Maxime op reis: Noord-Duitsland en Helgoland
Publicatiedatum: 21 februari 2018
Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer gaan we voor een lang weekend naar het noordenwesten van Duitsland en het eiland Helgoland in de Noordzee. Waar we genieten van mooie natuur en historische cultuur.
Tossens
In een kleine 4 uur tijd rijden we naar ons onderkomen voor de komende paar dagen in Tossens. Deze plaats ligt direct aan de kust, in de buurt van de stad Bremen, waaraan we deze reis ook een bezoek zullen brengen. Tossens is voorzien van enkele winkels en restaurants en met een trap kunt u de dijk beklimmen, waarna u direct bij de zee terecht komt.
Bremen
De historische Hanzestad Bremen ligt op ongeveer een uur rijden van Tossens. Ooit floreerde de stad als handelscentrum en tegenwoordig wonen er meer dan een half miljoen mensen. We zoeken een parkeergarage op, vlakbij de Altstad. In nog geen 3 minuten lopen zijn we daarna middenin de stad, bij de Marktplatz en de St. Petri Dom, die met zijn 2 hoge torens een opvallende verschijning is.
Veel van de oorspronkelijke, middeleeuwse gebouwen zijn in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld, maar in latere tijden gereconstrueerd, dus het centrum ademt nog steeds de sfeer van weleer uit. Het stadshuis is voorzien van een zinken dak en een van bogen voorziene façade, met bankjes, waar even heerlijk gezeten kan worden. In de ‘Ratskeller’ ligt de grootste verzameling Duitse wijnen.
Tegenover het stadhuis op de Marktplatz bevindt zich het standbeeld van Roland, de beschermer van de stad Bremen. Het staat voor veiligheid en gerechtigheid.
In de Dom is net een dienst aan de gang, dus we stellen ons bezoek nog even uit en maken eerst een wandeling door het omliggende gebied, waarbij we ook langs het grote warenhuis komen. Iets verderop vindt u de Schnoor, de oudste wijk van Bremen, voorzien van pittoreske straatjes met 15e-eeuwse huisjes. Uiteindelijk kunnen we de Dom alsnog van binnen bekijken.
Helgoland
Vandaag verlaten we het vasteland voor een boottocht naar het eiland Helgoland, gelegen op 2,5 uur varen vanaf Cuxhaven. Voor degenen die van shoppen houden is het interessant om te weten dat Helgoland een belastingparadijs is. Het assortiment beperkt zich echter vrijwel geheel tot alcohol, sigaretten en parfum. Wij gaan voor de kleurrijke bebouwing en de metershoge kliffen.
Die tot 60 meter hoge kliffen van rode zandsteen zijn nog niet te zien bij aankomst, want de boot meert aan, aan de lage kant van het eiland. Het eerste waar we langs komen is een rij kleurrijke huisjes, waarvan de meeste helaas gesloten blijken te zijn tijdens het laagseizoen. We willen graag de kliffen bekijken en realiseren ons dat we daarvoor naar boven moeten. Gelukkig blijkt er een alternatief voor de benenwagen. Tot onze aangename verrassing kunnen we daarvoor een lift nemen. Bij een aardige mevrouw kopen we voor nog geen euro een kaartje om naar boven te mogen en voor we het weten heeft de lift ons daar naar toe gebracht.
Goed om te weten is dat Helgoland autoluw is. Dat zorgt voor zeer zuivere lucht, maar ondanks dat het eiland bescheiden van formaat is, is dat dus wel iets om rekening mee te houden. Eenmaal boven is het bijvoorbeeld best nog wel een eindje lopen naar de kliffen. En voor mensen die slecht ter been zijn zal het slingerende pad so wie so niet zo’n succes zijn. Maar voor wie het tochtje wel onderneemt, is de beloning groot. Het pad biedt prachtige vergezichten op de spectaculaire lager gelegen kliffen. Onderweg komen we ook kleurrijke huisjes en veel groot uitgevallen schapen tegen.
Uiteindelijk keren we terug naar de lift om nu uitgebreid het lager gelegen stadje te bekijken. Hier zijn de winkels en horecagelegenheden te vinden en meer zeer sfeervolle straatjes, die zeker een bezoek waard zijn.
Fatsia japonica
Het valt ons op dat de beplanting tegen het exotische aan zit. We zien vooral veel behoorlijk uit de kluiten gewassen Fatsia japonica’s. Nou is dat een (kamer)plant die het ook in onze tuinen prima naar zijn zin heeft, maar op Helgoland gedijen ze duidelijk nog beter. Te danken aan de warme golfstroom, al merken we er vandaag weinig van, want het is guur winterweer. Overigens schijnt de lucht op Helgoland weinig pollen te bevatten, wat uitermate goed nieuws is voor degenen met hooikoorts.
Het blijkt uiteindelijk toch nog lastig te zijn om ergens een kop koffie/thee te drinken om weer op te warmen, maar uiteindelijk vinden we toch een pub die open is en bovendien nog een paar plekjes over heeft. Even verderop kiezen we bij een bakkertje met een groot assortiment ook nog wat lekkers uit om de ergste trek te stillen. Het duurt immers nog wel even voor we het diner op de boot terug zullen nuttigen.
Dühnen
Een laatste aanrader voor de kust van Noord-Duitsland: op 10 minuten rijden bij Cuxhaven vandaan ligt Dühnen, een kilometers lang zandstrand, met promenades en zeer geschikt voor het maken van een mooie strandwandeling. Ook zijn er hier veel hotels te vinden. Tijdens ons bezoek hebben we te maken met winterse temperaturen, maar het zonnetje geeft ons al wel een idee van de sfeer die hier zomers in deze badplaats hangt.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dit is wel een hele aparte belevenis zo te lezen. En dat toch op korte afstand van Nederland. Mooi verhaal en zeker de moeite waard. Weet wel dat Noord Duitsland een thee gebied is. Dat wist ik ook helemaal niet.