse stad Rouen heeft u een milieusticker nodig.

Milieusticker vergeten? Houd rekening met hoge boetes

Gaat u binnenkort naar het buitenland? Houd er dan rekening mee dat in steeds meer landen en steden speciale milieuzones zijn waar u niet zomaar met uw voertuig doorheen mag rijden. Zelfs wanneer u een elektrische auto rijdt, heeft u in veel gevallen een milieusticker nodig. We zetten de regels in de favoriete vakantielanden voor u op een rijtje, zodat u met een gerust hart op pad kunt.

Duitse milieusticker: Umweltplakette

U heeft de borden waarop ‘Umweltzone’ staat misschien wel zien staan wanneer u een dagje gaat winkelen in Düsseldorf of Keulen. Wanneer u zo’n bord ziet, betekent dit dat een milieusticker hier verplicht is. Deze sticker is verplicht voor alle voertuigen, ongeacht de energiebron waarop u rijdt. Er zijn op dit moment ongeveer 70 Duitse steden en gebieden waar een milieuzone van kracht is. Deze lijst wordt constant aangevuld met nieuwe steden.

Heeft u geen milieusticker en betreedt u een stad waar dit wel verplicht is: dan kan dit u een boete opleveren van zo’n 100 euro. In sommige gevallen lopen snelwegen door ‘Umweltzones’. Hier geldt de milieustickerplicht niet. U kunt de groene ‘Umweltplakette’ (zo heet de sticker in het Duits) online aanschaffen. Let er ook op dat u de milieusticker rechtsonder (van binnenuit gezien) op uw voorruit plakt. Het op de verkeerde plek plakken van de sticker kan in sommige Europese landen ook leiden tot een boete.

Rijdt u een dieselauto? In onder meer de steden München, Darmstadt en Stuttgart geldt er in sommige gevallen een verbod. Het hangt van uw dieselmotor af of het verbod ook op uw auto van toepassing is.

Franse milieusticker: Crit’Air

Ook in Frankrijk zijn de milieuzones aan een behoorlijke opmars bezig. Om de strijd aan te gaan met fijnstof en CO2-uitstoot, stellen steeds meer Franse steden zo’n zone in. Op de borden die boven de snelweg hangen, wordt aangegeven wanneer u een stad nadert met een milieuzone. In het Frans wordt deze zone een ‘ZFE’(zone à faibles emissions) genoemd. De naam van de sticker die u nodig heeft, heet ‘Crit’Air’ en kunt u rechtstreeks kopen via de site van de Franse overheid. U kunt de sticker niet kopen wanneer u al onderweg bent. Het is dan ook raadzaam de sticker tijdig te bestellen, omdat het een aantal weken kan duren voordat u deze in huis heeft.

Inmiddels geldt de stickerplicht in meer dan 10 grote Franse steden, waaronder Parijs, Rouen en Lyon. In laatstgenoemde stad heeft u sinds 1 januari 2024 ook een sticker nodig wanneer u via de Autoroute du Soleil dwars door Lyon heen rijdt. In een aantal steden waar een milieuzone van kracht is, staan radarcamera’s die controleren of u een sticker heeft. Heeft u geen milieusticker, dan kunt u rekenen op post vanuit Frankrijk. De boete bedraagt minimaal 68 euro.

Milieuzones Spanje

Gaat u met de auto naar Spanje, dan heeft u in veel Spaanse steden ook een milieusticker nodig. Echter kunt u als buitenlandse auto-eigenaar geen Spaanse milieuvignet kopen. Heeft u al een Franse, Duitse of Deense milieusticker op uw ruit zitten? Deze stickers worden ook geaccepteerd in bijna heel Spanje. Uitzondering op deze regel is toeristenmagneet Barcelona. Gaat u een dagje naar Barcelona, dan kunt u via de website van de lokale overheid een dag- of langetermijnvergunning aanschaffen om de stad in te mogen.

De boetes in Spanje liegen er niet om. Mocht u worden gepakt zonder een geldig milieuvignet, dan bent u minimaal 200 euro lichter.

Milieuzones overige vakantielanden

Gaat u met de auto naar Italië, dan moet u goed uitkijken. Veel grote en populaire Italiaanse steden hebben milieuzones ingesteld voor hun historische stadscentra. Deze zones heten Zona a Traffico Limitato (ZTL). Alleen mensen met een vergunning mogen deze zone betreden. Soms kan het zo zijn dat u op bepaalde tijdstippen wel toegang heeft tot de stad. Wordt u geflitst, dan is de boete ongeveer 100 euro.

In Zwitserland is in het kanton Genève een tijdelijke milieuzone. Deze zone gaat van kracht wanneer er ernstige luchtvervuiling is. Heeft u al een Franse milieusticker? Deze is ook geldig in Zwitserland.

Gaat u naar Antwerpen, Brussel of Gent? In delen van deze 3 Belgische steden is ook een milieuzone ingesteld. Op de website van de Vlaamse overheid vindt u actuele informatie over deze zogenoemde ‘LEZ’-gebieden (lage-emissiezone).

