Maxime op reis: Gent
Publicatiedatum: 3 november 2017
Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer bezoeken we misschien wel de meest gezellige stad van België: Gent.
Dag 1
Het is zaterdagochtend vroeg als wij naar Gent vertrekken met de auto. Hoewel de combinatie grote stad en auto vaak niet de beste is, is Gent prima te bereiken met dit vervoersmiddel. Na een rit van 2,5 uur gaan we de snelweg af en rijden we bijna direct op de parkeergarage van station Gent-Sint-Pieters af. We parkeren de auto en vervolgen onze weg naar het centrum met de tram. Het station ligt best ver van het centrum, dus lopen naar ons hotel is niet echt een optie. Let er overigens op dat u een vervoersbewijs koopt voordat u de tram instapt, want deze moet u stempelen zodra u instapt. U kunt een kaartje kopen bij de automaten op de perrons.
Stadswandeling
Na ongeveer 10 minuten rijden komen we aan in het autoluwe centrum van Gent. Nadat we de omgeving- een groot plein met eeuwenoude huizen en een enorme kerk- in ons op hebben genomen, gaan we op zoek naar ons hotel. Hier leggen we snel onze spullen neer en besluiten een stadswandeling te maken om de stad te verkennen, want Gent is prachtig. De rivier (een samenkomst van de Schelde en de Leie) geeft de stad iets romantisch en wij kunnen ons geen andere stad voor de geest halen waar er zoveel goed onderhouden oude gebouwen staan als hier. Gent bloeit in de Middeleeuwen (t/m het jaar 1500), een tijd waarin de Scheldegotiek-bouwstijl hoogtij viert en dat is goed terug te zien aan het straatbeeld.
Groot Vleeshuis
Een van de mooiste en best geconserveerde gebouwen is de Groot Vleesmarkt aan de Groentenmarkt, een straat vlak achter het winkelgebied. Deze voormalige overdekte markthal staat hier al sinds het jaar 1215 en fungeert nu als promotiecentrum voor West-Vlaamse streekproducten. Wij nemen even een kijkje, maar vinden de buitenkant eigenlijk net zo interessant. Daar zijn allerlei restaurantjes en cafés gevestigd, waaronder het kleinste café van heel de stad. Het is gevestigd in het witte gebouwtje op de onderstaande foto.
Omdat de stad al zo oud is, vinden we overal kleine, leuke straatjes met aparte winkeltjes en horecagelegenheden. Zo is er bijvoorbeeld een winkel waar ze alleen knopen verkopen en een tearoom die meer lijkt op een klein museum dan op een plek waar er iets gedronken en gegeten kan worden.
Pleinen van Gent
Tijdens onze wandeling ontdekken we overigens ook dat Gent geen groot, centraal plein kent. Er zijn op relatief kleine oppervlakte zo’n 3 of 4 kleinere en grotere pleinen die stuk voor stuk erg gezellig zijn. Een van de pleinen is de Vrijdagmarkt, waar we later in dit stuk nog op terugkomen.
Als de avond valt
Na zo’n 2 uur wandelen begint het een beetje te schemeren en besluiten we naar een restaurant te gaan. Dit is gevestigd in een prachtig pand nabij het gemeentehuis van Gent, waar we eerder op de dag al zijn langsgelopen. Dit is een bijzonder fraai pand door alle mooie details aan de buitenkant. Op de foto hieronder ziet u een close-up.
Na ons etentje lopen we terug naar ons hotel en passeren we prachtig verlichte huizen aan het water. Uiteraard is ook de grootste toeristische attractie van de stad goed verlicht: kasteel Gravensteen. Dit gaan we morgen bezoeken.
Dag 2
Na een nacht goed slapen zijn we klaar voor wat er vandaag op het programma staat: een bezoek aan de middeleeuwse burcht Gravensteen en het museum voor hedendaagse kunst.
Gravensteen
Eerst gaan we naar Gravensteen, dat zo ongeveer om de hoek van ons hotel ligt. Het verdedigingswerk staat hier al vanaf het jaar 1180 en moet destijds ongewenste gasten buiten de deur houden. De enorme poort die wij door moeten, verraadt dat deze missie vast is geslaagd. Deze is minstens 10 meter dik!
