Mag u de tijd afronden of verzetten van een parkeerschijf en meer vragen en antwoorden
Publicatiedatum: 22 februari 2025
Op plekken met een blauwe zone kan een parkeerschijf gebruikt worden om gratis een beperkte tijd te parkeren. Mag u de tijd dan afronden bij het instellen van de schijf? En mag u die verzetten wanneer de tijd is verstreken? De antwoorden op deze en meer vragen vindt u hieronder.
Hoe werkt een parkeerschijf?
In veel gemeenten wordt gewerkt met blauwe zones, oftewel parkeerzones. In zo’n zone geldt een maximale parkeerduur. Gangbaar is 2 uur, maar het kan ook korter of langer zijn. De maximale parkeerduur wordt aangegeven met verkeersborden. Daarnaast is de stoeprand in deze gebieden gemarkeerd met een blauwe lijn. Er geldt tevens een parkeerverbod indien er langer wordt geparkeerd dan de parkeerduur die op het bord is aangegeven. Op de parkeerschijf stelt u de tijd in waarop u de auto parkeert, niet tot hoe laat u er wil staan. Parkeert u in zo’n zone, dan is een parkeerschijf verplicht, maar het is niet verplicht om de schijf standaard bij u te hebben.
Waar moet een parkeerschijf geplaatst worden?
De parkeerschijf moet goed zichtbaar zijn in de auto. Leg hem daarom achter de voorruit, zodat controleurs hem direct zullen zien.
Mag u de tijd op de parkeerschijf afronden?
Het is toegestaan om de tijd op de parkeerschijf tijdens het instellen naar boven af te ronden, is te lezen op de website van de overheid (Artikel 25, punt 4). U moet hem namelijk instellen op het hele of halve uur. Parkeert u om 14.03 uur, dan mag u hem dus op 14.30 uur zetten. Op die manier kunt u dus 27 minuten langer parkeren dan de maximale parkeertijd.
Mag u de tijd van de parkeerschijf opnieuw instellen wanneer die verstreken is?
Is de maximale parkeerduur verstreken, dan mag u de tijd op de parkeerschijf níét verzetten naar een volgende maximale parkeerduur. Doet u dit wel, dan kunt u daar een boete voor foutparkeren voor krijgen, van 120 euro. Het is dan weer wel toegestaan om de auto naar een andere plek in de blauwe zone te verzetten en de parkeerschijf opnieuw in te stellen. Dit wordt gezien als een nieuwe parkeeractie. De parkeerschijf mag ook geen automatisch mechanisme hebben dat tijdens het parkeren de tijd aanpast.
Parkeerschijf op gehandicaptenparkeerplaats
Ook voor een gehandicaptenparkeerplaats kan een maximale parkeerduur gelden. In dat geval moet u ook een parkeerschijf gebruiken. Ze hebben niet altijd een blauwe stoeprand, dus let goed op de borden. Voor de rest geldt in een gebied met een blauwe zone meestal dat er naast de gehandicaptenparkeerkaart geen parkeerschijf neergelegd hoeft te worden, maar dat verschilt per gemeente, dus controleer dat altijd. Bijvoorbeeld via gehandicaptenparkeerkaart.nl.
Mag een Nederlandse schijf ook in een ander land met een parkeerschijfzone gebruikt worden?
Zolang u hem in een auto met een Nederlands kenteken gebruikt, mag u uw Nederlandse parkeerschijf in de gehele Europese Unie gebruiken. Rijdt u in een auto met een buitenlands kenteken, dan heeft u een lokale schijf nodig. De ANWB tipt dat die vaak bij benzinepompen verkrijgbaar zijn.
(Bron: Rijksoverheid.nl, Wetten.overheid.nl, ANWB, Autoweek, Patiëntenfederatie Nederland, Gehandicaptenparkeerkaart.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Aanvulling: parkeerschijven met reclame erop ( Hema/ANWB/Zandvoort et cetera ) zijn niet meer toegestaan, alleen neutrale versies en er mag geen kwartieraanduiding op staan; alleen halve en hele uren. Gebruikt u nog zo’n versie dan kunt u daar een verbaal voor krijgen in een aantal landen.
Wat u beweer klopt dus niet : u zegt parkeren 14.03 uur mag ik hem instellen op 14.30 dit koste mij dus een fikse boete van 120 euro , ik had hem op 14.00 moeten zetten !
Beste Dockertje, bedankt voor uw reactie. Wij hebben dit artikel gebaseerd op diverse bronnen. Voor de zekerheid hebben wij de vraag nu uitstaan bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag
Inmiddels hebben wij bericht gekregen en de informatie die wij in het artikel hebben staan klopt. Het is aan de gemeente om dit te handhaven, dus daar zou u een klacht kunnen indienen. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag