Maxime op reis: Everglades in Florida
Publicatiedatum: 10 februari 2017
Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. We gaan deze keer op zoek naar alligators (en muggen!) in natuurpark de Everglades in Florida.
River of Grass
De bijnaam van de Everglades is ‘River of Grass’, het subtropische moerasgebied is eigenlijk meer een brede ‘rivier’, die vanaf de Kissimmee River heel langzaam richting het zuiden stroomt. In totaal beslaat het gebied ruim 6000 vierkante kilometer. Er leiden maar een paar wegen door het park, waarvan er eentje naar het zuidelijke gedeelte van het park gaat, de highway 9336. Daarnaast zijn er 2 wegen die het park van oost naar west doorkruizen: de US 41 vanaf Miami en de wat noordelijkere 75. Beide komen bij Naples uit.
Homestead
Eerder schreven we al over ons bezoek aan Miami en de Florida Keys en nu pakken wij onze reis op vanaf Islamorada op de Florida Key’s. Vanaf deze paradijselijke bestemming rijden we richting Homestead, vanwaar we via highway 9336 naar de toegang van de Everglades rijden. Daar is ook meteen 1 van de 4 informatiecentra te vinden, met een kleine tentoonstelling erbij. Handig is dat ze hier ook gratis kaartjes van het gebied hebben, waarop de verschillende trails en uitkijkpunten overzichtelijk staan aangegeven. Zoals veel Amerikanen, vraagt ook de ranger die ons de kaart overhandigt ons waar wij vandaan komen. Als hij hoort dat dat Nederland is vertelt hij dat hij in Amsterdam geweest is en nog nooit zoveel fietsen bij elkaar gezien heeft. Op zijn vraag hoeveel fietsen wij ieder hebben, antwoorden wij in koor “2”, waarop zijn collega’s en hij in een deuk liggen.
Muggenmiddel
De ranger vraagt ons of wij nog een muggenwerend middel nodig hebben, maar we zijn al voorzien. We hebben een middel uit Nederland meegenomen dat op eerdere vakanties zijn werking al meerdere keren bewezen heeft. Daar krijgen we spijt van, maar dat blijkt later pas… Naast diverse muggensoorten en alligators zijn er in de Everglades ook onder andere zeekoeien, panters, witte ibissen en vele slangen te vinden. De laatste jaren is de python in opkomst, dit doordat deze niet inheemse diersoort door verschillende mensen in het gebied is vrijgelaten. Geen goed nieuws, want de python gedijt enorm goed onder de omstandigheden in het park en vormt inmiddels een bedreiging voor de inheemse diersoorten.
Indianen
In de Everglades leven nog enkele indianenstammen, de Miccosukee en Seminole-indianen. Ze zijn voornamelijk te vinden in kleine dorpjes, waar ze onder andere ritten met airboats aanbieden, alligatorshows geven of manden en dergelijke verkopen. Vaak is dit wel erg toeristisch.
Royal Palm Trail
Wij gaan op weg naar het zuiden en onze eerste stop is bij de Royal Palm Trail. Hier kan een kleine wandeling gemaakt worden over een houten vlonder, zodat we veilig over het moeras en kleine meertjes heen kunnen lopen. Het duurt niet lang voordat we de eerste alligators op de kant zien liggen.
Pa-hay-okee Overlook
We stappen weer in de auto en rijden dieper de Everglades in, naar de Pa-hay-okee Overlook. Deze korte trail geeft een weids overzicht over het moeras met zijn lage begroeiing. We merken inmiddels dat onze muggenspray geen enkel effect heeft. Het is niet onze eerste keer in de Everglades, maar voorgaande keren hebben we dit niet zo meegemaakt. Alle keren was het regenseizoen, dus daar kan het niet aan liggen. Gelukkig zijn we zo slim geweest om lange broeken aan te trekken, maar voor lange mouwen vonden we het echt te warm. Voor we het weten zitten we onder de muggenbulten. Terug bij de auto nog maar wat extra sprayen.
Help we worden opgegeten!
