drenthe

Maxime op reis: Drenthe

Onder de noemer ‘Maxime op reis’ leest u regelmatig verhalen over de eigen reiservaringen van de redactie van MAX Vandaag. Deze keer gaan we op pad in eigen land. We bezoeken een deel van Drenthe, waar we een walhalla voor vogels en planten aantreffen. Maar we krijgen veel meer dan dat.

Hunebedden

Havelte, ook wel de Parel van Drenthe, staat bekend om de hunebedden op de Havelterberg. Deze steenkamers uit het stenen tijdperk functioneerden volgens de overlevering als grafkamer. Op last van de Duitsers zijn de hunebedden in de Tweede Wereldoorlog afgebroken om plaats te maken voor een landingsbaan. De stenen zijn begraven om herkenning door de geallieerden te voorkomen. In 1949 zijn de hunebedden weer herbouwd op hun oorspronkelijke plek.

hunebedden

Wanneer we verder wandelen kleurt het landschap paars door de enorme hoeveelheid heide. Ruiters draven op hun paarden over de zandpaden, het is een prachtig gezicht. Naast de hunebedden en prachtige natuur, is er in Havelte ook veel te zien in het centrum. Wij brengen een bezoek aan de Nederlandse Hervormde kerk en de korenmolen.

Dwingelderveld

Na ons hunebedavontuur rijden we verder richting Ruinen. Moe maar voldaan zoeken we ons hotel op. De volgende dag worden we vriendelijk gewekt door de vogels. Na het ontbijt vertrekken we naar het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit is het grootste natte heidegebied van West-Europa en staat bekend om de grote verscheidenheid aan dieren en planten. Het park wordt beheerd door Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Zou het park niet beheerd worden, dan raakt het overwoekerd door bomen en struiken en verandert het in een bos. Dat beheer gebeurt grotendeels natuurlijk, door schapen en koeien rond te laten lopen.

Dwingelderveld

Wij kiezen ervoor het gebied te voet te verkennen. Anderen maken gebruik van de aangelegde fietspaden. Tijdens de wandeling maken we een tussenstop bij een schaapskooi en een vogel-observatiehutje. Vanuit de hut spotten we de slobeend, dodaars en steltlopers. Bent u een echte vogelliefhebber? Dan raden we u aan om voor vertrek contact op te nemen met het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Dwingelderveld of een kijkje te nemen op de website. Zij kunnen u precies verstellen wanneer welke rondleidingen gegeven worden.

Westerbork

Voor de middag staat Kamp Westerbork op ons programma. We zijn erg onder de indruk. We lopen over het kampterrein en de beeldentuin en brengen een bezoek aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het museum krijgen we een duidelijk beeld van wat er in Nederland, en in het kamp, tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Geen boek kan dit beter omschrijven, we zijn enorm geraakt door de beelden en verhalen die we aan ons voorbij zien komen. Om de verhalen en beelden te verwerken, houden we de avond vrij. Morgen een nieuwe dag.

Westerbork

TT Assen

Race liefhebber? Dan mag een bezoek aan het TT-circuit natuurlijk niet ontbreken. Sinds 1925 wordt hier jaarlijks de TT Assen georganiseerd. Bij een bezoek komt u meer te weten over de historie van het circuit en interessante feiten over de gereden races. Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om zelf te rijden op het circuit. Wij slaan dit rondje over en gaan verder naar Zuidlaren.

Foto: archief

Zuidlaren

Het weer zit mee, want eenmaal aangekomen breekt de zon door. In het oosten van het dorp, aan de vaart van het Zuidlaardermeer, staat de museummolen De Wachter. Het is een windmolen waar granen en specerijen worden gemalen. In de basis draait de molen op wind, maar het heeft de mogelijkheid om op stoommachines terug te vallen wanneer er onvoldoende wind is. Het is een idyllisch dorp met veel gezellige boetiekjes, winkels en cafés. Na onze wandeling sluiten we ons weekend af in één van die gezellige cafés.

Wat ons betreft was het een geslaagd weekend. We hebben nog maar een fractie gezien van wat Drenthe te bieden heeft, dus reden te meer om nog eens terug te komen!

Geef een reactie