Een man staat brandstof te tanken in zijn rode auto.

Let hierop als u brandstof gaat tanken met de auto

Wie een brandstofauto heeft, staat regelmatig bij het tankstation. Hoe simpel brandstof tanken misschien klinkt, toch kan er een hoop misgaan. Sommige handelingen zijn zelfs gevaarlijk. We zetten ze op een rij.  

De verkeerde brandstof tanken

Misschien bent u in gedachten verzonken of heeft u een auto van iemand anders geleend. Dan kan het zomaar gebeuren dat u de verkeerde brandstof in de tank stopt. Heel vervelend, maar u bent lang niet de enige. Jaarlijks overkomt dit duizenden mensen. Zorg dat u direct actie onderneemt, start de auto niet en ga er niet mee rijden. Ook een kleine hoeveelheid verkeerde brandstof kan al een hoop ellende opleveren. Bel de pechhulpdienst, zij kunnen de tank leegpompen. Lees meer hierover in ons eerdere artikel.

Bel niet tijdens het tanken

Tanken is een bezigheid die erbij hoort, dus soms willen mensen nog wel eens meerdere dingen tegelijk doen tijdens het vullen van de tank. Even een telefoontje plegen zou dus kunnen. Maar toch wordt het afgeraden. Bij veel tankstations is het zelfs verboden. In theorie kunnen er namelijk vonken ontstaan wanneer de telefoon valt. Dit heeft te maken met de elektrische deeltjes in telefoons en de gassen die vrijkomen van de brandstof. Nog een reden waarom het beter is om niet te bellen, leest u in ons artikel hierover.

tanken
Lees ook: Tips om goedkoper te tanken en brandstof te besparen

Zet het vulpistool niet vast

Het mag al jaren niet meer in Nederland: het vulpistool vastzetten met een speciale hendel. Dan hoeft u de knop niet de hele tijd vast- en ingedrukt te houden. Handig voor wie niet meer zoveel kracht in de handen heeft. Maar het mag niet meer, omdat het gevaarlijk is. De speciale hendel is dus verwijderd. Toch zijn er mensen die de tankdop gebruiken om het vulpistool vast te zetten. Doe dit dus niet. Dit geldt overigens alleen voor personenauto’s. Speciale pompen voor vrachtwagens en bussen hebben de optie nog wel. Daar gaat een veel grotere hoeveelheid brandstof in.

Zet de motor uit

Eigenlijk wel één van de belangrijkste handelingen: zet de motor uit voordat u gaat tanken. Dit wordt ook aangeduid bij bijna elk tankstation. Het geeft een verhoogd risico op brand. Daarnaast is het slecht voor het milieu. Start de motor ook pas weer als de tankdop weer op de tank zit en het klepje dicht is.

auto
Lees ook: Hoe zit het? Hoeveel brandstof mag u vervoeren met de auto?

De tank volledig vullen

Hoe vol mag een tank gevuld worden? Het vulpistool slaat vanzelf af, wanneer de tank nagenoeg vol zit. Sommige mensen gaan dan nog even door. Toch is het niet de bedoeling om de tank tot aan de vulopening te vullen, benadrukt de ANWB. Het kan zorgen voor het morsen van brandstof en dat is gevaarlijk voor andere weggebruikers. In de meeste autohandleidingen staat dan ook: stop met tanken nadat het vulpistool voor de 2e keer is afgeslagen.

(Bron: archief, ANWB, AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Clever says:

    Als ik zo’n artikeltje lees dan krijg ik toch de indruk dat Max denkt dat wij allemaal debiel zijn! Wat er overigens niet in staat is dat je door dat vulpistool vast te houden vrijwel automatisch boven de tankopening staat en dan die verschrikkelijke brandstof dampen staat in te ademen.

    Heer Bommel says:

    Wij reizen met de auto elk jaar door minstens 8 Europese landen. Alleen in Nederland kan je de hendel niet vastzetten en sta je dus altijd de schadelijke dampen in te ademen. Maar ik wil best geloven dat het levensgevaarlijk is in die andere landen, hoor. Niet dat ik daar ooit berichten zie over ongelukken door die vulpistolen.

    Wanneer gaat Rutte de rest van Europa vertellen dat ze toch echt die vulpistolen moeten aanpassen zodat hun inwoners óók die dampen kunnen opsnuiven?

      Ella55 says:

      flauw