rome

Maxime op reis: Rome

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer hebben we de keuze tussen Parijs of Rome voorgelegd op onze Facebookpagina en Rome kwam overtuigend als winnaar uit de bus. Alle wegen leiden naar Rome en zo ook die van ons in dit reisverslag.

In de middag komen we aan bij ons hotel aan de rand van Rome en hier laten we de auto achter. Voordat we Rome gaan verkennen slaan we eerst een meerdaagse pas voor het openbaar vervoer in, want de auto is niet het handigste vervoersmiddel in deze stad. Vooral van de metro maken we de komende dagen veelvuldig gebruik. We kiezen een pas voor de Metrebus, welke geldig is in de metro, bus en tram. Er is overigens ook een speciale kaart voor toeristen, de Roma pass, die tevens toegang biedt tot verschillende toeristische attracties.

Santa Maria degli Angeli

Op het menu tijdens deze stedentrip staan bezoeken aan verschillende kerken, opgravingen, het Vaticaan en een uitstapje net buiten de stad. We beginnen met een bezoek aan de Santa Maria degli Angeli. Deze kerk is in 1563 ontworpen door Michelangelo. De buitenkant is wat misleidend, want die ziet er wat vervallen uit, maar binnen is het één en al grootsheid en de prachtige, rijk versierde zuilen maken indruk op ons.

rome

rome

Ook de even verderop gelegen kerk Santa Maria Maggiore is een bezoek waard. Het plafond is met goud ingelegd dat naar verluid door Columbus is meegenomen vanuit Amerika. Deze kerk is ook de plek waar prinses Irene op 29 april 1964 getrouwd is met Karel Hugo van Bourbon-Parma.

rome

Colosseum

De volgende ochtend staan we vroeg op voor een dagje terug in de tijd. Als eerste staat het Colosseum op het programma. Dit grote amfitheater dat in de 1e eeuw na Christus gebouwd is, is gezichtsbepalend voor de stad en één van de grootste trekpleisters. Vooral in het hoogseizoen kan het dus erg druk zijn, met lange wachtrijen voor de ingang. Als wij er even voor negenen aankomen valt de drukte nog heel erg mee. Als u geen risico wilt nemen, dan kunt u ook vooraf al online een ticket kopen. Combitickets waarmee tevens de Palatijn en het Forum Romanum bezocht kunnen worden behoren ook tot de mogelijkheden. Ondanks dat gedeeltes van het Colosseum door de tijd heen elders in de stad hergebruikt zijn als bouwmateriaal voor verschillende kerken, is de aanblik ervan nog steeds imposant. De naam betekent in het Latijn ook niet voor niets kolossaal. We vragen ons af hoe het geweest moet zijn als het theater vol met mensen zat en de onfortuinlijke gladiatoren en dieren het veld op kwamen.

rome

rome

Palatijn

Na het Colosseum lopen we door naar de Palatijn. Op deze heuvel stonden in de oudheid meerdere gebouwen, waaronder gigantische paleizen van de keizers, zoals die van keizer Augustus. Maar ook een stadion waar wedstrijden gehouden werden, een achthoekige fontein en de hutten van Romulus uit de 9de eeuw voor Christus. De rand van de Palatijn biedt een compleet overzicht over het Forum Romanum, waar we vervolgens naar toe gaan.

rome

rome

Forum Romanum

Het Forum Romanun was in de gloriedagen van het Romeinse Rijk het kloppende hart van de stad. Niet alles is even goed bewaard gebleven, maar de triomfboog van Titus, de tempel van Romulus, de curia en de Boog van Septimus Severus zijn nog altijd goed te onderscheiden. Het moet er werkelijk schitterend geweest zijn aan het begin van onze jaartelling.

rome

rome

Monument Vittoriano

Na de lunch beklimmen we het monument Vittoriano. Dit immense gebouw heeft allerlei bijnamen, waaronder ‘de bruidstaart’, ‘de typemachine’ en ‘het gebit’, maar bij de Italianen staat het vooral bekend als het altaar van het vaderland. Het is niet moeilijk voor te stellen waarom. Het is in 1911 gebouwd door de eerste koning van Italië, Victor Emmnuel II en bestaat volledig uit wit marmer. Tegenwoordig is er onder andere een museum in gevestigd en bovenaan de eerste rij trappen is het graf van de onbekende soldaat. Nog een stukje verder het gebouw op klimmen is zeer de moeite waard vanwege het uitzicht over de stad. Hier is ook de mogelijkheid om (tegen betaling) nog een stukje hoger te gaan met een glazen lift.

