Maxime op reis: Miami en de Florida Keys
Publicatiedatum: 28 oktober 2016
Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over onze eigen reiservaringen. Met deze keer Miami en de Florida Keys in de spotlight. Spectaculaire zonsondergangen, zeewater in alle blauwtinten die er bestaan, maar ook cultuur gegarandeerd. Reist u mee?
Art Deco District
Een goed begin van het verkennen van Miami is met een wandeling over Ocean Drive. Deze anderhalve kilometer lange laan voert u langs Miami South Beach en het Art Deco-District, met de meest schitterende panden in vrolijke pasteltinten. Keert u er ’s avonds naar terug, dan zult u merken dat dat letterlijk een verschil van dag en nacht is. ’s Avonds komen de decibellen van de nachtclubs u te gemoed en is het zien en gezien worden. Vanaf één van de vele terrasjes kijkt u uw ogen uit aan de extravagant geklede voorbijgangers en de langzaam voorbij rijdende Lamborghini’s, Ferrari’s, Hummers, verlengde limousines en oude Cadillacs. Let er bij het bestellen van wat te eten of drinken overigens op dat u een kaart krijgt mét de prijzen erbij. Het voorkomt onaangename verrassingen, want op deze hotspot liggen de prijzen ’s avonds vele malen hoger dan overdag.
Española Way
Direct achter Ocean Drive ligt Washington Avenue, een lange straat met veel winkels en eettentjes die een stuk betaalbaarder zijn dan die aan Ocean Drive. U vindt hier ook Española Way. Een klein en sfeervol gebied met Spaans koloniale architectuur en veel gezellige restaurants met een Europese keuken.
Miami Downtown
Ook Miami Downtown staat op het menu. Anders dan metropools als New York en Washington is er (naar onze mening) niet zoveel te beleven, maar waar we hier voor komen is een boottocht in een heuse speedboat, á la Miami Vice. We vertrekken daarvoor vanaf de Bayside Marketplace, een leuke openlucht Mall. Als eerste varen we naar het eiland waar de sterren wonen. Via het huis van Ricky Martin naar Elisabeth Taylor, Carmen Electra, Don Johnson, Will Smith, Gloria Estefan, Madonna, Mr. Parker (u weet wel, van de pennen) en de uitvinder van Viagra. Daarna varen we de haven uit, de Atlantische Oceaan op. Nu zit de snelheid er goed in. Om de belevenis helemaal compleet te maken varen we nog langs Miami South Beach voordat we terug keren naar de haven.
Little Havana
Na de spectaculaire ervaring op het water brengen we een bezoek aan Little Havana in Calle Ocho, oftewel 8th Street. Buiten Cuba zelf wonen hier de meeste Cubanen ter wereld. Voor ons haalt Little Havana het bij lange na niet bij het echte Cuba. Meer dan een plein met een hek eromheen waar oude Cubanen domino spelen en hun sigaar roken, een aantal ‘sigarenfabrieken’ en wat Cubaanse restaurants is er niet. Wel vallen de muurschilderingen bij ons in de smaak.
Spaans klooster
Er wordt wel eens gezegd dat er zo weinig historische gebouwen te vinden zijn in Amerika. Op wat uitzonderingen na staan er inderdaad niet veel eeuwenoude gebouwen. In Miami hebben ze dat anders opgelost. We bezoeken er een prachtig Spaans klooster, The Ancient Spanish Monastery. Het klooster is in 1131 in Spanje gebouwd, maar begin 20ste eeuw is het steen voor steen afgebroken en naar Amerika verscheept. Sinds 1952 staat het in Miami. Het duurde maar liefst 19 maanden om het weer steen voor steen te herbouwen. Time Magazine noemde het in 1953 dan ook de grootste puzzel ooit. Om het klooster liggen mooie tuinen en tijdens onze wandeling vergeten we bijna dat we niet in Europa, maar in Amerika zijn!
Vizcaya Museum & Gardens
Maar er is nog een stukje historie te vinden in Miami. Daarvoor rijden we naar Vizcaya, een prachtige villa, ook weer omgeven door schitterende tuinen. Industrieel James Deering liet het begin 20ste eeuw bouwen als winterverblijf. De tuinen en architectuur van de villa zijn gebaseerd op de Italiaanse renaissance-stijl en in de villa is veel oude Europese kunst te vinden. U krijgt er een glimp van het leven van de nouveau riche aan het begin van de 20ste eeuw, met voor die tijd veel nieuwigheden, zoals sprinklers en telefoons.
