Vliegangst

Laat door vliegangst uw vakantie niet bederven

1 op de 3 mensen heeft in meer of mindere mate last van vliegangst. Sommigen stappen daardoor nooit ofte nimmer in een vliegtuig, anderen doen het alleen als het niet anders kan. Maar wat als u toch graag op vliegvakantie wilt? Gelukkig zijn er heel veel mogelijke remedies om van deze fobie af te komen!

Hoe ontstaat vliegangst?

Vliegangst gaat altijd gepaard met andere (onderliggende) angsten en/of vervelende herinneringen aan eerdere vliegreizen. Een veelvoorkomende combinatie van angsten is die van vliegangst en claustrofobie, de vrees voor kleine, afgesloten ruimtes. Vliegtuigen zijn bij uitstek ‘spannende’ afgesloten ruimtes, waar we tot na de landing niet uit kunnen.

Gevaren van vliegen

Het vliegtuig en de trein behoren tot de meest veilige vervoerswijzen, blijkt uit onderzoek van De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). In 2020 heeft 1 dodelijk ongeluk plaatsgevonden per 3,7 miljoen vluchten. De kans dat u iets overkomt in de auto is 113 keer groter dan in een vliegtuig. Weten dat vliegen heel veilig is, is een fijne gedachte, maar helpt bij veel mensen helaas niet genoeg om hun vliegangst de baas te worden.

Hoe komt u er vanaf?

Inmiddels zijn er vele therapieën, cursussen, hulpboeken en anderszins methoden om u van vliegangst af te helpen. Maar ook een aantal eenvoudige handelingen die u zelf kunt doen, kunnen de angst aanzienlijk doen slinken. U doet er bijvoorbeeld goed aan om vroeg aan de voorbereidingen van een vliegreis te beginnen. Zorg dat de koffer een dag van tevoren is ingepakt, leg belangrijke reisdocumenten alvast klaar en vertrek ruim op tijd naar het vliegveld. Stressvolle situaties zorgen er namelijk voor dat u angstiger wordt, maar dat kunt u voorkomen!

Tijdens de vlucht werkt afleiding altijd het beste. Luister bijvoorbeeld naar fijne muziek, lees een mooi boek of leuk tijdschrift, enzovoorts. Leid in ieder geval uw gedachten af van eventuele doemscenario’s. Mocht dat af en toe niet lukken, probeer dan te letten op uw ademhaling. Rustig inademen door de neus en uit door de mond. Leg eventueel uw hand op uw buik. Zorg voor een regelmatige ademhaling, dan wordt u vanzelf ook weer rustig. Door u hier op te concentreren, kunt u niet bezig zijn met negatieve gedachten.

Het is daarnaast verstandig om rekening te houden met wat u eet en drinkt voor en tijdens de reis. Alcoholische versnaperingen, koffie en chocolade zorgen bijvoorbeeld voor extra veel stress. Vermijd dus voedselwaren met veel cafeïne en suikers. Wat meer water drinken kan daarentegen geen kwaad, aangezien de lucht vrij droog kan zijn in een vliegtuig.

Vliegen en corona

In deze tijd bent u misschien niet zozeer bang voor het vliegen zelf, als wel voor het oplopen van corona tijdens de vlucht of op het vliegveld. Een gezondheidsverklaring is verplicht en afhankelijk van de vliegmaatschappij en/of het land van bestemming moet u een negatieve coronatestuitslag kunnen laten zien. Verder gelden de gebruikelijke coronaregels en blijven mondkapjes voorlopig verplicht in het openbaar vervoer en in het vliegtuig.

Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld per 11 tot 33 vluchten tóch een besmettelijk persoon aan boord kan komen. Een vliegtuig wordt goed geventileerd. De lucht wordt om de 3 minuten ververst en gefilterd. Toch is het mogelijk om besmet te raken in de 3 rijen voor en achter deze persoon. Die kans wordt groter als iemand meer virusdeeltjes verspreidt dan gewoonlijk en bij langere vluchten. Ondanks allerlei maatregelen, afstand houden waar kan en het dragen van mondkapjes, zijn vliegreizen op dit moment dus helaas nog niet geheel zonder risico’s.

(Bron: ANP, Rijksoverheid, SWOV, RTL Nieuws, Nu.nl, Opzij, TUI, Metro, Schiphol)

Geef een reactie