Naar cookieinstellingen
maxime op reis

Maxime op reis: Sicilië

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u vanaf nu regelmatig verhalen over onze eigen reiservaringen. Deze keer staat Sicilië centraal, het eiland van de Etna, de Limoncello en de vele Griekse en Romeinse overblijfselen. Tijdens een 17-daagse rondreis hebben wij het eiland van alle kanten bekeken. Wat we gezien hebben is teveel om hier allemaal te vertellen, dus we halen een aantal van de hoogtepunten voor u eruit.

1 ) Siracusa

Na de landing op het vliegveld van Catania reizen we meteen door naar onze eerste Agriturismo (een landelijk gelegen vakantieverblijf) in de buurt van Noto. Noto gaan we later zeker bezoeken, maar de eerste bestemming van onze reis is Siracusa. Een mooie havenplaats in het zuiden van Sicilië. Er zijn verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Archelogische Neapolis (nieuwe stad). Hier bewonderen we allereerst het Romeinse amfitheater. Er is niet zo veel meer van over, maar het is 1 van de grootste door de romeinen gebouwde theaters en dat is nog wel duidelijk te zien.

Siracusa

Het Griekse theater dat erna volgt is beter bewaard gebleven. Het werd gebouwd in de 5e eeuw v. Chr., is ruim 138 meter groot en telt 67 rijen. In de 16de eeuw na Chr. werd een deel door Karel V afgebroken om er stadsmuren van te bouwen. Vervolgens bezoeken we de steengroeven die ernaast liggen. Hier werden miljoenen kubieke meters steen vandaan gehaald, om de tempels en andere bouwwerken te maken in Siracusa. Dit heeft onbedoeld voor prachtige verschijnselen gezorgd in de groeve. Met als indrukwekkendste ‘het oor van Dionysus’, een grot met een enorme ingang in de vorm van een oor. Zeker ook een bezoek waard is het oude centrum van Siracusa. Het ligt op het Ortigia-eiland en is te bereiken via een brug. Wij hebben het geluk dat het net markt is en we de mooiste lokale producten kunnen bewonderen.

Siracusa

Siracusa

Siracusa

2) Noto

Nadat het oorspronkelijke Noto in 1693 verwoest is door een aardbeving, is het stadje even verderop herbouwd. Helemaal in barok-stijl en met gebruik van tuftsteen. Het resultaat is betoverend. Het oude centrum is compact en gemakkelijk te belopen. 1 van de hoogtepunten is de kathedraal. In 1996 stortte die grotendeels in, maar er is vakkundig gerestaureerd en niets herinnert er nog aan.

Noto

Van het verderop gelegen oorspronkelijke stadje, Noto Antica, is niet veel meer over, behalve de stadspoort, een deel van een kasteel en nog wat andere gebouwen.

3) Caltagirone

Voor wie gecharmeerd is van keramieke tegels is een bezoek aan Caltagirone aan te raden. In het centrum vindt u de trap Santa Maria del Monte uit 1608 met maar liefst 142 treden, ingelegd met majolicategels. We kunnen verklappen dat het beklimmen (bij de hitte die wij hebben) enerverend is, maar het uitzicht dat u van bovenaf op de omgeving krijgt is onbetaalbaar.

Caltagirone

4) Villa Romana del Casale

Op verschillende plekken op de wereld zijn mozaïeken te bewonderen en die van Sicilië zijn een bezoek meer dan waard. De overblijfselen van Villa Romana del Casale stammen uit de 3e eeuw na Chr. en zijn van een voormalige villa en bijbehorende verblijven, zoals thermische baden, zuilengallerijen en tuinen. Allemaal rijkelijk voorzien van goed bewaard gebleven mozaïeken. Dat is te danken aan een overstroming in de 12e eeuw, die ze bedekte onder een laag modder. Pas aan het einde van de 19e eeuw zijn ze ontdekt. We kijken onze ogen uit!