Overseas Highway
We laten Miami achter ons en vertrekken richting het zuidelijkste puntje van de Verenigde Staten. In Key West vindt u een stukje Cariben in Amerika. Maar voor u er bent moet u eerst via de Overseas Highway er naar toe. En dat is echt geen straf. De rit op deze snelweg staat bekend als één van de mooiste routes van Amerika. Onderweg zult u alle tinten blauw zien in het zeewater én de overblijfselen van de vroegere Overseas Railroad. Deze spoorlijn werd ooit ontwikkeld door Henry Flagler, maar nadat de spoorlijn in 1935 zwaar te lijden had gehad van een orkaan is die nooit meer terug in gebruik genomen. Onderweg komen we tientallen bikers tegen, die ook van de route genieten.
Key West
De huizen in Florida zijn sowieso al kleurrijk en op Key West lijkt alles nog net een stukje uitbundiger. Veel huizen zijn vrijstaand, van hout en voorzien van veranda. Het is een genot om in de sfeervolle straatjes rond te lopen. Drukker (lees: toeristisch) is Duval Street, maar u vindt hier wel veel leuke eettentjes en souvenirwinkels. Ook kunt u zich hier te buiten gaan aan Key Lime pie, een heerlijke limoenroomtaart en het officiële gebak van Florida.
Waar Key West ook befaamd om is zijn de zonsondergangen. Een goede plek om daarvan te genieten is vanaf de Sunset Pier. Hier komen elke avond honderden mensen samen om vaak vergezeld van live-muziek de zon onder te zien gaan boven de Golf van Mexico.
Southernmost Point
Als u op Key West bent dan kan een bezoek aan het Southernmost Point natuurlijk niet ontbreken. Dit meest zuidelijke stukje Verenigde Staten ligt op 90 mijl van Havana en een markant herkenningspunt zorgt ervoor dat u dit niet over het hoofd ziet. Het is ook meteen een populaire fotospot, waar menigeen het bezoek op de foto vereeuwigd heeft. Niet ver hiervandaan is The Key West Butterfly & Nature Conservatory te vinden. Voor liefhebbers van vlinders of voor wie nóg relaxter wil worden is dit vlinderparadijs een must.
Ernest Hemingway museum
Schrijver Ernest Hemingway schreef verschillende van zijn bekende werken tijdens de periode dat hij op Key West woonde. Zijn huis is nog steeds te bezoeken en alles is in de oude staat behouden. Ook bijzonder is dat Hemingway katten met 6 tenen had en dat de (vele) nazaten daarvan nog steeds in en om het huis leven. Terwijl wij het bij kijken moeten houden en nergens aan mogen komen, lopen zij onbekommerd door het hele museum en kiezen ze de fijnste plekjes uit om eens even een dutje te doen.
Vuurtorenmuseum
Direct tegenover The Ernest Hemingway Home & Museum ligt het vuurtorenmuseum. Het is een klim, maar als u de tocht via de wenteltrap naar boven onderneemt, dan krijgt u als beloning een wijds uitzicht over Key West. Met aan de ene kant de Golf van Mexico en aan de andere kant de Atlantische Oceaan. Beneden is het bescheiden museum te vinden, waar alles over de geschiedenis van het ‘lighthouse’ te vinden is.
Islamorada
Voordat we The Keys verlaten om de rest van Florida te bezoeken maken we nog een tussenstop op Islamorada. Als u er tijdens uw trip de tijd voor heeft, dan kunnen we het zeker aanraden hier een extra nacht te verblijven. U vindt er paradijselijke stranden en veel rust.
‘Om de hoek’ bij Miami en The Keys ligt het uitgestrekte moerasgebied The Everglades, maar daar leest u in een ander reisverslag over. Zoals ook Cape Canaveral.
Heeft u een favoriete plek in Florida?
Lees ook: Maxime op reis: Tenerife, Maxime op reis: Alhambra, Maxime op reis: Cuba en Maxime op reis: Sicilië
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een heerlijk reisverslag weer. Geniet er echt van.
Waarschijnlijk heb ik iets gemist, maar wie is Maxime?
Beste ElidaRita, hartelijk bedankt voor uw reactie. U heeft niets gemist hoor, Maxime is de naam die wij als redactie van MAX Vandaag gekozen hebben om onze eigen reiservarigen met u te delen.