Last van een jetlag? Zo lost u dit op
Publicatiedatum: 7 augustus 2022
Na een lange vliegreis is het niet ongewoon dat u een jetlag ervaart. Maar wat voor effect heeft een jetlag op uw lichaam en wat kunt u hiertegen doen? Wij leggen het u uit.
Jetlag
Een jetlag is een verstoring van uw normale slaap en waakritme. Dit ontstaat wanneer u op reis gaat en daarbij verschillende tijdzones passeert. Hoeveel uur u vliegt heeft geen invloed op het wel of niet krijgen van een jetlag. De richting van de reis heeft dit echter wel. Reist u oostwaarts, dan heeft u meer last van een jetlag dan wanneer u westwaarts reist. Dit komt omdat u tijd verliest als u naar het oosten reist. U reist namelijk met de tijd mee. Hierdoor wordt uw dag korter. Vliegen naar het noorden of zuiden zorgt niet voor een jetlag, omdat u geen tijdzones passeert. Wel kunt u last hebben van vermoeidheidsverschijnselen door een lange reis.
Klachten
Heeft u een jetlag, dan kunt u last krijgen van verschillende klachten. We zetten ze hieronder op een rij.
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Misselijkheid
- Moeite met slapen
- Prikkelbaarheid
- Concentratieproblemen
- Een verward gevoel
- Geheugenverlies
- Maag- en darmklachten (bijvoorbeeld diarree of obstipatie)
- Uitdroging
- Opgezette benen en voeten
- Pijnlijke gewrichten
- Opgezette enkels
- Veel zweten
Oorzaak
De oorzaak van een jetlag is dus het verschil in ritmes tussen tijdzones. Maar dat uw lichaam hier zo sterk op kan reageren, heeft een andere reden. Dat heeft namelijk te maken met uw circadiane ritme. Dit is het patroon dat uw lichaam op basis van een gehele dag volgt. Deze ritmes vertellen uw lichaam onder andere wanneer u moet slapen en wakker worden. Ook beïnvloedt het uw hormonen, spijsvertering en lichaamstemperatuur. Bij een jetlag worden de circidiane ritmes verstoord. Uw lichaam moet zich aanpassen aan een nieuw ritme. Dit lukt echter niet meteen en kost wat tijd. Gemiddeld heeft uw lichaam voor elk uur tijdsverschil een dag nodig om zich aan te passen.
Jetlag voorkomen
Een jetlag kunt u niet geheel voorkomen. Wel kunt u die verminderen door onderstaande tips toe te passen.
- Door uitgerust op reis te gaan verkort u de hersteltijd na een jetlag.
- Nuttig geen alcohol of cafeïne houdende dranken 1 dag voor, tijdens en 1 dag na uw vlucht. Cafeïne en alcohol verstoren namelijk het slaapritme en vergroten daarmee de kans op een jetlag.
- Drink veel water tijdens de vlucht om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen.
- Beweeg voldoende tijdens de vlucht. Langdurig stilzitten kan vermoeiend zijn.
- Eet lichte maaltijden voor en tijdens de vlucht. Tijdens de vlucht wordt de spijsvertering namelijk vertraagd, waardoor u minder snel voedsel verteert.
- Zo mogelijk: pas u meteen aan, aan het lokale tijdsschema. Het best is om dit al enige tijd voor uw reis te doen, zodat u alvast gewend bent aan het nieuwe ritme.
- Ontspan voor en tijdens de vlucht. Stress kan namelijk een jetlag verergeren. Door u goed voor te bereiden en op tijd te beginnen met plannen en inpakken, kunt u een hevige jetlag voorkomen.
- Kies hierbij voor een vlucht die in de namiddag of vroege avond aankomt. Zo kunt u al vrij snel naar bed en komt u meteen in het ritme van de vakantiebestemming.
- Plan de 1e dagen van uw vakantie niet te vol. Ontspannende activiteiten zoals wandelen, op een terras zitten en aan het strand liggen, zorgen ervoor dat uw lichaam het ritme langzaam kan verwerken.
- Zoek de zon op. Door de hoeveelheid licht weet uw lichaam of het tijd is om wakker te zijn of niet. Ga dus naar buiten en loop door de zon om sneller te wennen aan het nieuwe tijdschema.
(Bron: Margriet, Cleveland Clinic, Etos, Gezondheidsplein, Riksja Travel. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben naar Australië geweest en ik heb van tevoren overdag elkedag 2 uurtjes naar bed gegaan en dat hielp wel.
Wat ook helpt, is de eerste dagen na de vlucht veel versgeperst sinaasappelsap drinken.