Bij de volgende stop, de Mahogany Hammock Boardwalk, slaan de muggen echter meteen weer toe. Daarnaast hebben hier een soort dazen het op ons voorzien en we houden het voor gezien en rennen terug naar de auto. Zonder helaas de grootste mahonieboom van de VS te zien, die even verderop staat. Inmiddels hebben we dikke spijt dat we niet voor het lokale muggenmiddel gegaan zijn. Ook zien de hoeden met netten die sommige andere mensen dragen er ineens ontzettend aantrekkelijk uit. Dat onthouden we voor een eventuele volgende keer.
Flamingo Visitor Centre
We laten de trails en uitkijkpunten even voor wat ze zijn en rijden in één keer door naar het uiterste puntje waar met de auto te komen is, Flamingo Visitor Centre. Het blijkt hier uitgestorven te zijn en het Visitor Centre zelf is inmiddels een beetje vergane glorie geworden. Hiervandaan kunnen wel mooie boottochten gemaakt worden, maar wij hebben een ritje met een airboat in gedachten en daarvoor zoeken we een ander gedeelte van het park op. Onze vorige keer in een airboat is immers inmiddels al weer even geleden, dat was in 1988!
Airboat
We gaan terug richting Homestead, vervolgens noordwaarts en slaan dan linksaf US 41 op, richting de westkust van Florida. Langs deze weg zitten vele bedrijfjes die airboat-ritten aanbieden. De lucht is inmiddels flink dreigend geworden, maar toch trekken we de stoute schoenen aan en we parkeren bij een bedrijf dat we al op internet opgezocht hebben.
Uit ervaring weten we dat de propellers van deze zwevende boten een flink kabaal producen, dus we zijn voorbereid met oordopjes. Heeft u die niet bij u, niet getreurd, want ze worden ook aangeboden aan het begin van de rit. Het voelt bijna magisch als we even later weer over de moerassen glijden. Op de meeste plekken is het water zeer ondiep, waardoor de airboat de ideale boot is voor dit gebied.
Af en toe stopt de gids om het één en ander uit te leggen of ons op een alligator of bijzondere vogel te wijzen. Na een uurtje zijn we weer terug bij het beginpunt.
We hebben het gelukkig droog gehouden onderweg. Nu hebben we nog zo’n anderhalf uur rijden voor de boeg naar ons hotel in Bonita Springs.
Ten Thousand Islands
Tijdens eerdere bezoeken hebben we nog een aantal andere plekken in de Everglades aangedaan en 2 ervan willen we u ook graag tippen. De eerste is Ten Thousand Islands, met zijn vele mangrove-eilanden en talloze vogelsoorten. U kunt onder andere vanaf Everglades City boottochten naar de eilanden maken. Verwacht bij Everglades City overigens geen echte stad. Dit kleine plaatsje heeft wel de nodige voorzieningen voor toeristen en er kan ook overnacht worden.
Shark Valley
De tweede aanrader is Shark Valley. Als u echt veel van de wildlife van de Everglades wilt zien, dan kunt u hier een prachtige tocht per ‘tram’ maken. Onderweg wordt ook een uitkijktoren aangedaan die een mooi uitzicht over het gebied biedt. Er zijn ook mogelijkheden om een gedeelte van de route te voet of per fiets af te leggen, maar dan mist u wel de verhalen van de zeer ervaren gidsen die met de trams meerijden.
Een volgende keer leest u verder over ons bezoek aan The Sunshine State.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Toen ik dit stukje gelezen had, was ik zelf ook meteen weer terug in de Ever Glades. Het is alweer een hele tijd geleden, maar heeft toen ook grote indruk op ons gemaakt. Maar we zijn ook erg onvoorzichtig geweest. We mochten van de gids even zelf rondlopen en troffen toen een grote alligator vlak voor ons op het pad waar we liepen. Ik heb er nog foto’s van gemaakt ook en eigenlijk was het onverantwoord dat we zijn blijven staan, want die beesten zijn veel sneller dan je denkt en het had zomaar verkeerd af kunnen lopen. Maar het gebied is prachtig.
Ik ben er geweest met mijn dochter. De Ever glades en de keys de parken erom heen, schitterend ,Florida is de moeite waard.