Villa Romana del Casale

5) Agrigento, vallei van de tempels

Rond 581 voor Chr. werd door de Grieken een Dorische kolonie onder de naam Akragas gesticht bij Agrigento. De overblijfselen ervan zijn nog steeds te bezoeken. Het uitgestrekte archeologische gebied Vallei dei Templi bestaat uit 2 delen en goede wandelschoenen zijn gewenst. Er is weinig schaduw, dus een flesje water is ook geen overbodige luxe. U ziet er onder andere de tempel van Hercules. Dit is de oudste tempel en er staat nog ongeveer een 3e van overeind. De Concordia tempel is daarentegen goed bewaard gebleven en heeft ook nog dienst gedaan als Christelijke kerk.

Agrigento

Siracusa

6) Selinunte

Minder bekend dan de tempels van Agrigento zijn die van Selinunte. Hier is het terrein zo uitgestrekt dat wij ervoor kiezen deze keer niet de benenwagen te gebruiken, maar tickets te kopen voor een ‘golfkarretje’ met chauffeur. Die maakt een ronde langs de belangrijke bezienswaardigheden en biedt ons steeds ruimschoots de tijd om uit te stappen en alles te bekijken. Een deel van de tempels wordt gerestaureerd en een groot deel ligt nog verborgen onder de grond. Terwijl wij er zijn is een team druk bezig met opgravingen, dus wie weet wat er nog allemaal ontdekt wordt. Wat prettig is, is dat het wat minder druk is dan Agrigento.

Selinunte

7) Erice

Hoog op de top van de Monte San Giuliano ligt op zo’n 750 meter hoogte het pittoreske stadje Erice. De weg ernaartoe gaat over een steile en slingerende weg en eenmaal boven is het uitzicht adembenemend. Niet voor niets behoort dit uitzicht tot de mooiste van Sicilië. In het stadje hangt een middeleeuwse sfeer en het is zeer de moeite waard om door het centrum (met een plattegrond in de vorm van een driehoek) te wandelen. Ook een bezoek waard is het Normandische kasteel, waarvandaan er ook weer prachtige uitzichten te bewonderen zijn.

Erice

Erice

8) Segesta

Omdat we de smaak van de Griekse en Romeinse overblijfselen te pakken hebben, kan een bezoek aan Segesta niet achterblijven. Even buiten de oude stad vindt u hier een tempel en een theater. De tempel stampt uit 430-420 v. Chr. en het vermoeden is dat ‘ie vanwege de vele oorlogen en conflicten nooit is afgebouwd. Het theater is vooral bijzonder vanwege de locatie en daardoor het uitzicht. Het staat op de top van de Monte Barbaro en wordt nog steeds gebruikt voor voorstellingen.

Segesta

Segesta

9) Palermo

Tegen het advies in pakken we onze huurauto om richting het centrum van Palermo te gaan. Als we de verhalen mogen geloven is het niet te doen om in deze stad te rijden, laat staan te parkeren. Aangezien we ook Rome en Parijs zonder blikschade zijn doorgekomen wagen we het erop. Geen probleem. We laten onze auto achter bij een kleine parkeerplek op een steenworp afstand van het oude centrum en bezoeken onder andere de bijna geheel met mozaïeken beklede kerk Cappella Platina en de kathedraal en lopen de hoofdstraat, de Corso Vittorio Emanuele, af. Let op: de binnenstad van Palermo is inmiddels een ZTL zone (‘Zona Traffico Limitato’) en rijden en parkeren in deze zone is nu verboden geworden voor niet-ingezetenen.

Palermo

Palermo

Palermo

10) Cefalu

Aan de noordkant van het eiland liggen meerdere mooie steden, waaronder de kustplaats Cefalu. In de vele smalle straatjes krijgt u dat heerlijke Italië-gevoel en op vetrschillende plekken kunt u van het zeezicht genieten. De Duomo uit 1131 in Normandische bouwstijl torent boven de stad uit en boven de Duomo torent weer een indrukwekkende rots uit. Visliefhebbers kunnen hier heerlijk lokale vis eten.

