Naar cookieinstellingen
We leren Italiaans koken tijdens een kookcursus.

Maxime op reis: kookvakantie in Italië

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. We gaan deze keer op kookvakantie in Italië!

Op locatie tussen Bologna en Toscane

We houden erg van Italiaans eten. Pasta, bruschetta, pizza, tiramisu, pesto, ga zo maar door. En omdat we ook graag in de keuken staan, besluiten we eens een kookvakantie te gaan doen. Wie online zoekt, komt er een aantal tegen in Italië. In Nederland zijn natuurlijk ook wel Italiaanse kookcursussen te volgen, maar een heuse kookvakantie spreekt ons ook erg aan.

We kiezen een kookvakantie uit die in de heuvels tussen Bologna en Toscane ligt. Hier verblijven we 1 week, waarbij we 3 dagen kookworkshops volgen en daarnaast nog lokale delicatessen bezoeken. Op de locatie zijn 7 appartementen, een hoofdgebouw waar de workshops zijn en een zwembad met uitzicht op de bergen.

De locatie in Italië.

Het zwembad met uitzicht op de bergen.

Het programma voor deze kookvakantie

De kookvakantie is normaal gesproken van zaterdag tot zaterdag, maar wij zijn tijdens een extra ingeplande week. Deze duurt van zondag tot zondag. Het programma is daarom iets aangepast. De organisatie biedt 3 verschillende kookcursussen aan. De 1e draait vooral om de Bolognese en Toscaanse keuken, met een paar uitstapjes. De 2e draait vooral om de lokale specialiteiten. En de 3e is alleen 2 weken in de herfst te boeken, want deze draait om truffels en paddenstoelen.

De kookvakantie die wij uiteindelijk volgen is een combinatie van 1 en 2. Op maandag, dinsdag en woensdag koken we, op donderdag gaan we naar een balsamico makerij en bezoeken we een wijngaard. Op vrijdag zien we hoe Parmezaanse kaas gemaakt wordt en op zaterdagavond gaan we nog uit eten.

Hier gaan we pasta leren maken.

De groepssamenstelling

De cursussen in de kookvakantie worden gegeven door chef Stefania en haar dochter Agatha. De groepsgrootte varieert van 16 personen tot aan 4. Wij hebben het geluk in een groep van in totaal 4 mensen te zitten. Zo krijgen we veel persoonlijke aandacht tijdens het koken en kunnen we veel zelf maken. In de groep zitten een moeder en dochter en zijn 2 vrouwen alleen. Het is zowel alleen als met bekenden leuk om deze kookworkshops te volgen. Er zijn momenten van samen zijn, maar er is ook tijd voor onszelf.

We gaan zelf pasta maken, helemaal met de hand

Op de 1e dag gaan we zelf pasta maken. Compleet met de hand, er komt geen machine aan te pas. Een flinke klus, waar een beetje spierballen bij nodig zijn. En vooral geduld, want het deeg moet vaak rusten. We maken sfoglia, een basis voor tagliatelle en tortelloni. Tagliatelle zijn de wat dikkere repen pasta en tortelloni is een gevulde pastasoort en wordt op een speciale manier vouwen. Bij deze 2 soorten maken we ook sauzen en we maken deze dag nog een Italiaans toetje: fior di latte.

Zelf pasta maken.Sfoglio deeg, om tagliatelle te maken

Tortelloni, ongekookt en gekookt.Tortelloni, gevulde pasta

Het toetje, fior di latte.Fior di latte

Op de 2e dag maken we bruschetta, spaghetti alla ‘chitarra’ met bijbehorende saus en cantuccini koekjes. De chitarra is een hulpmiddel, wat erg op een gitaar lijkt. Het is een constructie met snaren zoals een gitaar, waar het deeg op uitgerold wordt. Zo is gemakkelijk spaghetti te maken.