rome

rome

rome

Op deze hoogte kunt u ook de kerk Santa Maria in Aracoeli betreden. Gebouwd in de zesde eeuw na Christus op de fundamenten van de Romeinse tempel van Juno.

rome

Zuil van Trajanus

We dalen de trappen van het Vittoriano weer af tot straatniveau en lopen naar het ernaast gelegen Forum Trajanus, met de Zuil en de overblijfselen van de markt van Trajanus. Op de zuil staan reliëfs van 2500 figuren afgebeeld. De hoogte van de zuil is gelijk aan de hoogte van de heuvel die afgegraven moest worden om de markt te bouwen.

rome

Circus Maximus

Vervolgens nemen we de metro naar onze volgende bestemming, Circus Maximus. Een grote, langwerpige arena, waar de wedstrijden met paard en wagen gehouden werden. Met de bouw werd vlak voor onze jaartelling begonnen en tot in de 6de eeuw is de arena steeds meer uitgebreid. In de hoogtij dagen konden er 300.000 toeschouwers op de tribunes terecht. Na ons bezoek aan Rome zijn er nog nieuwe gedeeltes geopend voor het publiek.

rome

Vaticaanstad

Vandaag maken we er een pauselijke dag van en voordat we naar Vaticaanstad zelf gaan, brengen we eerst een bezoek aan het Vaticaan museum, of musea moeten we eigenlijk zeggen. Het zijn namelijk verschillende musea bij elkaar, waar bijvoorbeeld ook de Sixtijnse kapel toe behoort. In de musea zijn talloze rijkdommen verzameld en het enige minpunt is de enorme drukte, want daar komt een groot publiek op af. Natuurlijk sluiten we ook aan in de rij voor de Sixtijnse Kapel. Erg bijzonder om rond te lopen in de ruimte waar al zovele pauzen gekozen zijn. Ook de schilderingen van de hand van Michelangelo maken indruk op ons. U zult ze met eigen ogen moeten bewonderen, want in de kapel mogen geen foto’s genomen worden. Erna bezoeken we zolang onze voeten ons willen dragen de vele verschillende zalen.

rome

St. Pieterkathedraal

Na een welkome pauze lopen we via de grote vestingmuur naar Vaticaanstad, zo het St. Pieterplein op. Voor wie de boeken van Dan Brown gelezen heeft zijn hier veel herkenningspunten te vinden.

rome

Vaticaanstad is een soeverein gebied met zo’n 800 inwoners en het is 0,44 km2 van omvang. Vaticaanstad kwam tot stand met het verdrag van Lateranen, dat op 11 februari 1929 is getekend. Via het grote plein waar de vele bezoekers in het niet vallen lopen we even later de grootste kerk op aarde, de St. Pieterkathedraal, binnen. Maar niet voordat we uitgebreid doorgelicht zijn door een scanner. Ook de Zwitserse garde houdt een oogje in het zeil.

rome

Voor de pracht en praal binnen zijn bijna geen woorden. We komen ogen tekort. Eerder stond op deze plek ook al een St. Pieterbasiliek, maar die stamde uit 324 en verkeerde uiteindelijk in zo’n slechte staat, dat die afgebroken is. Met de bouw van de huidige basiliek werd in 1506 begonnen en pas in 1626 voltooid. We bewonderen onder andere het beroemde marmeren beeld de Pietá van Michelangelo en het bronzen beeld van Petrus, waarvan de voet grotendeels is verdwenen door slijtage, doordat de vele bezoekers hem allemaal willen aanraken. Daal tijdens uw bezoek ook zeker af naar de grafkelder van de pauzen. Naast Johannus Paulus I & II is hier ook onder andere, achter kogelvrij glas, het graf van Petrus te vinden.

rome

rome

Engelenburcht

Het volgende is Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht. In eerste instantie gebouwd als mausoleum voor Hadrianus in 139 na Christus. Later is het door paus Gregorius de Grote omgebouwd tot een grote vesting, die meerdere functies had, zoals pauselijke residentie, versterkte vesting en (martel)gevangenis. In 1277 is er een verbinding gemaakt tussen Vaticaanstad en de burcht, waarlangs pauzen kunnen vluchten zonder gezien te worden. Een belangrijk onderdeel in Het Bernini Mysterie van Dan Brown.