Cefalu

Cefalu

11) Etna

Vanuit onze laatste Agriturismo aan de voet van de Etna gaan we op pad voor een dagje vulkaan. Vanaf de plaats Zafferana Etnea volgen we de bordjes Etna Sud. Hoewel de weg steil is, is die goed te berijden en dat moet ook wel, want er gaan hele busladingen vol mensen naar boven. Bij de parkeerplek aangekomen betalen we 60 euro de man en daarvoor krijgen we een ritje met de kabelbaan, stappen we vervolgens over op de speciale bussen en lopen we op zo’n 2.900 meter hoogte erna met een gids richting krater. Een onvergetelijke ervaring rijker stappen we uiteindelijk beneden weer in de auto.

Etna

Etna

Etna

12) Taormina

Natuurlijk ontbreekt ook een bezoek aan het populairste toeristische oord van Sicilië niet: Taormina. Dat het populair is, is te merken. De drukte doet ons denken aan de Kalverstraat en dat komt de belevenis niet helemaal ten goede. De mooie straten, pleinen en uitzichten (waaronder op de Etna) maken wel veel goed. Het mooiste uitzicht krijgt u vanaf het Griekse theater, dat in de 3e eeuw v. Chr. gebouwd werd en in de 2e eeuw door de Romeinen grotendeels herbouwd werd.

Taormina

13) Catania

Van Catania verwachten we eigenlijk niet zoveel, maar gelukkig is de nieuwsgierigheid groot genoeg om het toch te bezoeken. Ondanks dat het de op 2 na grootste stad van Sicilië is hangt er een gemoedelijke sfeer en de vele prachtige gebouwen en pleinen, zoals Piazza Duomo, zijn zeer de moeite waard. Hier zijn ook 2 bijzondere fonteinen te zien. De Fontana dell’Elefante (een fontein uit 1736 met een grote olifant van lavasteen er bovenop) en de fontana dell’Amenano. Midden in de stad liggen verder onder andere nog een Romeins theater en het kasteel Castello Ursino. Beide de moeite waard om te bezoeken.

Catania

Catania

Tenslotte, de meeste wegen zijn prima op Sicilië, maar sommige kleinere wegen in het binnenland zijn slecht onderhouden (verzakt) en enkele wegen zijn ronduit slecht te noemen, met de weg op onderstaande foto als absolute dieptepunt!

Sicilië

Lees ook: Maxime op reis: Tenerife, Maxime op reis: Alhambra te Granada en Miami en The Florida Keys.

Geef een reactie

Reacties (7)

    Andrea51 says:

    Wat een mooi reisverslag weer. Heb er weer van genoten.

      MAX Vandaag says:

      Beste Andrea51, dat horen wij natuurlijk graag!

    opSicilie says:

    Wat een leuk verslag, complimenti! We willen eventuele Siciliëgangers er wel graag op wijzen dat je sinds 11 oktober 2016 alleen nog met een speciale pas in het oude centrum van Palermo mag rijden. Je mag met je huurauto een groot deel van het centrum dus niet meer in.

    TIP: kom je vanuit het westen, rijd dan binnendoor naar Monreale en laat daar de auto achter op de grote parkeerplaats. Na een bezoek aan de prachtige kathedraal kun je vervolgens met een bus of de taxi naar het centrum van Palermo.

    Alvast veel plezier op het mooie Sicilië!

    Laura

      MAX Vandaag says:

      Beste opSicilie (Laura), hartelijk dank voor de complimenti én de aanvulling over het centrum. We hebben het in de tekst erbij verwerkt!

    Beppe says:

    Wat een prettig toeval, wij gaan a.s. donderdag voor 14 dagen naar Sicilië.
    Dank voor het reisverslag, ik heb het uitgeprint en neem het mee.

      MAX Vandaag says:

      Beste Beppe, hopelijk heeft u iets aan de tips, fijne vakantie!

    Mieke Schepens says:

    Een heel mooi reisverslag. Dat maakt nog meer nieuwsgierig naar Sicilië en zou het met eigen ogen willen zien.
    Warme groet

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.