Bij de kassa kopen we een kaartje en de medewerker vertelt ons dat we de nummers moeten volgen als we alles willen zien. Dat willen we uiteraard, dus volgen we de genummerde aanwijsbordjes. Deze brengen ons door het kasteel, waar van alles te lezen is over het ontstaan van Gravensteen en de manier waarop hier destijds wordt geleefd. De vele kamers vol martelwerktuigen en grote zwaarden verraden dat het er hier niet altijd zachtzinnig aan toe is gegaan.
Uitzicht
Via smalle trappetjes komen we steeds hoger, totdat we op het dak uitkomen waar we langs de kantelen kunnen lopen. Erg bijzonder, want het uitzicht over de stad vanaf deze plek is prachtig.
Nadat we alles goed in ons hebben opgenomen, gaan we weer naar beneden. Hier lopen we nog even rondom het kasteel, waardoor we ook delen zien die niet voor het publiek toegankelijk zijn. Wij proberen ons in te denken wat hier vroeger zou zijn geweest.
Brocantemarkt
Na ongeveer anderhalf uur zijn we klaar in Gravensteen en hebben we het idee dat we echt iets bijzonders hebben gezien. Het kasteel is jammer genoeg niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten, want de burcht telt meer dan 400 treden en ook het buitenterrein is vrij hobbelig.
Na dit bezoek besluiten we even snel iets te eten in een leuk eetcafé nabij de Vrijdagmarkt, één van de pleinen van Gent. Hier zitten talloze restaurantjes. De straten achter de Vrijdagmarkt zijn overigens ook het bezoeken waard, lezen wij in een boekje. Hier ligt onder andere de Sint-Jacobskerk, waar in de buurt elke vrijdag- en zaterdagmorgen een brokantemarkt wordt georganiseerd van 8 tot 13.00 uur. Op zondag is er ook markt, maar dan van 8.00 tot 14.00 uur.
Museum en Citadelpark
Wij hebben helaas geen tijd om de markt te bezoeken, want wij gaan door naar het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (SMAK). Na een kort ritje met de tram komen we aan bij het park waar het museum praktisch aan grenst: het Citadelpark. Dit is een prachtig park vol mooie standbeelden en hoogteverschillen.
We besluiten dus eerst een kleine wandeling te maken voordat we koers zetten richting SMAK. We gaan naar binnen en bekijken de (zeer) moderne kunst die hier aan de muren hangt. Het museum is niet heel groot, dus na een half uur zijn we hier klaar en besluiten we als afsluiter van een paar leuke dagen Gent nog even iets te drinken in het museumcafé.
Overige tips
Wij hebben tijdens ons tripje naar Gent veel gelopen. Bent u minder goed te been? Dan is het bezoeken van de vele kerken die Gent rijk is wellicht een goed idee. Wij lichten er een paar voor u uit.
Sint-Baafskathedraal
Deze kathedraal fungeert als hoofdzetel van het bisdom Gent en is gebouwd op overblijfselen van een kerk uit 1200. De kerk is niet alleen groot en mooi, maar herbergt ook een collectie kunst van Vlaamse meesters zoals Pieter Paul Rubens.
Sint-Niklaaskerk
De Sint-Niklaaskerk vindt u nabij de Sint-Baafskathedraal en ziet er zeer fraai uit, zowel van binnen als buiten. De nabijgelegen groenstrook is overigens ook een fijne plek om even uit te rusten.
De Belfort van Gent
De Belfort van Gent is niet echt een kerk, maar is wel uw bezoek waard. Deze toren is in 1313 gebouwd ter ere van de autonomie van de stad en ligt op loopafstand van de bovengenoemde kerken.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Heerlijk om deze foto’s terug te zien. Wij hebben 40 jaar in Zeeuws Vlaanderen gewoond dicht tegen België aan. En hebben veel van Gent , Brugge enz gezien. En natuurlijk jaren van de Gentse feesten mee gemaakt. Een aanrader, een mooi en lekker feest. Het is een bezoek waard.