Verschillende soorten bruschetta.Verschillende soorten bruschetta

Spaghetti a la chitarra.Spaghetti a lá ‘chitarra’

De 3e dag staan pizza en tiramisu centraal. Wat we in de ochtend maken, eten we daarna zelf op tijdens de lunch. Elke kookdag is het een 4-gangen lunch, met bijpassende wijnen uit de buurt. Echte Italiaanse lunches, zoals we die vaak in films zien. Gezellig met elkaar aan tafel, met antipasti, een pastagerecht, nog een 2e gerecht en dan een toetje. ’s Avonds hoeven we niet veel meer te eten, zoals u zich misschien wel kunt voorstellen.

Eigengemaakte pizza.Zelf pizza maken in een echte steenoven

Goede temperaturen, maar het zwembad is nog te koud

Na de lunch op de kookdagen hebben we vrije tijd. Het weer klaart op in dit deel van Italië, waar even daarvoor nog veel regenval is geweest. Van de overstromingen is in de bergen niets te merken. De temperatuur wordt zelfs zo lekker dat we met een boek bij het zwembad kunnen liggen. Het water zelf is alleen nog wat te koud. Maar weinigen durven het aan om even te zwemmen.

Uitstapje naar een balsamico maker

Ook de uitstapjes in deze kookvakantie, naar de lokale specialiteiten, zijn erg leerzaam. Zo is de meeste balsamico die we in de supermarkt kopen helemaal geen officiële versie. Net zoals champagne is ook de echte balsamico een beschermde naam. Het moet in een speciale fles zitten, uit de juiste regio komen, met de juiste druif en minstens 12 of minstens 25 jaar op het vat gerijpt zijn, wil het aceto balsamico tradizionale di modena genoemd worden. Zelfs als het rijpingsproces gegaan is zoals hoort, maar het in een andere fles zit, mag het de officiële naam niet dragen.

Vaten met balsamico liggen hier te rijpen.

Uitstapje naar de Parmezaanse kaas fabriek

Datzelfde geldt ook voor Parmezaanse kaas. Ook hier zijn strenge regels verbonden aan wanneer kaas de naam Parmigiano Reggiano mag dragen. De Parmezaanse kaas wordt in ongeveer 300 fabrieken in de regio gemaakt. Daarbij mag een boer de melk van zijn koeien maar aan 1 locatie geven en zijn er strenge eisen voor de koeien. De kaas moet minstens 12 maanden rijpen, dan pas krijgt het de naam Parmigiano Reggiano. Anders is het gewoon kaas.

In de fabriek waar wij een kijkje mogen nemen, worden 100 kazen per dag gemaakt. En dat 365 dagen in het jaar. De opslag is dan ook groot, kunt u zich voorstellen. Rijen en rijen met grote ronde kazen. Van de vloer tot aan het metershoge plafond. Elke week worden de kazen omgedraaid, voor het rijpingsproces. Gelukkig doet een machine dat tegenwoordig, want de kazen wegen zo’n 40 kilo per stuk.

Zo wordt Parmezaanse kaas gemaakt.

Stapels Parmezaanse kaas.

Een recent gemaakte kaas.

De reis ernaartoe

Vol inspiratie en veel wijzer gaan we op zondag weer naar huis. De locatie is met het vliegtuig te bereiken via Bologna. Het is aan te raden om vervolgens wel een auto te huren, aangezien de kooklocatie in de bergen ligt. Het dichtstbijzijnde treinstation is 20 minuten rijden. Er is vervolgens wel een busverbinding, maar deze rijdt niet heel vaak. Zelf met de auto gaan kan ook. Vanaf Utrecht is het zo’n 1.300 kilometer.

Onder de noemer Maxime op reis leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Klik hier voor een compleet overzicht en meer reisverhalen.

(Bron en foto’s: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Jojo52 says:

    En wat is de prijs van dit snoepreisje?

      MAX Vandaag says:

      Beste Jojo52, bedankt voor uw reactie. Het is een beschrijving van de vakantie die de betreffende redacteur op eigen kosten gemaakt heeft. Dat geldt overigens voor alle Maxime’s op reis op onze website. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    E.C. says:

    Wat een duidelijk verslag van zo’n heerlijke reis!
    Zo krijg je meteen zin om je koffer te pakken.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.