rome

rome

Niet voor tere zieltjes

Onze laatste stop van vandaag is de Santa Maria della Concezione, of beter gezegd de grafkelder, waar de botten van zo’n 4.000 monniken gebruikt zijn om de muren en de plafonds van 5 kapellen mee te versieren. Sommige botten vormen symbolen, maar er hangen ook volledige skeletten. Niet voor al te tere zieltjes dus en eerlijk gezegd moeten we best even slikken. Vooral als we in de laatste kapel de boodschap van de monniken lezen: Wat u nu bent, zijn wij geweest, wat wij nu zijn, zult u worden…

Villa Borghese

De volgende ochtend nemen we de metro richting Piazza del Popolo, waarvandaan we het park gaan bezoeken. Aan de rand van het plein staan de tweelingkerken Santa Maria di Montesanto en Santa Maria dei Miracoli. In het midden van het plein staat één van de vele, vele obelisken die Rome rijk is. Na Egypte staan de meeste obelisken in Rome! We beklimmen de berg aan de rand van het plein. Deze berg, die meerdere parken, gebouwen, fonteinen, beelden en musea herbergt, staat bekend als Villa Borghese en kende zijn eerste bestaan in 1580, als kleine wijngaard van de familie Borghese. Vooral op een mooie dag is het een heerlijke plek om even de drukte van de stad te ontvluchten en wat zonnestralen mee te pikken of juist de schaduw op te zoeken.

rome

rome

rome

Pantheon

Nu staat er een gebouw op onze verlanglijst dat al langere tijd tot onze verbeelding spreekt, het Pantheon. Het oorspronkelijke Pantheon stamt uit 27 voor Christus, maar deze werd door een brand onherstelbaar beschadigd. Keizer Hadrianus liet het tussen 118 – 125 na Christus herbouwen. In eerste instantie werden alle Romeinse goden er vereerd. In de Middeleeuwen werd het een Katholieke kerk. Het Pantheon staat vooral bekend om de grote koepel met een diameter van ruim 43 meter. Bovenin zit de oculus met een diameter van bijna 9 meter, waar het enige licht door naar binnenkomt. Als het regent wordt het naar binnen komende water via een speciaal drainagesysteem in de vloer afgevoerd.

rome

rome

Overige hotspots

Een drietal bezienswaardigheden die we zeker nog willen aanraden voor uw bezoek aan Rome zijn de Trevi fontein, Piazza Navona en de Spaanse trappen. Alle 3 drukbezocht door toeristen en de meeste bezoekers van Rome willen hier wel een glimp van opvangen. Wij ook. Bij de Spaanse trappen ligt ook een winkelstraat met vele luxe Italiaanse merken.

rome rome rome

Trastevere

Tenslotte willen we u nog een tip geven voor een bezoek aan de wijk Trastevere in Rome. De naam betekent ‘aan de overkant van de Tiber’. Er hangt een hele gemoedelijke sfeer en het is een heerlijke plek om op een terrasje van de zon te genieten of ’s avonds van een ontspannen diner. Bijvoorbeeld rondom het Piazza di Santa Maria, waar ook nog een interessante kerk gelegen is.

rome

rome

Even buiten Rome

Heeft u nog tijd over of bent u op rondreis in Italië, dan is een uitstapje net buiten Rome nog zeer de moeite waard. U kunt dan een stukje van de oorspronkelijke Via Appia (de weg van Appius) opzoeken, aangelegd vanaf 312 voor Christus. Tegenwoordig Via Appia Antica geheten en vanuit Rome begint de weg bij de Porta San Sebastiano.

rome

Ostia Antica

Zo’n 30 kilometer verderop, aan de kust ligt Ostia Antica, waar één van de best bewaard gebleven Romeinse steden te vinden is. Ostia was van even voor onze jaartelling tot in de 4de eeuw na Christus een druk handelscentrum en de belangrijkste haven van Rome. Na het uitbreken van malaria raakte de stad in verval. Nu staan er ruïnes van voornamelijk de onderste delen van de verschillende bouwwerken in de stad. Waaronder woningen, tempels, marktplaatsen, een fort en een amfitheater. Langs de 2 kilometer lange hoofdweg, de Decumanus Maximus, liggen alle belangrijke gebouwen.

rome

Nog steeds worden er regelmatig opgravingen gedaan in Rome, waarbij nieuwe hoofdstukken uit onze geschiedenis blootgelegd worden. Een hele goede reden om de stad opnieuw te bezoeken. Voor nu laten wij Rome achter ons en gaan we een nieuw gebied verkennen, de Amalfikust, maar daarover leest u in Maxime op reis: Amalfikust en Pompeï.

Geef een reactie