Naast milieuzones, dient u in veel vakantielanden ook rekening te houden met tolkosten. Hoeveel u dit kost en waar u tol moet betalen, kunt u lezen bij MAX Vakantieman.

 (Bron: AD, ANWB. Foto: Leitenberger Photography/ Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (8)

    John K says:

    Hoe kan je de reizende consument geld afhandig maken door Milieu stickers telaten kopen.
    Hoe kan je de toerist tegen houden door Milieu stickers telaten kopen.
    Hoe breng je de welvaart tot stilstand door Milieu stickers telaten kopen.
    En dat allemaal onder de noemer Milieu verontreiniging.
    Het meest irritante is dat je voor iedere stad in welk land ook verschillende Miliieu stickers nodig heb.
    Dat heet een Europa
    Maar vliegen mag zonder beperkingen.(Zonder stickers).Ik las laats een artikel dat de nieuwe trend om met vakantie gaan word ..De caravan per vliegtuig naar je vakantie land laten brengen daar een huurauto nemen en de caravan aan pikken en gaan rond toeren.
    Dat is goed koper dan de sleurhut van uit Nederland daar naar toe rijden.
    Mij vakantie begint op het moment dat ik de voordeur van mijn huis dichttrek en in de Camper stap.

    Dirck says:

    Het grote probleem is de Chaos van diverse regels.
    Ik wil dat 1 EU regels gaat maken en geen uitzonderingen meer.
    Zo reed ik op 20 juni Amsterdam in met oude Camper, mag Ring niet in!
    Maar om 0.03 op 21 juni is deze in 1984 afgeleverde Oldtimer legaal!

    Bij Bord milieuzone geen parkeerplaats of keer plek!
    Alarm lichten aan en keek online en ja hoor, na 7 minuten ging ik legaal boetevrij door.
    Nu mag je met Euro 4 de stad nog in, na 31.-12-2024 moet je Euro 5 hebben daar!
    Maar Oldtimers van 40+ uitgezonderd!
    Ja, ik keek en zag in 2025 Euro 5 en 2028 plan Euro 6 dus elke keer andere kopen.
    Dan maar MRB vrije Oldtimer die met Euro 0 gewoon mag doorrijden!
    En dan nog die 30 km? Teller is niet betrouwbaar en zwaaide erg bij 15~40 km dus ik rij nu 10 km op C.C. en vooraan in de file,
    Ook die boete wil ik niet hebben en zo zie je maar, Amsterdam bedoelde ’t goed maar als ik met Euro 0 en 15 km/h ga sukkelen voor gratis ritje?
    Ook in Nederland is het Chaos van regels en invoer datums.
    Maak het gewoon 1 landelijke regel en nu ga ik elke keer stoppen, Alarm lampjes aan en de APV proberen te lezen want vaak hele klus is omdat elke APV net iets anders is.
    Nee, Politie of Boa, als er geen 1 regel in NL is ga ik in elke stad zoeken of ik erin mag of terug moet ter voorkoming boete!
    Verder heb ik Ruttisme, weet ’t niet meer dus volgende week nog een keer opzoeken?
    Als een Boa of Politie gaat klagen heb ik mijn doel bereikt, een Milieu Zonde File op de gekste tijden recht voor ’t bordje!

    claire_p says:

    Hoe moeilijk kan het zijn om voor heel Europa 1 milieusticker te organiseren.

    Guillaume says:

    Zonder drastische bevolkingskrimp blijft het dweilen met de kraan open, en zijn die stickers niet meer of minder dan verdienmodellen. Ons totaal uit de hand gelopen aantal staat aan de basis van milieuproblemen, dus de oplossing lijkt me glashelder, al hoor je daar vreemd genoeg gen enkele politieke partij over.

    Fan van Max says:

    Voor de Umweltplakette voor Duitsland betaal je €12,50 en dat gaat op kenteken, dus zolang je auto “leeft” is de plakette geldig. Eenmalige uitgave dus!

      Heer Bommel says:

      Bij elke TüV-vestiging en bij vrijwel elke Duitse autogarage kan je voor €5 een Umweltplakette krijgen. Vijf minuten werk.

    Heer Bommel says:

    Ik lees: “Gaat u met de auto naar Spanje, dan heeft u in veel Spaanse steden ook een milieusticker nodig. Echter kunt u als buitenlandse auto-eigenaar geen Spaanse milieuvignet kopen. Heeft u al een Franse, Duitse of Deense milieusticker op uw ruit zitten? Deze stickers worden ook geaccepteerd in bijna heel Spanje. Uitzonderingen op deze regel zijn de hoofdstad Madrid en toeristenmagneet Barcelona.”

    Ok, en wat als ik een dagje naar Madrid ga?
    Ik vind op internet bij ANWB dat de Franse sticker in Madrid geldig zou zijn.
    anwb.nl/vakantie/spanje/reisvoorbereiding/milieuzones

      MAX Vandaag says:

      Beste heer Bommel,

      U heeft helemaal gelijk betreffende Madrid. We hebben het direct aangepast in de tekst. Dank voor uw oplettendheid! Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag.