Met de auto op vakantie? Houd rekening met drukte op de wegen
Publicatiedatum: 27 juli 2018
Heel Europa heeft vakantie en dat zorgt voor drukte op de wegen in het weekend van 28 en 29 juli 2018. Wat de voornaamste knelpunten zijn? Wij hebben het voor u uitgezocht.
Nederland
ANWB Verkeersinformatie verwacht geen absurde drukte op de Nederlandse wegen in het aankomend weekend, maar benadrukt wel dat er verschillende werkzaamheden zijn die vertraging opleveren. Rijkswaterstaat heeft onder meer de A4 afgezet bij knooppunt Ypenburg en de A12 (Arnhem-Utrecht) is dicht tussen knoppunt Waterberg en Grijsoord. Door deze werkzaamheden moeten automobilisten een flink stuk omrijden. Daarnaast moeten vakantiegangers ook rekening houden met eventueel oponthoud op wegen rondom Assen en Rotterdam, want in deze steden vinden grote evenementen plaats op 28 en 29 juli 2018.
België
In België wordt er deze zomer flink aan de weg gewerkt. Onder meer de E17 (Antwerpen-Kortrijk) wordt onder handen genomen bij Zwijnaarde; daar zijn de op- en afritten in beide richtingen dicht. De E17 is een populaire route onder reizigers die Frankrijk als einddoel hebben. Gelukkig ligt Zwijnaarde vrij dicht bij Gent én de rijksweg N60. Die kunt u nemen en dan bij oprit De Pinte de E17 weer opgaan.
Duitsland
Inmiddels heeft Zuid-Duitsland ook zomervakantie, waardoor er grote stromen vakantiegangers worden verwacht op de autobahnen A3 (Emmerich-Keulen-Oostenrijkse grens), A5 (Hattenbacher Dreieck- Frankfurt-Zwitserse Grens) en A8 (Luxemburgse grens-München-Oostenrijkse grens). Daarnaast wordt er ook uitvoerig aan de weg gewerkt in Duitsland. Op de kaart hieronder ziet u waar precies:
Op de kaart is te zien dat er vooral veel gedaan wordt aan de A1, een belangrijke Duitse snelweg die door het hele westen van het land loopt. Op deze weg komen veel reizigers terecht die naar Scandinavië gaan. Zij moeten rekening houden met files rondom Osnabrück, Bremen en Hamburg. Ook aan de eerdergenoemde A3 wordt onderhoud gepleegd, waardoor ook hier extra vertraging kan ontstaan.
Frankrijk
Frankrijk is een bijzonder populaire vakantiebestemming onder Europeanen en daarom is het ook niet verwonderlijk dat het hier behoorlijk druk zal zijn in het weekend van 28 en 29 juli. Met name op de wegen richting het zuiden is het raak. Op de A6 (Parijs-Lyon) en de A7 (Lyon-Marseille) wordt het volgens de ANWB bijzonder druk, evenals op de A10, A20, A75 en A61. Wie op 28 of 29 juli door Frankrijk rijdt, moet er rekening mee houden dat de Tour de France op de zondag finisht in Parijs. Er worden geen snelwegen afgesloten, maar in de stad zelf zijn er wel wegafzettingen.
Ook wordt er in Frankrijk op verschillende plekken aan de weg gewerkt. De meeste vertraging zal ontstaan door de reparaties aan de A9, die loopt van het Franse Orange naar de Spaanse grens. Deze weg is in beide richtingen afgesloten tussen Le Boulou en Spanje.
Extra tip voor vakantiegangers die naar Frankrijk gaan: om de kans op langdurige vertraging te verkleinen, heeft de Franse overheid de zogenoemde bison futé-routes in het leven geroepen. Dit zijn alternatieve routes die iets langer zijn, maar waarop u wel veel minder last zult hebben van files. De routes worden aangegeven met bewegwijzering. Naast de plaatsnamen op de borden staat dan het woord ‘bis’ of ‘Itinéraire Bis‘ in een geel vakje.
Oostenrijk
In Oostenrijk wordt het druk op de A10 (Salzburg-Villach) en op de A11 rond de Karawankentunnel naar Slovenië. Ook worden er verkeersopstoppingen verwacht op de B179, een weg over de Fernpas tussen Füssen en Nassereith. Daarnaast is het voor mensen die Oostenrijk aandoen op 28 of 29 juli 2018 goed om te onthouden dat er in het Hongaarse Boedapest een Formule 1-race wordt georganiseerd. Veel bezoekers gaan hier met de auto heen en reizen via Oostenrijk, waardoor de A4 (Wenen-Hongaarse grens) extra druk zal zijn.
Zwitserland
Wie door Zwitserland naar Italië wil reizen, moet rekening houden met extreme verkeerssituaties. Vermoedelijk ontstaat er in de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli een lange file voor de Gotthardtunnel die niet oplost tot de volgende ochtend. Geen zin om zo lang te wachten? Dan kunt u ook via de A1 en de A8 rijden, zodat u de Gotthardtunnel op de A2 ontwijkt.
Italië
Volgens de ANWB moeten reizigers naar de grote Italiaanse meren rekenen op files. De A10 van Genua naar Savona en de A14 van Bologna naar Rimini worden genoemd als de grootste knelpunten.
Tolwegen
Bijna alle hierboven besproken landen hebben tolwegen. U kunt dit in Frankrijk elektronisch of met een zogenoemde tolbadge betalen. In Oostenrijk en Zwitserland heeft u een tolvignet nodig, die te verkrijgen zijn in Nederland of in het land zelf. Ook Italië, Spanje en Portugal hebben tolwegen. De betaling kan contant of met de creditcard worden voldaan. In Portugal kan uitsluitend elektronisch betaald worden. Voor het rijden op de Noorse snelwegen wordt ook tol geheven. U betaalt dit niet direct. Uw kenteken word gescand en de rekening krijgt u thuis gestuurd. Duitsland heeft (nog) geen tolwegen, net als België.
Milieusticker Duitsland
Duitsland kent dus geen tolwegen, maar wel milieuzones. U heeft een milieusticker nodig als u door de centra van bepaalde Duitse steden rijdt. Er zijn gele en groene stickers die aangeven hoe milieuvriendelijk uw auto is. In een artikel dat wij aan dit onderwerp hebben gewijd, leest u welke sticker u nodig hebt voor uw auto. U kunt deze sticker online bestellen en ook bij pompstations in Duitsland kopen. Bent u niet van plan om door het centrum van een Duitse stad te rijden? dan is zo’n sticker niet nodig.
Milieusticker Frankrijk
In Frankrijk moeten alle gemotoriseerde voertuigen een zogenoemd certificat qualité de l’air, oftewel een milieusticker hebben als zij door het centrum van Parijs, Lyon of Grenoble willen rijden. Iedere bestuurder die dit doet en geen sticker heeft, hangt een boete van 68 euro boven het hoofd.
Zo’n sticker is handig om te hebben, ook als u niet van plan bent om door een van deze steden te rijden. De Franse autoriteiten kunnen plotseling beslissen om een tijdelijke mileuzone in te stellen. Dit doen zij als er in een gebied veel luchtvervuiling is. Deze zone beslaat vaak een groter gebied dan alleen het stadscentrum. Wie in zo’n tijdelijke zone rijdt en geen milieusticker heeft, kan beboet worden.
Franse milieustickers voor uw voertuig kunt u bestellen via deze website van de Franse overheid: certificat-air.gouv.fr. U kunt rechts bovenaan op het Engelse vlaggetje klikken, zodat u de website in het Engels kunt lezen. Bestel de milieusticker wel tijdig, want het duurt 4 tot 6 weken voordat u deze in huis heeft.
Milieusticker in Italië
Ook in Italië zijn in sommige steden milieuzones ingesteld, de zogenaamde Zona a Traffico Limitato (ZTL). In sommige zones mag u helemaal niet met de auto komen, voor andere heeft u een milieusticker nodig. Hoeft u niet perse met de auto zo’n milieuzone in, doe het dan niet. Ze zijn makkelijk in het uitdelen van boetes. “En een boete is geen sticker”, aldus Yda Matthijssen van de ANWB.
Steden waar milieuzones gelden zijn onder andere Rome, Florence, Pisa, Turijn, Verona, Bologna en Lucca. Voor de regio’s Toscane, Trentin en de Aosta-vallei gelden ook milieuregels. Voor meer informatie over de milieuzones in Italië verwijzen wij u naar de lokale websites van de betreffende steden en regio’s.
Nog even dit
Vergeet voordat u op vakantie ook niet om uw auto goed te controleren. In dit handige filmpje van MAX-programma Groeten van MAX ziet u hoe u dit kan doen. Let ook op de bandenspanning van uw auto. Autobrancheorganisatie BOVAG waarschuwt dat een te lage bandenspanning gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Het verhoogt bijvoorbeeld het risico op een klapband, zeker als de auto zwaar beladen is.
Veel vakantieplezier!
(Bron: ANWB, archief, Frans, Duits en Italiaans verkeersbureau)